Det er på spil i Brønderslev

Det ligner genvalg for Venstre i kommunen med landets tredjehøjeste skattetryk.

(Foto: © Henning Bagger, Scanpix)

’Kære Mia! Kom nu hjem til Brønderslev!’. Sådan hedder det i Brønderslev Kommunes opsigtsvækkende bosætningskampagne, der blev sat i gang efter KV13. En bønfaldende borgmester Mikael Klitgaard (V) opfordrer ’Mia’ og andre frafaldne bysbørn til at flytte fra Aalborg og hjem til barndomsbyen. Her er huspriserne næsten de halve af priserne i Aalborg.

Ifølge kampagnen bor 87 procent af de, der er født i Brønderslev Kommune stadig i kommunen som voksne. Samtidig er det en af de kommuner, hvor flest unge vender hjem igen.

Om det skyldes bosætningskampagnen er usikkert, men kommunen har fået flere borgere. 520 flere siden januar 2014. En stigning, der dog til en vis grad skyldes flere flygtninge i kommunen.

Brønderslev er en typisk landkommune, der som nævnt gør en aktiv indsats for bosætning. Kommunen har et stort udbud af byggegrunde til salg til både private og erhverv fordelt over det meste af kommunen.

Kommunen er hjemsted for flere store sommermarkeder – med det traditionsrige Hjallerup Marked som Danmarks suverænt største heste- og kræmmermarked. Kommunen huser også den internationale ungdomshåndbold-turnering, Dronninglund Cup. I Asaa har der de seneste 90 år været afholdt hestevæddeløb hver sommer.

Borgmester står til at fortsætte – udfordres af Mr. Dronninglund Cup

Brønderslev er en ´sving-kommune´, hvor partifarven gennem årene har skiftet mellem rød og blå. Denne gang er vurderingen, at Venstre står til at fortsætte med Mikael Klitgaard på borgmesterposten. En post han tog tilbage ved KV13 fra Lene Hansen (A), der kun fik een periode.

Perioden forud for KV13 var præget af debatten om kommunens rolle i forbindelse med de to børnemisbrugssager Brønderslev-sagen (Også kaldet Serritslev-sagen) og den efterfølgende ’Oldefar-sagen’.

Mikael Klitgaard sad også i borgmesterstolen, da Brønderslev Kommune i 2007 smeltede sammen med den daværende Dronninglund Kommune.

Ved KV13 fik Socialdemokraterne et dyk på næsten 10 procent – og blev overhalet som kommunens største parti af Venstre, der trods en lille nedgang sidder på 36,6 procent af stemmerne – og 11 ud af 27 mandater i kommunalbestyrelsen. De Konservative ligger side om side med Borgerlisten (J) som tredjestørst med hver 2 mandater.

Borgerlisten mistede i vinter sin stemmesluger Bent Danielsen fra Dronninglund, der døde af sygdom. Ny spidskandidat er Steen Søgaard Petersen fra Hjallerup, der til sin liste har fundet Bent Danielsens afløser i form af tidligere købmand Simon Aagaard, Dronninglund. Sammen med Danielsen har Aagaard stået for Dronninglund Cup og er et kendt ansigt i byens foreningsliv.

Stationsbyen Brønderslev er størst i kommunen med sine 12.541 indbyggere. (Foto: © Henning Bagger, Scanpix)

Slidte skoler, huller i vejene og en havneby med få turister

De fleste kommunale områder i Brønderslev har været ramt af besparelser gennem de senere år. Nu synes der at være fokus på at genoprette. Diskussionen i efteråret 2017 handler om penge til genopretning af kommunens 11 folkeskoler, renovering af plejehjemmet Margrethelund i Dronninglund og flere penge til asfalt til vejene i hele kommunen.

Kommunen skal stadig finde besparelser på budget 2018 – 0,8 procent – og har fortsat landets tredjehøjeste beskatningsniveau (kommuneskat og grundskyld).

På trods af den høje skatteprocent bruger kommunen tredje færrest penge i landet på folkeskolen – millioner af kroner under gennemsnittet for regionens andre kommuner. Værd at bemærke er dog, at skolernes resultater alligevel er ganske gode, målt i de nationale tests.

I den seneste valgperiode er der ændret på inddeling af skoledistrikter og flere skoler har mistet overbygningen. Der bliver ikke talt højt om skolelukninger op til KV17, men faktum er, at små skoler som Serritslev og Asaa lider af manglende elever – i Asaa er blot seks elever begyndt i 0. klasse i år – og eleverne samlæser med 1. og 2. klasse.

Siden kommunesammenlægningen for 10 år siden har Brønderslev Kommune rummet Asaa, kommunens eneste by med havn. Den betegnes dog ikke ligefrem som en driftig havneby.

Folk fraflytter byen, og den lokale skole har mistet sin overbygning. Den gamle havn sander til, så skibe er gået på grund og turisterne ikke kan komme ind. De lokale borgere føler i mange tilfælde, at Brønderslev, hvor beslutningerne træffes, er langt væk. Borgmester Mikael Klitgaard bor dog selv i nærheden og Asaa har tre-fire medlemmer af kommunalbestyrelsen.

De ældre får nyt plejehjem – de unge nyt ungdomshus

Et enigt byråd står bag budget 2018, der lægger linjerne for de kommende års investeringer i kommunen. De unge og de ældre kommer i fokus med flere penge til genopretning af skolerne og bygning af nyt plejehjem. Desuden er politikerne enige om at give et kommende ungdomshus en økonomisk håndsrækning.

Der tilføres desuden millioner til ny asfalt og til at løse problemerne i Asaa Havn. Politikerne har også fokus på sundhed og bevægelse med penge til en ny frivillighedspulje. Til gengæld lægger politikerne op til besparelser på handicap- og psykiatriområdet.