DF's løfte om billigere boliger til ældre hænger i en tynd tråd

Dansk Folkeparti stemmer for besparelserne på ældres boligydelse med den forudsætning, at huslejepriserne falder for tusindvis af ældre. Men hvordan pengene til billigere boliger skal findes vides ikke.

DF-formand Kristian Thulesen Dahl. (Foto: © Sara Gangsted, Scanpix)

Forudsætningen for, at Dansk Folkeparti kan lægge stemmer til de omdiskuterede besparelser på ældres boligydelse, er, at man samtidig sikrer de ældre en billigere husleje.

Det har Kristian Thulesen Dahl (DF), formand for Dansk Folkeparti, tidligere sagt til DR.

- Der er en aftale - men den baserer sig på, at der bliver skaffet billigere boliger til vores plejekrævende ældre ude i kommunerne. Og hvis ikke det kan blive leveret, så er forudsætningerne selvfølgelig væk for den aftale for de kommende år, siger han.

Men i aftaleteksten for Finanslov 2016, som den såkaldte Boligydelsespakke er en del af, står der ikke, hvordan man vil sikre billigere boliger til tusindvis af ældre.

Der står:

- Aftaleparterne er enige om at følge udviklingen i udgifterne for ældreboliger. Aftaleparterne noterer sig, at regeringen vil drøfte, hvordan man sikrer tidssvarende og økonomisk overkommelige ældreboliger med Kommunernes Landsforening.

Og Jacob Jensen (V), finansordfører for Venstre, kan ikke garantere, at kommunerne og regeringen sammen kan skaffe billigere ældre- og plejeboliger.

- Hvordan man praktisk vil gøre det, skal jeg ikke gøre mig til dommer over, men jeg forholder mig til det, der står i aftalen; nemlig at man vil tale med KL om det inden for en overskuelig fremtid, siger han.

Regeringen skal drøfte mulighederne for billigere boliger til ældre med Kommunernes Landsforening. Men i et høringssvar lyder det fra KL, at det ikke kan lade sig gøre at skabe billigere boligpriser på eksisterende byggerier. Og hvis man skal bygge billigere boliger fremover, vil det have store konsekvenser for kvaliteten og kommunernes pengekasse, skriver KL:

- Såfremt man fremover bygger billigere boliger vil det på sigt betyde en forringelse af kvaliteten i byggeriet af boliger til denne målgruppe for derved at sikre, at den relevante målgruppe har råd til at betale huslejen. En ventet afledt effekt af en sådan bevægelse er for kommunerne øgede vedligeholdelsesudgifter.

Enhedslistens ældreordfører, Finn Sørensen (Ø), mener, at der er tale om bortforklaringer fra Dansk Folkepartis side. For regnestykket i finansloven hænger ikke sammen med Dansk Folkepartis argumenter om, at pensionisterne skal have billigere husleje fra 2020.

- Det hænger overhovedet ikke sammen. Det handler om, at Dansk Folkeparti er kommet i en gevaldig knibe og derfor finder på alle mulige undskyldninger for, at de nu handler stik imod deres valgløfter til landets pensionister, siger han.

René Christensen (DF), finansordfører for Dansk Folkeparti, erkender, at aftalen om at sikre billigere boliger endnu ikke er på plads. Han stoler dog på, at regeringen sammen med KL vil finde en løsning.

- Vi vil følge det her meget, meget tæt. Hvis det ikke lykkes, så står vi i en ny situation. Så må vi jo finde ud af, hvordan vi får kompenseret de ældre på anden vis, siger han.

Senere tirsdag skal finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) i åbent samråd omkring boligydelsespakken, som er en del af Finanslov 2016.