Kristian Jensen forsøger at ophæve indrejseforbud: Svært, når Nauru ikke tager telefonen

Den danske udenrigsminister bliver mødt af en telefonsvarer, når han ringer til justitsministeren i den lille ø-stat.

Kristian Jensen har forgæves forsøgt at komme i kontakt med den lille ø-stat Nauru, der har nægtet tre danske politikere indrejse.

Det virker ikke til, at regeringen i Nauru har lyst til at tale med den danske regering, efter at ø-staten har nægtet folketingspolitikerne Jacob Mark (SF), Johanne Schmidt-Nielsen (EL) og Naser Khader (K) indrejse.

Siden det her til morgen kom frem, at Nauru ikke ville lade de danske politikere komme på officielt besøg, har udenrigsminister Kristian Jensen (V) forsøgt at trække i de diplomatiske tråde.

Uden held.

- Jeg har gentagne gange forsøgt at komme i kontakt med Naurus justitsminister. Vi har gjort, hvad vi kunne for at få dem til at skifte holdning, men det er svært, når de ikke tager telefonen, siger Kristian Jensen.

Jacob Mark, Johanne Schmidt-Nielsen og Naser Khader er taget til Australien for at rejse videre til Nauru, hvor politikerne skulle se på forholdene i den flygtningelejr, som Nauru driver for australierne.

Dansk kritik

Forholdene i lejrene er i flere omgange blevet beskrevet som værende stærkt kritisable, hvilket Schmidt-Nielsen og Mark har bemærket og italesat. Det skulle ifølge de to danske politikere være årsagen til afslaget på indrejse i østaten.

Naser Khader har holdt sig fra at kritisere Nauru og har svært ved at finde en grund til, hvorfor han ikke må komme til Nauru, men spekulerer i årsagen på Facebook.

- Håber ikke det har noget med mit navn og fødested at gøre, skriver Naser Khader.

Johanne Schmidt-Nielsen spekulerer også i afvisningen af Naser Khader.

- Hvorfor en dansk politiker med navnet Naser Khader – uden at have udtalt sig kritisk om Nauru eller Australien – er sorteret fra, kan man kun gætte på, skriver Johanne Schmidt-Nielsen på Facebook.

Myter bliver ikke bedre

Kristian Jensen vil ikke komme med gisninger om årsagen til Naurus afvisning. Udenrigsministeren ærgrer sig dog over forløbet. Og over, at han ikke kan få fat i Naurus justitsminister.

- Jeg ville gerne have sagt til ham, at det må være i Naurus egen interesse, at parlamentarikere fra Danmark kan komme og se på forholdene. Jeg tror ikke, at de myter, der er omkring lejren og forholdene i lejren, bliver bedre af, at man nægter folk indrejse, siger Kristian Jensen.

- Det er et problem, at de bliver afvist, især fordi Nauru til at starte med har været imødekommende, velvillige og hjælpsomme med at planlægge rejsen. Pludselig skifter de rundt og ændrer holdning.

Udenrigsministeren tror ikke, at danske politikere kommer til at rejse til Nauru på officielt besøg igen.

- Nej, det tror jeg ikke. Og hvis de gør, så tager de i hvert fald ikke afsted fra Danmark uden at have en klar aftale om at komme ind på forhånd, siger Kristian Jensen.