Dansk Folkepartis Jørn Dohrmann skal ifølge DR Nyheders oplysninger afhøres i sagen om det europæiske parti MELD’s mulige misbrug af EU-midler.
Afhøringen finder sted i eftermiddag hos EU’s antisvindel-enhed OLAF, som har efterforsket sagen om MELD og den tilhørende fond FELD siden slutningen af 2015.
Dengang gik debatten på, hvorvidt Dansk Folkeparti havde misbrugt EU-midler til blandt andet nationale kampagner. EU gik ind i sagen og bad Dansk Folkeparti tilbagebetale EU-støttekroner.
Men det har ikke fået debatten om Dansk Folkepartis brug af EU-støttekroner til at lægge sig.
I går kunne DR Nyheder fortælle, at flere eksperter peger på, at Dansk Folkeparti også kan have handlet i strid med EU's regler ved at bruge EU-tilskud til at finansiere partiets sommergruppemøder to år i træk. Anklagerne bliver afvist af Morten Messerschmidt (DF).
Flere skal afhøres
Der blev valgt fire personer for Dansk Folkeparti til Europa-Parlamentet i 2014. Jørn Dohrmann er den første fra Dansk Folkeparti, som bliver afhørt. Ifølge DR Nyheders oplysninger er Rikke Karlsson, der i dag er løsgænger, ligeledes indkaldt til afhøring på et senere tidspunkt.
Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Jørn Dohrmann forud for dagens afhøring.
Morten Messerschmidt er endnu ikke blevet indkaldt til afhøring, men siger til DR Nyheder, at han stiller sig til rådighed for EU’s antisvindel-enhed i det omfang, OLAF måtte ønske det.
- Nu ved jeg ikke, hvad det er OLAF vil undersøge, men naturligvis vil jeg helt åbenlyst stille mig til rådighed for enhver EU-enhed. Om det er OLAF, om det er DG Finans, om det er Ole Ryborg, eller hvem det måtte være, så lægger vi alting åbent frem. Det gør vi da også fremadrettet. Selvfølgelig, siger Morten Messerschmidt i et interview med DR’s EU-korrespondent Ole Ryborg.
Er det en overraskelse for dig, at EU’s kontor for bekæmpelse af svindel er begyndt at undersøge en organisation, som du har været formand for?
- Man kan sige, at med al den ballade, som især pressen har været i stand til at hvirvle op, og som Europa-Parlamentet – eller mine politiske modstandere i Europa-Parlamentet - har været utrolig dygtige til at ride videre på, så er det vel egentlig ikke underligt, at en enhed som OLAF kigger på tingene, siger Morten Messerschmidt.
- De skal være hjertelig velkomne. Som jeg forstår det, så er OLAF’s opgave at bekæmpe svindel. Det er et formål, jeg fuldstændig deler. Så der er ikke noget, der er skjult for hverken dem eller andre EU-enheder, siger han.
OLAF er den eneste enhed i EU, som har mandat til på egen hånd at tage sager om mulig svindel op og indlede en decideret efterforskning.
Antisvindel-enheden har blandt andet mulighed for at lave ransagninger og vidneafhøringer som led i sin efterforskning.
Når man indkaldes til en afhøring fungerer det typisk sådan, at man bliver afhørt i nogle timer i OLAF’s bygning i Bruxelles. Herefter skriver man under på et referat af afhøringen. Referatet må ikke forlade OLAF’s bygning.
OLAF’s efterforskninger varer i gennemsnit to år, inden de afsluttes.