I dag trak hun i land: Så mange gange har Mette Frederiksen påtalt danskernes arbejdsmoral

Man kan ikke påstå, at danskerne har en dårlig arbejdsmoral, mener statsministeren. Alligevel har hun påtalt den ad flere omgange.

Statsminister Mette Frederiksen (S) har intet at udsætte på danskernes arbejdsmoral. Hun har faktisk aldrig udtrykt sig negativt om den. Og desuden synes hun, at danskerne er et meget meget arbejdsomt folkefærd.

Sådan lød det fra Frederiksen selv i dag på arbejdernes internationale kampdag.

- Jeg har ikke sagt, at der er et problem med danskernes mentalitet, sagde hun.

Udtalelsen kommer ovenpå en årelang debat om danskernes arbejdstid og arbejdsmoral, som statsministeren og hendes partifæller i den grad selv har været med til at sætte skub i.

- Nogle gange, når man deltager meget i den offentlige debat, så er der ting, der bliver taget ud af kontekst. Jeg har aldrig nogensinde sagt, at danskerne skal blive ved samlebåndet efter klokken 16.

Men hvad har Mette Frederiksen egentlig sagt om danskernes arbejdstid og arbejdsmoral gennem tiden?

Få overblikket her:

'Der er noget i vores mentalitet, vi er nødt til at få ændret'

Lad os starte med det seneste eksempel, som for alvor fik antændt debatten på ny.

Det skete under en debat i Landstingssalen på Christiansborg 19. marts om, at ukrainerne ikke har nok ammunition til at bekæmpe Rusland, fordi Rusland har omstillet til krigsproduktion.

Under debatten kom Mette Frederiksen omkring danskernes mentalitet og arbejdstid. Der er tale om en "mentalitetsting", og Danmark bør gøre mere, lød det. Ligesom hun sagde, at hun ikke var sikker på, at alle skal gå hjem fra samlebåndet klokken 16.

- Der er noget i vores mentalitet, vi bliver nødt til at få ændret. Russerne går ikke hjem. De fortsætter.

- Og så er jeg ikke sikker på, at alle skal gå hjem klokken 16 fra samlebåndet, sagde hun.

'Det er hele fundamentet'

For at komme tilbage, hvor det hele startede, så skal vi tilbage til en spørgetime i Folketingssalen 7. februar 2023, hvor Dansk Folkepartis formand Morten Messerschmidt ville vide, om statsministeren ville give danskere i 50'erne og 60'erne mulighed for færre arbejdsdage.

Her havde hun ikke noget imod at være lyseslukkeren, som hun formulerede det:

- Hvis alle gerne vil arbejde mindre, og kravene til velfærdssamfundet bliver ved med at stige, så hænger det ganske enkelt ikke sammen.

- For mig er det ikke en straf at gå på arbejde. Det er hele fundamentet, hvorpå vores samfund står, at vi går på arbejde og sætter en ære i at gøre det, sagde hun.

'Glem det, venner'

Ved et arrangement hos Dagbladet Børsen sagde statsministeren, at danskerne godt kunne glemme at arbejde mindre. (Arkivfoto) (Foto: © Søren Bidstrup, Ritzau Scanpix)

Med afskaffelsen af store bededag kommer danskerne til at arbejde en dag mere om året. Det er nødvendigt for at skaffe mere arbejdskraft og sikre en større samfundskage, lød budskabet fra statsministeren på et arrangement, som Dagbladet Børsen holdt i starten af 2023.

- Der er alle mulige mennesker, der mener, vi kan arbejde mindre. Glem det, venner. Glem det, sagde Mette Frederiksen ifølge Børsen på arrangementet.

Her pegede hun blandt andet på, at det ikke er muligt for danskerne at arbejde mindre på grund af den aldrende befolkning, klimakrisen og en ny sikkerhedspolitisk situation.

Vil holde fast i den stærke arbejdsmoral

En lignende opsang kom statsministeren med på Socialdemokratiets årsmøde i Aalborg i september 2023.

Her kom det i forbindelse med, at hun i sin tale kom ind på manglen på arbejdskraft.

- Hvis ikke vi holder fast i vores stærke arbejdsmoral, så holder vores velfærdsmodel ikke, siger Mette Frederiksen.

"Uvirksomhed og dovenskab er menneskenes fjender. Ved flid og arbejde kommer de enkelte frem. Og hver enkelt er med til at skabe et samfund, der kan yde en god tilværelse både under arbejdet. Og når livsaftenen melder sig," citerede hun desuden Stauning for.

- Vi skal løse udfordringen med manglen på arbejdskraft. For hvis ikke vi lykkes med det, så er der ganske enkelt ikke et skattefinansieret velfærdssamfund i fremtiden.

'Det er den høje arbejdsmoral, der har skabt vores velstand'

Her talte Mette Frederiksen på DI Topmødet 2023 i Herning, hvor spidserne i dansk erhvervsliv var samlet.

- Danskerne er et af de folk i verden med den højeste arbejdsfrekvens. Det er godt. Og det bliver vi nødt til at holde fast i, sagde Mette Frederiksen og kom så med et men:

- Jeg kan godt høre tendenserne til det modsatte. At øget velstand skal veksles til mere fritid. Det er den høje arbejdsmoral, der har skabt vores velstand, det er den, der skaber vores muligheder. Det er sådan set det, og ikke så meget andet, der har skabt Danmark, lød det fra statsministeren på talerstolen.

Hvad vil vi så bruge færre penge på?

Mette Frederiksen var i dag med til at fejre arbejdernes internationale kampdag flere steder rundt i landet. (Foto: © Ida Marie Odgaard, Ritzau Scanpix)

Trods efterfølgende kritik var Mette Frederiksen ikke klar til at lægge diskussionen på hylden.

Hun mente, at der udestod en vigtig debat, når det handler om danskernes arbejdstimer.

- Hvis vores almindelige arbejdstid udhules, så kan jeg ikke se, vi kan finansiere det her samfund, sagde Mette Frederiksen i podcasten Slotsholmen i starten af oktober 2023.

Hun pegede på, at det kommer med en pris, når man vælger at stemple ud af 37-timers arbejdsugen for i stedet at have mere fritid eller tid til sig selv og sine børn.

- Hvis tendensen til mere fritid, i stedet for arbejde, bliver større, så skal vi danskere kigge på hinanden med åbne øjne og sige, vil vi så bruge færre penge på sundhed, skole, klimaforandringer eller noget helt fjerde, siger Mette Frederiksen.

Minister stempler ind i debatten

Midt i det hele udkom hendes partifælle og udlændinge- og integrationsminister Kaare Dybvad Bek (S) med en ny bog. 'Arbejdets land' hedder den. Den fortæller om værdien af arbejde og dets betydning for den danske velfærdsstat.

"Lad være med at kigge ned i jorden, når du henter dine børn, lige før børnehaven lukker," står der blandt andet i den.

Ministeren kritiserer blandt andet forfatteren Maj My Midtgaard Humaidan, der har skrevet bogen 'Ærø Manifestet', som beskriver, hvordan det kan give værdi at træde ud af hamsterhjulet, arbejde mindre og få mere tid til familien.

Det skabte også genstand for en lang offentlig debat, som trækker tråde helt frem til i dag.

Du kan se et udklip af Deadline fra 1. november 2023, hvor Kaare Dybvad Bek deltager i forbindelse med den nye bog i videoen herover.

'Jeg har aldrig sagt det'

Mette Frederiksens partifælle Kaare Dybvad Bek har også blandet sig i debatten om danskernes arbejdstid. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Ritzau Scanpix)

Mellem Kaare Dybvad Beks bog og i dag kom altså kommentaren fra 19. marts. Altså den med samlebåndet og mentaliteten.

Og så tog Mette Frederiksen en tur i DR's podcast Genstart 10. april.

Hvordan føler du, at danskerne har taget imod din snak om arbejdsmoral og dit ønske om, at de ikke skal gå ned i tid? Blev hun blandt andet spurgt i podcasten.

- Jeg hører rigtig mange forskellige reaktioner. Både nogle, der er meget rasende. Jeg møder egentlig også mange, der siger, at de ved godt, at med den verden vi kigger ind i, der kommer vi til at forholde os til, hvad vi vil prioritere.

Men synes du, danskerne har en dårlig arbejdsmoral?

- Nej. Det synes jeg overhovedet ikke.

Kan du forstå, hvis der er nogle, der hører det, når du taler om arbejdsmoralen?

- Jeg har aldrig sagt det. Jeg synes det ikke. Og helt objektivt kan man ikke påstå, at danskerne har en dårlig arbejdsmoral. Tværtimod.

Altså nogenlunde samme svar, som hun kom med i dag. Det kan du læse mere om via linket her.