Du kan ikke sige Billund Kommune uden at sige Lego. For ud over at koncernens hovedsæde med godt 4000 ansatte ligger i byen, så er der også Legoland og det nyåbnede oplevelsescenter, Lego House. Siden 1932, hvor koncernen blev grundlagt, har Billund Kommune været hjemsted for et af de mest kendte og mest populære stykker legetøj i hele verden. Og den bølge vil kommunen ride videre på, for den satser på at blive kendt som Børnenes Hovedstad. Som udgangspunktet for legoklodserne vil kommunen gerne brandes som et sted med projekter og aktiviteter inden for leg, læring og kreativitet, byudvikling i børnehøjde og erhvervsudvikling. Og det bliver også understøttet af at Børnerådet til november endeligt er flyttet til Billund, som et led i udflytningen af statslige arbejdspladser fra København.
Men tingene går dog ikke så godt for Lego som tidligere. Efter ti år med stor vækst måtte koncernen i begyndelsen af september melde ud, at der skulle fyres op mod 600 mand i Billund og 1400 på verdensplan. Koncernen leverer dog stadig et habilt overskud.
Generelt er Billund er erhvervskommune. På den seneste liste fra Dansk Industri over de mest erhvervsvenlig kommuner, ligger Billund nummer fire. Det betyder også, at der komme mange penge ind i erhvervsskatter, så der mangler ikke penge på kistebunden i kommunen.
Der er dog også andre virksomheder i Billund Kommune end Lego. Kommunen huser eksempelvis også feriestedet Lalandia, Danmarks 2.største lufthavn, Billund Lufthavn og kemifabrikken Dupont.
Der arbejdes hårdt på at få infrastruktur til Billund Kommune. For hvis du ser bort fra lufthavnen, så er Billund Kommune ikke centralt placeret. Men den kan se frem til både motorvej og jernbane, hvis alt går vel. For en del af Togfonden er, at der skal lægges skinner fra Jelling til Billund, så kommunen kommer på jernbanenettet. Og den såkaldte Hærvejsmotorvej, der skal gå op gennem Jylland, vil også gå gennem kommunen.
Ib Kristensen styrer Billund
Borgmesteren i Billund er Venstremanden, Ib Kristensen, der har siddet for bordenden siden kommunalreformen i 2007. Efter seneste valg fik han absolut flertal med 13 ud af 25 mandater til Venstre, men siden sprang Ulrich Kristensen over til Det Radikale Venstre, så borgmesteren mangler nu et enkelt mandat for at have det absolutte flertal. Det mandat har han dog ikke problemer med at hente hos andre partier, så det er en kommune med ro i det politiske landskab.
Hvis der skal peges på en udfordrer til posten som borgmester, så er det socialdemokraten, Ann Charlotte Gaardsvig Vilstrup. Hun er ikke medlem af byrådet i denne periode, men har tidligere været valgt. Det er dog første gang, at hun stiller op som kandidat til borgmesterposten. Socialdemokratiet er det næststørste parti, så det gør hende til den mest markante udfordrer til Ib Kristensen. Partiet lægger dog også afstand til Ib Kristensen ved det seneste forlig om budgettet for 2018. For de ville ikke støtte Venstres forslag, da partiet ikke er enige i, at der skulle gives skattelettelser.
Erhvervsliv og velfærd kæmper om pengene
Venstre vil fortsat have fokus på at skabe gode rammer for erhvervslivet. Filosofien er, at firmaerne i kommunen skal have det godt, for så bliver der penge til velfærd, også i fremtiden. Erhvervspolitikken skal være langsigtet.
Hos Socialdemokraterne vil de slå på at få et løft på de bløde områder, så alle i kommunen mærker, at der er penge på kistebunden. Partiets borgmesterkandidat, Ann Charlotte Gaardsvig Vilstrup, siger, at deres fokusområder bliver, at få flere penge til børne-, handicap- og ældre-området. Som Børnenes Hovedstad bør Billund eksempelvis have landets bedste normeringer i skoler og børnehaver.
Politikerne vil gerne have flere borgere i kommunen
Der er rigtig mange højtuddannede, der hver dag pendler på arbejde i Billund Kommune og dem vil Venstre gerne lokke til at slå sig ned. Der er eksempelvis ansat en bosætningskoordinator, der arbejder for det, og så skal hele ideen om Børnenes Hovedstad og gøre det attraktivt for familierne at rykke til kommunen.
Budgettet for 2018 er lagt frem. Det viser, at skatterne skal lettes i Billund. Et bredt flertal står bag. Alle partier i byrådet stemte for budgettet.
Socialdemokraterne vil gerne udvide servicerammen, så kommunen må bruge flere penge på driften. Det er fordi, at der er midler at tage af, men som kommunen ikke må bruge på grund et loft over udgifter. Dermed siger partiet, at det vil prioritere de bløde områder fremfor skattelettelser. Der skal også udfyldes færre kontrol-skemaer. Man skal ikke lave kontrol for kontrollens skyld og der skal være tillid til de ansatte.
Partiet peger også på, at der mangler kvalificeret arbejdskraft i kommunen. Og her har kommunen et ansvar for allerede i folkeskolen skal de unge guides i uddannelse.