Op til forårets forhandlinger om et nyt system for ejendomsskat lancerer Konservative nu et gennemgribende udspil, der helt skal fjerne boligskatterne i Danmark. Væk med både ejendomsværdiskat og grundskyld, lyder det fra de Konservative. De to boligskatter indbringer hele 39 milliarder i år.
De mange penge skal hentes ved helt at afskaffe rentefradraget for alle danskere – det giver 18 milliarder kroner. Udgifterne til det offentlige forbrug skal skæres ned med ni milliarder kroner. Og så vil de Konservative beskatte værdistigninger i forbindelse med boligsalg, hvilket giver 9,7 milliarder kroner til statskassen.
- Det er et megaindgreb, siger Søren Pape Poulsen.
- Vi foreslår at skabe fuldstændig tryghed for boligejerne ved at fjerne alle boligskatter. Til gengæld vil vi afskaffe rentefradraget, for man skal ikke belønnes for at stifte gæld. Og så får man en beskatning af en eventuel gevinst, når man sælger sit hus, siger Søren Pape Poulsen.
Han mener der er behov for en gennemgribende reform af hensyn til boligejerne, som ifølge de Konservative lider under store udgifter til ejendomsværdiskat og stigende grundskyld.
- Vi kan se, at der er steder i Danmark, hvor folk næsten bliver drevet fra hus og hjem, fordi de simpelthen ikke har råd til at blive boende. Folk kan jo ikke spise mursten.
Lejere kan tabe penge
Ifølge det nye udspil fra de Konservative skal tiltagene indfases over de næste 10 år. Med afskaffelsen af rentefradraget for alle vil man ikke længere kunne trækker renteudgifter fra i skat.
Hvis man bor til leje, har købt en bil, som man betaler renteudgifter på og måske har et forbrugslån, så taber man vel ret meget på jeres forslag?
- Jamen det er klart, at vi synes ikke, at man skal belønnes for at stifte gæld. Det er noget mærkeligt noget. Men hvis du bor i en bolig og har købt en bil, som du betaler renter på, så sparer du til gengæld rigtig mange penge ved, at vi afskaffer grundskyld og ejendomsværdiskat. Så for langt de fleste, vil det være et plus, siger Søren Pape Poulsen og henviser til, at 80 procent af danskernes rentefradrag vedrører boligudgifter.
Men hvis man bor til leje og har bare den mindste gæld, så taber man på jeres forslag. Er det ikke korrekt?
- Jo, det er det. Men hvis du stifter gæld, så er det er kun rimeligt, at det er dig selv, der betaler din gæld, og ikke andre skatteydere, der skal betale for, at du kan trække renterne fra, siger Søren Pape Poulsen.
Men du siger, at udspillet handler om at skabe tryghed for boligejerne og sikre, at de ikke behøver at gå fra hus og hjem. Risikerer I ikke netop det i forhold til lejerne?
- Nej, det er kun, hvis de lejere vælger at køber ting, som de ikke har råd til. Hvis man låner til en stor bil, så må man sætte tæring efter næring. Og vi vil altså indfase det her over en 10-årig periode, understreger Søren Pape Poulsen.
Nye boligejere undtages
Førstegangskøberne på boligmarkedet vil de Konservative dog stadig give ret til et vist rentefradrag. De får stadig lov til at trække op til 30.000 kr. fra på deres renteudgifter af boligkøbet i de første fem år.
- Vi har forståelse for, at der kan være en udfordring der. Derfor indfører vi et særligt fradrag for nye købere, siger Søren Pape Poulsen.
Tror du, at du kan skaffe flertal for hele det her megaindgreb?
- Det bliver en udfordring, siger Søren Pape Poulsen og tilføjer:
- Men nogle gange skal vi på Christiansborg turde at tage fast på store ting, som betyder noget, frem for hele tiden at lave små ændringer af det eksisterende. Man kan ikke skabe større tryghed for boligejerne, end det vi kommer med nu, for vi siger til boligejerne: I skal ikke betale boligskat overhovedet.