Flere partier på Christiansborg har længe opfordret regeringen til at tilbyde behandling på danske hospitaler til syge og sårede fra Gaza.
Men det kommer ikke til at ske for nuværende.
Det oplyser sundhedsminister Sophie Løhde (V) i et skriftligt svar, som også Berlingske tidligere har omtalt.
- Ud fra en samlet vurdering har regeringen aktuelt ikke planer om dansk bidrag til medicinske evakueringer, men vi afsøger løbende, hvordan Danmark kan bidrage til at afhjælpe situationen for civilbefolkningen.
WHO beder om hjælp til syge børn
I marts bragte flere internationale medier historien om, at Italien havde taget imod 86 syge og sårede fra hospitaler i Gaza. Det fik SF, Enhedslisten, Radikale Venstre og nødhjælpsorganisationen Mellemfolkeligt Samvirke til at mene, at Danmark burde gøre det samme.
Dengang lød det fra Sophie Løhde, at regeringen ikke havde taget stilling til spørgsmålet, fordi Danmark ikke havde modtaget "konkrete anmodninger om medicinsk evakuering af patienter fra Gaza".
Men det har Danmark nu.
Verdenssundhedsorganisationen WHO har bedt EU's lande om hjælp til at evakuere de patienter, som Gazas sundhedssystem ikke selv kan behandle. Det bekræfter Indenrigs- og Sundhedsministeriet.
Den anmodning imødekommer Danmark ikke, og det møder kritik fra Tim Whyte, der er generalsekretær i Mellemfolkeligt Samvirke.
- Vi har en forpligtelse til og en interesse i at beskytte civile i den her frygtelige krig, siger han til P1 Morgen.
- Jeg mener ikke, at det er det, der grundlæggende vil løse hele problemet for Gazas sårede civile og børn, men jeg synes, det vil være rigtigt for Danmark at vise, at vi gør et bidrag her også.
Forespørgslen fra WHO kom ifølge flere internationale medier i maj, hvor organisationen særligt udtrykte bekymring for 109 alvorligt syge og sårede børn.
Også Radikale Venstres udenrigsordfører, Christian Friis Bach, mener, at Danmark bør imødekomme WHO's forespørgsel.
- Det er livstruende for de her børn, siger han.
- Vi hjalp, da den samme forespørgsel kom fra Ukraine. Derfor synes vi også, at vi skal gøre det med de her børn, siger Christian Friis Bach.
Løhde er 'dybt bekymret' for humanitær situation
Efter ni måneders krig er der næsten ikke nogen fungerende hospitaler tilbage i Gaza, fortæller Tim Whyte.
Hospitalssystemet er med generalsekretærens ord "fuldstændig brudt sammen". Flere steder er der ikke vand eller mad nok til hverken patienter eller læger, og flere hospitaler er helt ude af drift efter bombardementer eller andre angreb, siger han.
For de mange tusinde sårede i Gaza betyder det, at lidelser og skader, der kunne behandles, kan ende med at blive en dødsdom, fortæller generalsekretæren.
- Når WHO så er ude at bede andre lande om at hjælpe, synes jeg også, at Danmark bør gøre sit, siger Tim Whyte.
Sophie Løhde stiller ikke op til interview, men skriver, at "regeringen er dybt bekymret over den humanitære situation i Gaza, ikke mindst når det gælder sundhed".
- Vi har blandt andet givet et øremærket bidrag til at etablere et felthospital i Gaza via Den Internationale Røde Kors Komité, skriver hun.
Udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) siger til DR, at Danmark gerne vil hjælpe civile i Gaza "på så mange andre måder".
- Vi har doneret hospitalsudstyr og andet. Vi har i øvrigt også skruet op for vores humanitære bidrag til Gaza og er også indstillet på at gøre mere - specielt hvis der opstår den situation, at Hamas accepterer FN's Sikkerhedsråds resolution, så vi får en våbenhvile, hvad jeg meget håber på.
- Ud fra en samlet vurdering af vores kapacitet synes vi ikke, at vi er der, hvor vi skal tage imod palæstinensere i Danmark, siger Lars Løkke Rasmussen.
Tim Whyte anerkender, at man kan hjælpe flere for de samme penge ved at bruge dem på hjælp i Gaza.
- Der er ingen tvivl om, at den bedste måde at sikre behandling til flest er ved at gøre det i Gaza.
- Udfordringen er bare, at det er utroligt svært at drive et hospital i Gaza lige nu, siger han.