- Jeg er en glad borger i Danmark, og jeg er meget taknemmelig.
Sådan lyder det fra Noura Jalal, der kom til Danmark i 2015. Hun er syrisk flygtning og har en midlertidig opholdstilladelse i Danmark, hvor hun bor i Grindsted med sin mand og deres to børn.
I Syrien arbejdede hun som jordemoder og var chef for 200 sygeplejersker på et hospital i Aleppo, men i dag arbejder hun som lagermedarbejder hos Sanistål i Billund.
- Jeg vil gerne blive i Danmark. Det er bedre for mig og min familie, siger hun.
Flygtninge skal hjem hurtigst muligt
Men det er ikke alle, der mener, at en kvinde som Noura Jalal skal blive i Danmark.
I februar vedtog et flertal i Folketinget (regeringen, S og DF, red.) en række stramninger i udlændingeloven, der skulle få fokus til at flytte sig fra integration til hurtigst mulig hjemsendelse af flygtninge. Det såkaldte paradigmeskifte.
Det betyder blandt andet, at integrationsydelsen er blevet skåret ned og har ændret navn til hjemsendelsesydelse, at alle opholdstilladelser som udgangspunkt skal være midlertidige, og at kommunerne kan nøjes med at anvise et midlertidigt opholdssted i stedet for en permanent bolig.
Med andre ord: Flygtninge skal sendes tilbage til deres hjemland, når det er muligt.
- Vi gør det, vi synes er mest naturligt
Den holdning har de bare ikke i Billund.
Her vil kommunalpolitikerne - på tværs af partier - fortsat tage imod flygtninge med åbne arme og tilbyde dem en permanent bolig. Samtidig har de ikke tænkt sig at benytte muligheden for at opsøge flygtninge og vejlede dem om at vende hjem frivilligt.
- Vi mener i bund og grund ikke, at vi skal modtage flygtninge med ord om, hvordan de skal komme hjem. Vi mener, vi skal fortælle om deres rettigheder og muligheder og pligter i det danske samfund, siger Kris Jensen Skriver (S), der er byrådsmedlem i Billund Kommune og medlem af Voksenudvalget i kommunen, der består af syv politikere fra Venstre, Socialdemokratiet, Radikale og Dansk Folkeparti.
Det er kun ganske få ting i forhold til paradigmeskiftet, som kommunerne selv har indflydelse på, men for politikerne i Billund handler det om den måde, man behandler mennesker på.
- Jeg tror ikke, vi sådan har spekuleret på, om vi går imod en kurs, der er lagt i Folketinget. Vi gør bare det, vi synes er mest naturligt og bedst for Billund Kommune og de borgere, der bor her, siger byrådsmedlem og formand for Voksenudvalget i Billund Kommune, Robert Terkelsen (V).
- Om der så er paradigmeskifte eller ej... Det ved jeg ikke. Og jeg er også lidt ligeglad.
- Hvor skal vi rejse hen?
Rezgar Hussain er også syrisk flygtning og bosat i Grindsted. Han har været i Danmark i 10 år, har en midlertidig opholdstilladelse og ejer i dag restauranten La Boheme i Grindsted.
- Jeg kan se, at politikerne kender alle os flygtninge her i byen, og de kan se, at det går godt. De tænker ikke ligesom dem på Christiansborg, siger han.
- Men hvad tænker du om, at nogle politkere presser lidt hårdere på for, at flygtninge rejser hjem?
- Jeg synes, det er forkert, for hvor skal vi rejse hen? Det er ikke menneskeligt at presse folk, siger han.