Frederiksen til Løkke om boligydelsen: Nærmest komisk og absurd

S-formand Mette Frederiksen pressede statsministeren hårdt om den meget omdiskuterede boligydelse til pensionister.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) ved dagens spørgetime i Folketingssalen, hvor han var i ophedet debat med blandt andet Mette Frederiksen (S).

Spørgetimerne med statsministeren i Folketingssalen er for det meste en tung og tør omgang, men i dag var en klar undtagelse.

Det skyldtes, at Socialdemokraternes formand, Mette Frederiksen, bragte det mest betændte politiske emne på banen - besparelserne på de ældres boligydelse.

Her til eftermiddag forhandles der helt ekstraordinært i Finansministeriet om lovforslaget om besparelserne, efter at Dansk Folkeparti har krævet ændringer som følge af en række beregninger fra Ældresagen, der har vist, at mellem 150.000 og 175.000 pensionister mister op til 8.000 kroner om året, fordi de selv skal betale mere i husleje.

Men Mette Frederiksen insisterede og ville have statsministerens svar på, hvorfor det er rimeligt, at et pensionist-ægtepar skal miste så mange penge her og nu.

Lars Løkke Rasmussen kunne bekræfte, at ændringer af boligydelsen indgår som et element i finanslovsaftalen, men hvad de nærmere indebærer, afviste han at komme ind på.

- Sagen er nu under nærmere udredning og afklaring - og derfor vil det være noget præmaturt at begive sig ind i en debat omkring det, inden debatten mellem parterne er afsluttet, sagde statsministeren.

Løkke: Jeg ved, hvad der forhandles

Det tilfredsstillede langtfra Mette Frederiksen - hun mente sågar det var komisk, at Løkke brugte ordet "præmaturt".

- Præmaturt. Undskyld mig, der er lavet en finanslovsaftale. Den er trykt. Den er offentliggjort. Så siger statsministeren - ja, det er næsten komisk - at det er præmaturt at forholde sig til en finanslovsaftale, der er indgået. Det nærmer sig det absurde, sagde Mette Frederiksen.

Se hele debatten under spørgetimen mellem Mette Frederiksen og Lars Løkke Rasmussen her:

Det fik statsministeren til slå fast, hvad hans titel indebærer:

- Nu er det mig, der ved, hvad der forhandles, og hvad der ikke forhandles, svarede Lars Løkke Rasmussen, mens han holdt fast i, at "der ikke er meget vundet ved at diskutere noget, der stadig udredes".

- Det er et udspil, som regeringen har lagt frem, og som har forandret sig i processen, hvilket har betydet, at en del pensionister med særlig svag økonomi med det, der er aftalt, står bedre, end de stod:

- Så er der efterfølgende rejst en stribe spørgsmål, som har givet anledning til, at de partier, der har indgået den aftale, i øjeblikket - og i øjeblikket er nærmest i øjeblikket - drøfter de her ting og kvalitetssikrer, at den aftale nu også er god, sagde Løkke.

To om at bestemme

Og dermed var der "ikke meget vundet ved at bruge en masse politisk energi på at diskutere noget, der i øjeblikket er til diskussion", lød det fra statsministeren.

Men "det er vi to om at bestemme", svarede Mette Frederiksen, der hev Ældresagens høringssvar frem og læste op fra side 1, hvor der står, at "de største fald i boligydelsen sker for beboere i plejeboliger".

Mette Frederiksen (S) var vældig interesseret i at høre statsministeren til besparelserne på boligydelsen. (Foto: © Jens nøRgaard Larsen, Scanpix)

Hun ville vide, hvorfor regeringen ikke har reageret på det, og spurgte efterfølgende, om sandheden ikke snarere var den, at "det er først, da der rejser sig en politisk diskussion, at man overvejer, at man måske er gået for langt".

Det fik Løkke til at bekræfte, at aftalen er indgået "med det formål at hente et provenu på boligydelsen".

- Det er klart, at hvis man udbetaler et mindre tilskud, så får folk færre penge, sagde Løkke og tilføjede:

- I kølvandet på aftalen er der rejst nogle spørgsmål, som gør det relevant at træde tilbage og se, om der er nogle familietypeeksempler, som gør, at aftalen skal ændres. Jeg ønsker ikke at indlede et skænderi om en aftale, som vi er i gang med at justere, sagde statsministeren.

Der er planlagt både hastesamråd om boligydelsen i aften klokken 19 samt hasteforespørgselsdebat i Folketingssalen om samme emne onsdag morgen klokken 9 - lige inden finansloven tredjebehandles.