Uenighed fra Sønderjylland til Christiansborg: Er grænsekontrollen nødvendig?

Både folketingskandidater og lokale Venstre-borgmestre er uenige om, hvorvidt der skal være grænsekontrol ved den dansk-tyske grænse.

De to sønderjyske Venstre-borgmestre, Henrik Frandsen (til venstre) og Thomas Andresen (til højre), er ikke enige om, hvorvidt grænsekontrollen er en god ting. (Foto: © Jonas Gravgaard, DR)

- Det fungerer godt, og for borgerne i Tønder er der ingen problemer.

Sådan lyder det fra Venstre-borgmester, Henrik Frandsen, i Tønder Kommune, der er glad for den midlertidige grænsekontrol. Men bare 43 kilometer derfra, i Aabenraa Kommune, er man uenig.

- Der skal ikke være grænsekontrol, og den skal afskaffes hurtigst muligt, siger Thomas Andresen (V), der er borgmester i Aabenraa Kommune.

Den midlertidige grænsekontrol deler nemlig vandene både blandt partifæller og opstillede folketingspartier.

Grænsekontrollen blev indført i januar 2016. En opgørelse fra Rigspolitiet viser, at de første tre års bevogtning kostede politiet 275 millioner kroner.

Dertil kommer Forsvaret og Hjemmeværnets udgifter til grænsekontrollen.

Og de penge er spild af ressourcer, mener Thomas Andresen.

- Når man bliver vinket igennem grænsekontrollen, er der mange, der tænker, om ikke betjentene i stedet kunne have været ude og opklare noget kriminalitet i vores lokalsamfund, siger han.

Uenighed blandt folketingskandidater

Også på Christiansborg er der uenighed om, hvorvidt der skal være midlertidig grænsekontrol.

SF, Enhedslisten, Radikale Venstre, Alternativet og Kristendemokraterne er imod, mens de resterende opstillingsberettigede partier er for den midlertidige grænsekontrol.

Et af partierne, der mener, at der er behov for den lukkede grænse, er Venstre, fortæller folketingskandidat i Aabenraa-kredsen, Mogens Dall.

- Så længe de ydre grænser ikke holder, så er vi desværre nødt til at have en indre grænse, siger han.

Hos Radikale Venstre ser man anderledes på sagen.

- Det er rent tidsspild og symbolpolitik. Politiet har vigtigere og væsentligere opgaver i Danmark, og pengene kunne bruges på bedre ældrepleje, skoler eller børnehaver, siger Niels Sjøberg, der er folketingskandidat fra Radikale Venstre i Sønderborg og Tønder.

Fra midlertidig til permanent

De nyeste tal fra Rigspolitiet viser, at politiet har stoppet personer ved den dansk-tyske grænse mere end 10 millioner gange siden grænsekontrollens gennemførelse.

Det har resulteret i, at i alt 7744 personer blev afvist i løbet af grænsekontrollens første tre år. Det svarer til, at politiet i gennemsnit afviser seks personer om dagen.

Dansk Folkeparti, Stram Kurs og Nye Borgerlige mener, at grænsekontrollen ikke blot skal være midlertidig, men indføres permanent. Her er Mogens Dall (V) uenig.

- Det er et mål at have fri bevægelighed i Europa, men så længe der ikke er styr på, hvem der kommer til Europa, er vi desværre nødt til at have styr på, hvem der kommer ind over vores egen grænse, siger han.

Grænsekontrollen blev sidst forlænget 12. april og fortsætter indtil videre frem til 12. november i år.

Torsdag fra 17-19 er der debat om netop grænsekontrollen mellem Kristian Thulesen Dahl (DF), Peter Kofod (DF), Morten Østergaard (R) og Morten Helveg Petersen (R) på Hotel Tønderhus i Tønder.

Se, hvilke partier der er for og imod grænsekontrol: