Venstre vil indføre permanent kontrol ved grænsen

Grænsekontrollen er kommet for at blive, siger statsminister Lars Løkke Rasmussen, der vil poste millioner i forskning inden for intelligent kontrol.

Lars Løkke Rasmussen, Inger Støjberg og Morten Løkkegaard præsenterede Venstres udspil til styrket grænsekontrol ved grænseovergangen i Kruså.

Grænsekontrollen skal gøres permanent. Det skal være muligt at kontrollere folk, der rejser ud af Danmark - og så skal der afsættes 50 millioner til forskning i ny teknologi.

Det var de tre absolutte hovedpointer, da statsminister Lars Løkke Rasmussen, flankeret af udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg og spidskandidat til europaparlamentsvalget, Morten Løkkegaard, præsenterede et nyt grænseudspil fra Venstre.

At få gjort grænsekontrollen permanent skal ske gennem en reformering af Schengen-samarbejdet, lyder det fra regeringspartiet.

- Vi er nødt til at se i øjnene, at vi skal have permanent grænsekontrol. Vi står med nogle udfordringer, som er kommet for at blive - migrationspres, grænseoverskridende kriminalitet og terrortruslen.

- Derfor har vi som nationalstat brug for at passe på vores grænser, og derfor skal vi have udviklet et nyt Schengen-regime, der giver os mere politisk ejendomsret over vores egen grænse, sagde statsminister Lars Løkke Rasmussen (V).

Støjberg: Vi har brugt kræfter på at være kreative

Schengen-samarbejdet er et samarbejde mellem flere europæiske lande med det formål at skabe et fælles område uden indre grænser.

Ved at reformere Schengen slipper Danmark og de andre lande i EU, der har indført midlertidig grænsekontrol, for gang på gang at skulle søge EU-Kommissionen om tilladelse til at forlænge ordningen, der indtil videre løber til 12. november i år.

- For at sige det som det er, så er der brugt mange kræfter på at være kreative for at få det her forlænget hver gang, sagde Inger Støjberg (V).

Svært at få indført permanent kontrol

Men det bliver ikke nemt at få lavet om på så vigtig en del af EU-samarbejdet og indføre permanent grænsekontrol, lyder det fra DR's EU-korrespondent Karin Axelsson.

- Det er meget enkelt: Man kan ikke lave permanent grænsekontrol og samtidig være medlem af Schengen. Så der vil lyde et rungende nej til det fra EU. Der er ret stor modstand fra flere lande om bare at indføre midlertidig grænsekontrol.

- Så hele tanken om at indføre den permanent og så ovenikøbet selv ville bestemme, hvordan den skal fungere, har jeg meget, meget svært ved at se, hvordan det skulle have nogen gang på jord - hverken hos kommissionen eller hos andre lande, siger Karin Axelsson.

Ifølge DR’s politiske analytiker Bjarne Steensbeck vil der ikke opstå noget politisk drama ved at gøre grænsekontrollen permanent. Og han forventer heller ikke, at kontrollen forsvinder, hvis Mette Frederiksen (S) bliver statsminister.

- Enhedslisten, Radikale og SF skal efter valget se på, hvad de kan få fra Mette Frederiksen rent politisk, og der tror jeg, at de her partier har politiske emner og ambitioner længere oppe ad listen, som de hellere vil tage op end grænsekontrol, siger han.

De tre V-topfolk snakker med udstationerede betjente ved grænsen. (© DR)

Mulighed for at tjekke folk, der forlader landet

Selve præsentationen af udspillet foregik ved den dansk-tyske grænseovergang ved Kruså, hvor de tre V-topfolk først fik sig en snak med nogle af de betjente, der arbejder med at kontrollere biler og busser.

Og de betjente og hjemmeværnsfolk, der passer grænsen til dagligt, kan få nye opgaver, hvis det står til Venstre, der fremover ønsker at indføre kontrol af folk, der rejser ud af Danmark.

- Vi har brug for en udgående grænsekontrol, så når der er kriminelle, der begår serierøverier, så har vi mulighed for at tjekke dem, når de kører ud af landet igen, sagde Lars Løkke Rasmussen.

Færre betjente ved grænsen fremover

Med tiden skal der dog være færre personer på arbejde ved grænsen, lød det også. For der skal nemlig investeres i intelligent teknologi, og det vil frigive mandskab, sagde statsministeren.

- Det her er en erkendelse af, at vi skal have permanent grænsekontrol. Det er kommet for at blive, det går ikke væk igen, og derfor vil vi udvikle den kloge grænsekontrol, så der ikke skal stå betjente og kontrollere. Så der over tid kan frigives mandskab, som føres over til andre opgaver. Så vi skal have flere baglandspatruljer, mere myndighedssamarbejde, mere teknologisk overvågning - det er planen, sagde Lars Løkke Rasmussen (V).

I alt vil Venstre poste 50 millioner kroner ind i udviklingen af intelligent grænsekontrol, så lovlydige danskere kan køre lige igennem, men som sikrer, at kriminelle stadig vil ende i fælden.

  • Fakta om den midlertidige grænsekontrol:

  • Danmark har haft midlertidig grænsekontrol siden 4. januar 2016.

  • Den betyder, at man risikerer at skulle vise pas, når man krydser grænsen fra Tyskland til Danmark.

  • Tilbage i april blev det opgjort, at politiet har gennemført 10.085.677 kontroller siden indførelsen.

  • Her kom det også frem, at politiet har afvist i alt 7599 personer i løbet af de tre år, hvilket svarer til, at politiet i gennemsnit afviser seks personer om dagen.

  • Blandt de afviste var de største nationalitetsgrupper sidste år syrere, afghanere og irakere.

  • Fra indførelsen af kontrollen i 2016 til slutningen af 2018 har grænsekontrollen kostet 275 millioner kroner. Politiet forventer at bruge yderligere 29 millioner i år.