Hvad skal valgkampen handle om? Spørg politikerne her

Tre danskere stiller her spørgsmål til politikerne om klima, pensionsalder og sundhedsvæsnet. Hvad kunne du tænke dig at spørge dem om?

Langt til sygehuset, klimaet eller pensionsaftaler. Hvad kunne du tænke dig at spørge politikerne om?
  • Har du et spørgsmål, du gerne vil stille til politikerne? Så skriv til valg@dr.dk med dit spørgsmål.

  • Husk at skrive nogle oplysninger om dig selv, hvis det er relevant. Alder, by, erhverv, m.m.

  • DR kan ikke garantere for tilbagemeldinger på alle spørgsmål, men vi vælger nogle ud og tager dem med til de relevante politikere i dit område.

I videoen øverst i artiklen kan du høre tre forskellige spørgsmål til politikerne fra tre forskellige steder i landet.

Kent Andersen, jord- og betonarbejder

- Jeg vil gerne kunne stoppe lidt før, så jeg også kan bevæge mig rundt og passe mit hjem bare lige lidt, når jeg er stoppet med at arbejde, siger Kent Nygaard Andersen. (Foto: © José Ramanamihantatsoarana, DR)

- Jeg vil gerne spørge, om det kan passe, at jeg skal blive ved med at arbejde, til jeg er 70 år, når jeg startede, da jeg var 13?

Sådan lyder det fra den 49-årige jord- og betonarbejder, Kent Nygaard Andersen, fra Todbjerg nord for Aarhus.

Han er en af de mange danskere, der føler sig nedslidt af sit arbejde. Han har haft fire diskusprolapser, han har dårlige knæ, og han har svært ved at se, hvordan han skal fortsætte med at arbejde, til han er 70 år.

- Jeg mener, pensionsalderen må have noget at gøre med, hvor længe man har været i gang, siger han.

Agnes Garsdal, højskoleelev

Agnes Garsdal bor til dagligt i København, men i øjeblikket er hun elev på vestjyllands Højskole i Ringkøbing. (Foto: © Claus Rud, DR)

Et stykke længere vestpå, nærmere bestemt i Ringkøbing, har 20-årige Agnes Sander Garsdal længe været i gang med at bygge et køleskab under jorden.

Hun er elev på Vestjyllands Højskole, hvor man blandt andet kan lære mere om bæredygtighed, og det passer den klimabevidste pige rigtig godt.

- Det er hele vores klima, der er på spil lige nu, og vi har ikke mere tid at spilde. Det gør ondt at tænke på, at det ikke er det samme, der vil være her, når jeg engang selv får børn, siger hun.

Og selvom et underjordisk køleskab uden strøm ikke løser alle klimaproblemerne, så skal man starte et sted, siger hun.

- Man kan jo ikke redde hele verden fra den ene dag til den anden, men vi bliver nødt til at gøre noget. Hvorfor kan politikerne ikke gøre mere for klimaet?, spørger hun og nævner konkret bedre og billigere offentlig transport samt CO2-mærkede fødevarer som mulige politiske klimatiltag.

Kaj Rosenkvist, dialysepatient

- Hvorfor kan man ikke få behandling tættere på, hvor man bor i stedet for at bruge al sin kostbare tid på transport?, spørger Kaj Rosenkvist. (Foto: © José Ramanamihantatsoarana, DR)

Længere nordpå, i Thyborøn, bor 81-årige Kaj Rosenkvist, der er dialysepatient. Han tager fra Thyborøn til Holstebro Sygehus tre gange om ugen for at komme i dialyse.

Når det nye supersygehus i Gødstrup ved Herning åbner, skal han fremover tage derned for at komme i dialyse. En tur, der tager endnu længere tid end de tre timer, han i gennemsnit bruger i dag, når han skal frem og tilbage til sygehuset.

- Jeg kan godt forstå, at det er godt med supersygehuse, når det handler om de helt særlige ting. Så ved man, at man kommer til at snakke med en specialist. Men når det handler om dagligdags ting som eksempelvis dialyse, så synes jeg, det er overdrevet, at man skal så langt, siger Kaj Rosenqvist.

Lær mere om folketingsvalget her: