Det er på spil i Allerød

Velhaverkommune i vækst.

(Foto: © Thomas Lekfeldt, Scanpix)

Aftalebrud, fakkeltog mod politikerne og en nyvalgt borgmester, hvis første ord var ”undskyld”, gjorde Allerød landskendt ved kommunalvalget for fire år siden.

Forinden var gået en kaotisk konstituering, hvor Allerød var snublende tæt på en historisk lodtrækning, inden den konservative Jørgen Johansen kunne sætte sig i borgmesterstolen.

Der har han nu siddet i næsten fire år, og den erfaring rigere tør han nu godt love, at det ikke kommer til at ske igen. Borgerne fortjener nemlig bedre.

For det er attraktivt at bo i Allerød, bl.a. fordi kommunen er naturskøn og har et rigt foreningsliv. Samtidig er der gode transportforbindelser til især hovedstadsområdet.

Allerød er præget af forholdsvis mange borgere over de 50 år, der er blevet boende i deres huse, så det er vigtigt for befolkningssammensætningen, at der flytter nye børnefamilier til kommunen - hvilket da også sker i stor stil, når især unge familier flytter tilbage til den kommune, de selv voksede op i.

Og så er der penge i kommunekassen. F.eks. sendte Allerød sidste år over 333 mio. kr. afsted til landets fattige kommuner som en stor bidragsyder til udligningsordningen.

Borgerlig højborg med rekordmange lokallister

Den nordsjællandske velhaverkommune er en borgerlig højborg, hvor de Konservative og Venstre traditionelt kæmper om borgmesterposten.

Historisk set har borgmesteren i Allerød været borgerlig, og det billede bliver næppe ændret ved dette valg, vurderer iagttagere, selvom kommunen nærmest har rekord i antallet af lokallister. To er i øjeblikket repræsenteret i byrådet, men en række andre ser ud til at stille op - heriblandt den tidligere Venstre-profil John Køhler, som har dannet sin egen lokalliste.

Det var Køhler som for fire år siden kæmpede så indædt med den daværende konservative borgmester og stemmesluger Erik Lund, at sidstnævnte måtte forlade borgmesterposten og som et kompromis foreslå partifællen Jørgen Johansen som borgmester for at løse den fastlåste – og pinlige – politiske hårdknude.

Forslaget blev vedtaget med det mindst mulige flertal - 11-10. Den afgørende stemme leveret af Lea Herdal, som gik imod sin socialdemokratiske byrådsgruppe. Hun stiller denne gang op for Alternativet.

Jørgen Johansen (C) har som ny borgmester forsøgt at være en samlende figur i Allerøds politiske landskab - herunder at genoprette tilliden til Venstre.

Han kan se tilbage på en periode, hvor Allerød har oplevet en vækst, der matcher Københavns. Allerød har netop passeret de 25.000 indbyggere, borgerne er højtuddannede og velhavende, og arbejdsløsheden er Danmarks laveste.

Karsten Längerich (V) er Venstres nye borgmesterkandidat. Han har fuld opbakning i partiet, som nu er sluppet af med den kontroversielle John Køhler, men Längerich fik ikke stemmer nok i 2013 til at komme ind i byrådet.

Miki Dam Larsen (A) er det bedste bud på en ”rød” borgmester. Den nuværende 1. viceborgmester står i spidsen for oppositionen, som udgøres af Socialdemokratiet, SF og de Radikale. Han har umiddelbart lang vej til borgmesterstolen, men har omvendt kunnet tage sig godt betalt i politisk indflydelse, når der var brug for partiets tre mandater.

Og een ting er borgmester Jørgen Johansen og hans nye udfordrer Karsten Längerich enige om på forhånd: Det bliver ikke lige så uværdigt denne gang!

Sidder kommunen for tungt på pengekassen?

Skolesammenlægninger, effektiviseringer og et for lavt serviceniveau bliver vigtige emner i valgkampen.

Skolelukning: Sammenlægningen af flere af kommunens folkeskoler har givet store diskussioner blandt både borgere og politikere. Og da flere af lokallisterne har skolelukningerne som deres primære mærkesag, bliver det et af valgkampens vigtigste emner.

Økonomi: Samtidig er Allerøds økonomi i tip-top stand efter en stribe effektiviseringer. En for lang stribe mener flere af partierne, der gerne ser, at man dykker ned i pengetanken og bruger noget af kassebeholdningen på f.eks. flere tilbud og boliger til især de ældre borgere – som Allerød får flere og flere af.

Serviceniveau: Hvis kommunen skal tiltrække børnefamilierne, skal de kunne flytte ind i de huse og villaer, som de ældre forlader. Samtidig skal de ældre kunne flytte ind i en mindre og mere praktisk bolig, hvilket ofte vil være en kommunal opgave. Så et hovedspørgsmål i Allerød kan blive: Får vi nok velfærd for vores skattekroner?