'Tag ansvar for dit fædreland, red dine børn fra Fethullah Gülens terrorskoler!'
Sådan står der øverst på en liste, hvor 14 danske friskoler bliver udråbt som terrorskoler, fordi de angiveligt er tilhængere af den tyrkiske Gülen-bevægelse, der beskyldes for at være involveret i sommerens kupforsøg i Tyrkiet.
Listen deles flittigt på sociale medier og har siden skolestart fået forældre til 505 børn til at hive deres børn ud af skolerne. Det viser en rundringning, som DR Nyheder har foretaget til skolelederne fra de 14 skoler:
- Vi skulle have været oppe på de der 125 elever, og vi har 98 nu, siger Cömert Kucukakin, skoleleder på Østerbro Privatskole.
Antallet af udmeldelser fra de dansk-tyrkiske friskoler blev i midten af august opgjort til 366, efter at TV2 havde lavet en lignende rundringning. Mindre end en måned senere er det tal altså nået op på over 500.
Ifølge de 14 skoleledere, som DR Nyheder har været i kontakt med, skyldes de mange udmeldelser netop, at skolerne i tyrkiske kredse i Danmark er blevet stemplet som Gülen-skoler.
På Slagelse Privatskole kom reaktionerne allerede to dage efter sommerens kupforsøg i Tyrkiet skole, fortæller skoleleder Karabey Kara:
- Først fik vi hærværk på vores skole. Og vi skulle have startet skoleåret med med 85 elever, men nu vi er nede på 55.
Ifølge skolelederne skyldes størstedelen af udmeldelserne, at forældrene bliver presset af andre med tyrkisk baggrund til at tage deres børn ud af skolerne. Ellers vil de blive stemplet som Gülen-støtter og eksempelvis få problemer, hvis de rejser til Tyrkiet i fremtiden.
- Forældrene, der har børn gående på skolen, får opringninger fra folk, der siger, at der kan ske deres børn noget. De siger, at de er bange for, at deres pas bliver inddraget, hvis de rejser til Tyrkiet og så videre. Og jeg kan jo ikke love dem, at det ikke sker, siger skoleleder Cömert Kucukakin.
Listen over de 14 skoler, der cirkulerer i dansk-tyrkiske kredse:
Trusler og stormøde
Sammen med listen florerer der på skolernes Facebook-sider også en række trusler:
'God dag til alle, undtagen Gülens horeunger! Håber I dør på denne dejlige dag, æreløse horeunger! Fortvivl ikke, Gülens hunde, der er ikke længe til. I vil alle sammen, én efter én få jeres at se til. Æreløse, fortabte horeunger!', står der blandt andet på en skoles Facebookside på tyrkisk.
På Slagelse Privatskole afviser skolelederen, at hans skole er erklæret tilhænger af den muslimske præst Fethullah Gülen.
- Der er ingen tvivl om, at vi ikke har noget som helst med Fetullah Gülen at gøre. Altså, der er nogen, der har. Jeg selv bliver da inspireret af Fetullah Gülen - men selve skolen, bestyrelsen eller forældrene har jo ikke noget med Fetullah Gülen at gøre, siger Karabey Kara.
Østerbro Privatskole afviser ligeledes sammenkædningen med Fethullah Gülen.
- Vi er en dansk skole. Vi er en dansk friskole. Vi følger ministerens vejledning. Vi har vedtægter og demokratiske valg. Vi føler os danske, og vores undervisning er på dansk. Og jeg er superglad for Grundtvig, der siger mennesket først, siger skoleleder Cömert Kucukakin.
De mange udmeldelser har nu også fået Dansk Friskoleforening til at kræve handling fra landets politikere:
- Der sker noget i Tyrkiet, der nu har indflydelse på, hvordan børn og forældre agerer i Danmark, og det er noget rod. Konflikten har fået fangarme helt ind på de danske skoler, og det er en katastrofe, siger Peter Bendix, der er formand for friskoleforeningen.
Han er især bekymret for den danske ret til frit skolevalg.
- Når forældre bliver truet til at tage deres børn ud af bestemte skoler, så overholdes loven om frit skolevalg ikke. Det er politikernes ansvar at sørge for, at det ikke sker.
Derfor holder Dansk Friskoleforening i aften et stormøde for de berørte skoler. Her skal man blandt andet diskutere, hvordan man får stoppet problemet og udforme en fælles appel til de danske politikere.
Friskoleforeningen har ligeledes sendt en opfordring til politikerne via Twitter:
https://twitter.com/friskoler/status/772781290450026496
Minister: Meld trusler til politiet
Det er efter det mislykkede kupforsøg i Tyrkiet 15. juli, at de tyrkiske myndigheder har ført kampagne mod den muslimske præst Fethullah Gülen, som ifølge Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan, stod bag kupforsøget sammen med sine tilhængere og bevægelse.
I flere lande i Europa har striden mellem Erdogan og Gülen også fået sindene i kog blandt indbyggere af tyrkisk oprindelse. Blandt andet i Tyskland, hvilket fik landets bundeskansler, Angela Merkel, til at opfordre tysk-tyrkere til ikke at bringe konflikten fra Tyrkiet ind i Tyskland.
Det samme gør undervisningsminister Ellen Trane Nørby (V) i Danmark. Hun kalder eventuel chikane og trusler for "en sag for politiet" og opfordrer forældre, der skulle opleve det, til at politianmelde det.
- Og så kan jeg kun opfordre til, at man lader eventuelle konflikter fra sit tidligere hjemland blive i hjemlandet, og ikke bringe det til Danmark, hvor vi jo har et frit skolevalg, og det er alle forældre og børn frit forundt at vælge den skole, man helst vil gå i.