Danske Banks kunder spørger: Hvorfor har ledelsen ikke stoppet hvidvasken før?

Almindelige kunder er overraskede over, at deres bank er involveret i så omfattende en hvidvask-skandale.

Det gør mig utryg, at man ikke har ryddet op og taget fat i det tidligere, siger bankens kunde Per Vilhelm Sand Andresen. (© DR Nyheder)

Sagen om Danske Banks hvidvaskskandale i afdelingen i Estland bliver fulgt med stor interesse hos mange af bankens danske kunder.

DR Nyheder gik på gaden i Aarhus for at tale med nogle af de lokale Danske Bank-kunder.

Søren Hermansen fortæller:

- Hvidvask er noget, man skal fordømme og tage afstand fra. Som kunde forbløffer det mig, at man i en konservativ bank, som skulle have orden i sagerne, åbenbart ikke har haft det, og det går jo flere år tilbage.

- Det er en sag, der er kommet helt op i toppen af Danske Bank, og det er mig ubegribeligt, at den kan rulle, som den gør. Det har givet mig anledning til at overveje, om jeg skulle skifte bank, for den er ude i nogle etiske overvejelser, som jeg ikke bryder mig om.

- Jeg er jo glad for min lokale afdeling og rådgivningen, og så er der den store bank, som er noget diffus. Når man har det godt på det lokale plan, kan det være svært at skifte. Det afholder mig lidt fra det. Men det får mig til at overveje tingene.

Hvis ikke de taler sandt i denne her sag, og ikke har lagt alle kort på bordet, så må jeg gå til en anden bank, siger kunde Søren Hermansen. (© DR Nyheder)

- Det er mig ubegribeligt, at topledelsen ikke har grebet ind før. Thomas Borgen må jo have vidst det, han fik jo indberetninger om det. Jeg kan ikke forstå, at de ikke har grebet ind.

Få et overblik over hvidvask-sagen nederst i denne artikel.

Kunne have forudset det

Nina Flatman fortæller:

- Selvfølgelig gør sagen indtryk på mig, fordi Danske Bank også repræsenterer Danmark udadtil. Jeg er da ked af det, men man kunne måske have forudset, at Estland ikke er det helt regelrette sted. Jeg ville være bekymret, fordi de også har Rusland siddende i baglokalet, og dér er alle oligarkerne.

- Min generelle holdning er, at man skal være kritisk, når man bruger banker, siger Nina Flatman.

Nina Flatman er glad for at være kunde i Danske Bank, og hvidvasksagen har ikke fået hende til at overveje at skifte bank. (© DR Nyheder)

'Det gør mig utryg'

Per Vilhelm Sand Andresen fortæller:

- Jeg synes, det er skræmmende, at Danmarks største bank ikke kommer hurtigere ud af busken og fortæller, hvad der foregår, og fanger det, når man allerede har vidst det for flere år siden. Det gør mig utryg, at man ikke har ryddet op og taget fat i det tidligere.

- Jeg tror, det er forholdsvist besværligt at skifte bank, for så har man lån, børneopsparing og lønkonto og hvad koster det at skifte? Nordea har jo heller ikke brilleret på nogen måde. Hvis de får ryddet op nu og lavet nogle tiltag, der gør, at det ikke sker igen, så er jeg måske tryg igen. Men hvorfor har ledelsen ikke mere styr på forretningen, selvom det foregår i Estland. Det bekymrer mig.

- Hvis der kommer en tilsvarende sag, vil jeg kraftigt overveje at skifte bank.

Bliv klogere på, hvordan hvidvask foregår i videoen nederst i artiklen.

'Alle advarsler er blevet overhørt'

Jette Westphal fortæller:

- Jeg har været kunde i Danske Bank i rigtig mange år og har ikke fået nogen dårlig behandling. Min bankrådgiver kunne fortælle mig, at direktøren nu er gået, og at bestyrelsesformanden i dag har holdt pressemøde.

- Selvfølgelig er det et rigtig dårligt udtryk for rettidig omhu, at alle advarslerne er blevet overhørt. På den anden side er bankforretning jo big business, så hvis man kan tjene nogle penge, tjener man vel nogle penge.

- Banken er jo også i gang med at træffe sine egne foranstaltninger, og det er helt fint.

Jeg synes bestemt, at Dansk Bank har viklet sig ind i noget, der lugter, og der bør falde nogle hoveder og være nogle repressalier, siger kunde Jette Westphal. (© DR Nyheder)

OVERBLIK Danske Banks hvidvask-skandale

  • Danske Banks topchef Thomas Borgen trækker sig fra sin post som følge af hvidvask-skandalen.

  • Banken ved ikke, hvor mange milliarder, der er blevet hvidvasket gennem den estiske fillial mellem 2007 og 2015. 200 milliarder euro er strømmet gennem Danske Banks estiske afdeling. 'En stor del' af transaktionerne er mistænkelige og kan være kriminelle, viser bankens interne undersøgelse.

  • Danske Bank blev første gang i 2007 advaret om, at bank-kunders pengeoverførsler kunne forbindes til 'kriminel aktivitet i sin reneste form'.

  • Bankens interne undersøgelse viser, at der er er begået store fejl i håndteringen af bankforretningen i Estland. 'Men vi har ikke fundet, at der er blevet begået retlige fejl. Hverken af bestyrelsen eller direktionen. Der er ikke i dansk ret et kollektivt ansvar', siger bankens bestyrelsesformand, Ole Andersen.

  • Man har gennemgået 15.000 kunder i den estiske afdeling med samlede transaktioner for 1.492 milliarder kroner. 6.200 af de kunder er undersøgt i bund, og her vurderes "langt hovedparten" at have haft mistænkeligt transaktioner.

  • Banken donerer 1,5 mia. kr. til at støtte tiltag til bekæmpelse af international økonomisk kriminalitet, herunder hvidvask, blandt andet i Danmark og Estland.

  • Der er konsekvenser for en stribe medarbejdere i Estland og Danmark: advarsler, afskedigelser, mistede bonusser og indberetning til myndighederne. Banken har i alt foretaget otte politianmeldelser, siger bestyrelsesformand Ole Andersen.

  • Danske politikere har sagt, at bankens interne undersøgelse ikke frikender banken. Sagen skal fortsat undersøges, og det kan få yderligere konsekvenser - fx milliardbøder til banken.

  • Bagmandspolitiet er fortsat ved at undersøge sagen. Det samme er de estiske myndigheder og ifølge Wall Street Journal undersøges banken også af de amerikanske myndigheder.

VIDEO SÅDAN FOREGÅR HVIDVASK