Der er mindre travlt på de danske asylcentre, end Venstre-regeringen forventede sidste år.
Dermed står man tilbage med overskydende midler, der blev taget fra udviklingsbistanden for at løse det stigende pres på de danske grænser. Ifølge udregninger foretaget af De Radikale kan der blive tale om en besparelse på mellem 1 og 2,6 milliarder kroner. Det skriver Berlingske.
Penge, der er politisk enighed om nu skal bruges i nærområderne omkring Syrien. Men hvad pengene skal bruges til i nærområderne, har partierne dog forskellige svar på.
Ifølge Venstres udenrigsordfører Michael Aastrup Jensen skal pengene genoprette de sønderbombede byer.
- Vi oplever et massivt pres af flygtninge fra nærområderne omkring Syrien. Hvis vi skal have stoppet det, skal vi have genopbygget alle de landsbyer og byer, som i dag er totalt sønderbombet. For så har de mange flygtninge et alternativ til at rejse til Europa eller andre steder, siger han til DR Nyheder.
Dansk Folkeparti er enige med regeringen i, at man skal have sat en stopper for flygtningestrømmen mod Europa ved at sende midlerne til nærområderne.
- Eksempelvis i kampen mod menneskesmuglere, der jo lover de her mennesker guld og grønne skove i Europa. Der ville vi gerne se på, hvordan man får stoppet det, siger finansordfører i Dansk Folkeparti René Christensen til Ritzau.
Ordentlige forhold
For Liberal Alliances udenrigsordfører Mette Bock handler det om at sikre ordentlige forhold.
- Vi ved, at den bedste mulighed for at hindre vandring mod Europa er at sikre ordentlige forhold for flygtninge i nærområderne. Vi kan sikre mad og vand, vi kan sikre, at børnene kan gå i skole, og vi kan investere i konfliktløsning, siger hun til Ritzau.
Hos De Radikale, der har foretaget beregningerne, vil man rette midlerne til ungdommen i Syrien. Det fortæller Martin Lidegaard, udenrigs- og udviklingsordfører for De Radikale.
- Helt specifikt foreslår vi, at de skal målrettes skolegang og uddannelse til Syriens flygtningebørn. Det skyldes, at halvdelen af de syriske børn ikke modtager skolegang, og det er en lille katastrofe for Syriens fremtid.
Det handler ifølge den tidligere udenrigsminister om at skabe perspektiv i de syriske børns liv.
- Jeg har selv rejst i Syriens flygtningelejre. Jeg har mødt børn, der stod grædende med det kladdehæfte, de har fået med fra deres brændende skole og intet andet ønske har end at lære at læse og skrive, fortæller Martin Lidegaard.
- Hvis vi fjerner hele fremtidsperspektivet for de her børn, så frygter jeg, at Syrienskrisen ikke bare vil vare de kommende år, men i de kommende årtier.