Hvidvaskskandale: Borgmestre landet over overvejer at udskifte Danske Bank

I flere kommuner sætter borgmestre nu spørgsmålstegn ved, om de fortsat skal være kunder i Danske Bank.

Skal danske kommuner landet over fortsat være kunder i Danske Bank, efter banken er blevet afsløret i Danmarkshistoriens måske største hvidvaskskandale?

Nej, mener udviklingsorganisationen Oxfam Ibis.

De 54 af landets i alt 98 kommuner, der ifølge Oxfam Ibis i dag bruger Danske Bank, bør nøje overveje, om de vil fortsætte med at være kunder i banken, siger formand Christian Damholt, der også er medstifter af det uafhængige borgerinitiativ "Skift Bank Dag":

- Vi mener grundlæggende, at det er et brud på danske værdier om, at man skal bidrage til fællesskabet via skatten og selvfølgelig sige nej til kriminalitet. Vi synes ikke, at kommunernes penge skal gå til banker, som deltager i hvidvask og skattely. Så vi håber, kommunerne vil tage det her med i deres bankvalg fremadrettet, siger han.

Opfordringen kommer efter, at Danske Bank i går præsenterede den længe ventede advokatundersøgelse, der konkluderede, at beløb for op mod 1.500 milliarder kroner er strømmet gennem bankens afdeling i Estland - og at Danske Bank blev advaret om transaktioner fra mulige kriminelle russere allerede i 2007.

DR har talt med en række borgmestrene fra nogle af de 54 kommuner, der har Danske Bank. Flere af dem overvejer at skifte væk fra banken. Albertslund er en dem.

Hvis det stod alene til borgmester Steen Christiansen (S), skiftede kommunen bank i morgen:

- Det er der slet ikke nogen tvivl om. Vi kan simpelthen ikke leve med, at en bankforbindelse opfører sig på den måde, Danske Bank har gjort, siger han.

Men beslutningen er ikke borgmesterens alene. Selv ikke et flertal i kommunalbestyrelsen kan skifte bank uden videre, fordi udbudslovgivningen sætter rammerne.

- Men næste gang, vi skal i udbud med vores bankforretninger, vil spørgsmålet om etik i forhold til hvidvask og skattely være et af de kriterier, vi vil gøre alt, hvad vi kan, for at få indarbejdet, siger Steen Christiansen.

Borgmestre: Det handler om signalet til borgerne

Allerede inden gårsdagens advokatundersøgelse fra Danske Bank havde borgmester Kent Max Magelund (S) besluttet at sætte sagen på dagsordenen i kommunalbestyrelsen i Brøndby Kommune.

- Ligesom alle andre folk, der snakker om, hvorvidt de vil fortsætte som kunder i Danske Bank, skal vi også drøfte det, siger han.

I Odsherred Kommune vil borgmester Thomas Adelskov (S) også tage en drøftelse med økonomiudvalget om, hvad der skal ske.

- Det er en principiel sag, der handler om moralske kodekser hos vores samarbejdspartnere - og hvilke signaler, vi sender til borgerne, siger han.

Hvilket signal sender det til borgerne, hvis I fortsætter med at have Danske Bank?

- Jeg vil ikke afvise, at vi fortsætter med Danske Bank, men jeg synes, at vi skal have en alvorlig drøftelse oven på sådan en alvorlig sag som den her. Vores borgere skal selvfølgelig kunne regne med, at vores samarbejdspartnere opfører sig ordentligt, siger Thomas Adelskov.

Han vil nu ligesom en række af sine borgmesterkolleger se på mulighederne for at opstille forskellige betingelser i det næste udbud af kommunens bankopgaver.

Også i den vestjyske ø-kommune Fanø har hvidvaskskandalen fået borgmester Sofie Valbjørn fra Alternativet til at overveje, om kommunen skal skifte bank.

- Jeg mener godt, at vi som kommuner kan gå foran og tage et ansvar og stille forventninger til vores samarbejdspartnere og banker om, at de selvfølgelig for det første skal overholde loven – men også at de skal agere etisk og moralsk ordentligt og bidrage til fællesskabet, siger hun.

- På samme måde som vi ser på, hvordan vores pensionsselskaber laver investeringer, der er etisk okay, og ikke investerer i eksempelvis våbenhandel. Så synes jeg også godt, vi kan kigge på, hvordan vores bank forholder sig til vores fællesskab, sociale parametre og ordentlighed.

Borgmesteren understreger, at hun "ikke handler direkte på baggrund af avisoverskrifter", så hun har ikke gjort sin holdning op endnu.

- Jeg har brug for lidt flere nuancer, før jeg ser på, om vi skal skifte bank. Men jeg har i første omgang bedt min økonomichef om at undersøge nogle ting lidt nærmere omkring vores bankforbindelse, siger Sofie Valbjørn.

Borgmestre afventer eventuel dom

Flere borgmestre svarer DR Nyheder, at det er for tidligt at tage stilling til, om kommunen skal overveje at skifte bank, på baggrund af bankens egen undersøgelse - også selvom det var en tilståelsessag for banken.

- Vi vil vurdere det løbende, og det vil blive taget op på byrådsmøder. Jeg skal have gode argumenter for at skifte, for at sige det, som det er, siger borgmester Ole Bjørstorp (S) fra Ishøj.

Men hvis Danske Bank bliver dømt for hvidvask, har han svært ved at se, at kommunen kan fortsætte som kunde. Samme melding lyder fra Koldings borgmester, Jørn Pedersen (V):

- Vi følger sagen tæt, og så afventer vi, om der falder en dom. Det er klart, at hvis Danske Bank bliver dømt, så er det alvorligt, siger han og bakkes op af borgmester Morten Sletved (K) fra Hørsholm Kommune:

- Vi vender sagen på et økonomiudvalgsmøde. Den her sag er bare ikke i orden. Hvis banken bliver dømt, så kommer vi vil at overveje vores bankforretninger.

Det er Finanstilsynets opgave at holde øje med bankerne, og derfor vil borgmester Leon Sebbelin (R) fra Rebild Kommune vil afvente konklusionen:

- Hvis der er begået noget strafbart, så må der være nogle, der tager affære, men jeg er ikke tilhænger af en folkedomstol, siger han.

Rettelse kl 10.36: Kortet er opdateret, da der var uoverensstemmelser mellem farvekodningen og teksten.