Italien tager imod syge fra Gaza - partier mener, at Danmark bør gøre det samme

Regeringen har endnu ikke taget stilling til, om syge og sårede fra Gaza skal tilbydes behandling på danske hospitaler.

Palæstinensiske Nisrine al-Najar, som nyhedsbureauet AFP har mødt, har fået behandling på et hospital i Rafah. (Arkivfoto) (Foto: © MOHAMMED ABED, Ritzau Scanpix)

Italien har allerede taget imod 86 syge og sårede fra hospitaler i Gaza.

Nu opfordrer SF, Enhedslisten og Radikale Venstre til, at også Danmark tager imod patienter, der har et særligt behov for behandling på et sygehus.

- Sundhedsvæsnet (i Gaza, red.) er ekstremt presset, og der er et meget, meget stort behov. Her burde Danmark træde til, siger Radikale Venstres udenrigsordfører, Christian Friis Bach.

Enhedslistens udenrigsordfører, Trine Pertou Mach, mener også, at Danmark bør tilbyde hjælp - primært til børn og mindreårige.

- Det ville være oplagt at give en hjælpende hånd, siger hun.

Over 70.000 sårede

Siden krigen mellem Israel og Hamas brød ud 7. oktober, er mindst 31.800 personer dræbt i Gaza, mens mindst 73.900 er sårede. Det skriver nyhedsbureauet Reuters på baggrund af oplysninger fra sundhedsmyndighederne i Gaza, som er under kontrol af Hamas.

Italien har ifølge nyhedsbureauet Reuters tilbudt at give hospitalshjælp til 100 børn fra Gaza.

Udenrigsministeriet herhjemme oplyser, at Italien fra slut januar til 9. februar har modtaget 86 sårede og syge, der primært er børn og deres familier. De er blevet hentet med militærfly eller hospitalsskib fra den italienske flåde for at blive behandlet på hospitaler flere steder i Italien.

Generalsekretær i Mellemfolkeligt Samvirke Tim Whyte mener, at det vil være en god idé, hvis Danmark fulgte det italienske eksempel.

- Men hvis vi taler om en million mennesker, der står på randen til hungersnød, så er det jo ikke løsningen på det problem at flyve nogle patienter til Danmark, siger han.

IPC, der er støttet af blandt andre Unicef, Verdenssundhedsorganisationen, WHO og EU, konkluderede i en rapport mandag, at det nordlige Gaza befinder sig på kanten af regulær hungersnød. (Arkivfoto) (Foto: © ARAFAT BARBAKH, Ritzau Scanpix)

- Ethvert menneskeliv er værd at redde, og for de børn, der måtte sidde i den her situation, vil det jo betyde, at de kan leve. Men skalaen er sådan, at den eneste løsning lige nu er en våbenhvile, siger han.

Regeringen: Vi har ikke modtaget en anmodning

Den danske regering har endnu ikke taget stilling til, om Danmark skal følge det italienske eksempel.

Sundhedsminister Sophie Løhde (V) skriver i et folketingssvar til Christian Friis Bach, at "Danmark p.t. ikke har modtaget konkrete anmodninger om medicinsk evakuering af patienter fra Gaza. Regeringen har derfor ikke taget stilling til, hvorvidt Danmark eventuelt ville skulle modtage og behandle patienter fra Gaza i Danmark".

Christian Friis Bach, hvorfor skal vi tilbyde at tage imod patienter fra Gaza, hvis ingen har henvendt sig og bedt om det?

- Fordi vi alle sammen ved, hvor stort et behov, der er, og der burde Danmark træde til og selv tilbyde sin assistance.

Den radikale udenrigsordfører pointerer, at Danmark tidligere har behandlet patienter fra Ukraine på danske hospitaler. Det skete efter anmodning fra Ukraine eller et naboland.

Men myndighederne i Gaza er "brudt sammen", siger Christian Friis Bach og tilføjer, at Gaza har været styret af Hamas, som Danmark i hans optik ikke kan kommunikere med efter terrorangrebet mod Israel 7. oktober.

- Derfor er myndighederne ikke rigtigt til stede og kan henvende sig, siger Christians Friis Bach.

Det er uklart, hvorvidt de italienske myndigheder har fået en anmodning, eller om de har taget imod de syge og sårede på eget initiativ.

Ifølge Alberte Bove, der er ph.d.-studerende med særligt fokus på italiensk politik på DIIS, kommunikerer den italienske regering det som, at det er sket på initiativ fra dem.

- Ud fra måden italienske politikere taler om det her på, lader det til at være noget, Italien har gjort af egen drift, siger hun.

Mandag omringede og belejrede israelske styrker al-Shifa-hospitalet i Gaza, hvor familien her ifølge AFP flygtede fra. (Foto: © AFP/Ritzau Scanpix)

S: 'Vi skal stille os positivt'

DR Nyheder har spurgt sundhedsminister Sophie Løhde, hvorfor Danmark ikke tilbyder at hjælpe patienter fra Gaza, selvom der ikke er kommet en anmodning om det.

Det har ikke været muligt at få et interview med ministeren, men hun svarer skriftligt, at regeringen vil tage stilling, hvis der kommer en anmodning.

Jesper Petersen, der er udenrigsordfører for Socialdemokratiet, vil heller ikke stille op til interview, men han skriver til DR Nyheder, at hvis der skulle komme en anmodning til Danmark, så synes han "klart, vi skal stille os positivt til det og se, hvad Danmark kan byde ind med".

- Det vil ligge i forlængelse af regeringens øvrige ønske og politik om øget humanitær hjælp til de hårdt ramte civile i Gaza, skriver han.

Udenrigsministeriet har ikke kendskab til, om andre EU-lande – udover Italien - har taget imod patienter fra Gaza.

Hvorfor henter Italien sårede og syge ud af Gaza? Det forklarede Alberte Bové Rud i tirsdagens udgave af P1 Morgen. Lyt med her: