EU undersøger mulig svindel i Messerschmidt-sag

Antisvindel-enhed efterforsker muligt misbrug af EU-midler betalt til DF’erens europæiske parti.

Morten Messerschmidt har tidligere været formand og siddet i ledelsen for det europæiske parti MELD, der efterforskes for mulig svindel med EU-midler. (Foto: © Jens nøRgaard Larsen, Scanpix)

Det er ikke kun eksperter, der hæfter sig ved det europæiske parti MELD’s brug af EU-midler.

EU’s antisvindel-enhed, OLAF, er også i gang med at granske partiet, der har haft DF’s Morten Messerschmidt som formand, og som nu er nedlagt.

- Jeg kan bekræfte, at den europæiske antisvindel-enhed efterforsker det påståede misbrug af EU-midler betalt af Europa-Parlamentet til MELD og FELD, siger talskvinde for OLAF, Alina Burea, til DR Nyheder.

Talskvinden vil ikke svare på, om OLAF på nuværende tidspunkt mistænker Morten Messerschmidt for at have misbrugt EU-midler.

Hun forklarer dog, at OLAF kan tage flere forskellige midler i brug for at komme til bunds i sagen.

- Vi kan lave ransagninger og lave vidneafhøringer, så vi kan tage de samme efterforskningsmæssige skridt som lignende myndigheder, siger Alina Burea.

MELD og den tilhørende fond FELD har tidligere været i søgelyset, fordi Europa-Parlamentets præsidium har fastslået, at de har misbrugt EU-støtte.

I alt 2,9 millioner blev krævet tilbage i maj måned i år, fordi der i strid med reglerne blandt andet er gået penge til politiske kampagner for Dansk Folkeparti og en sejltur rundt til 16 danske havnebyer med ledende DF-medlemmer. Dansk Folkeparti indvilligede i at tilbagebetale 1,6 millioner kroner.

Efterforskning tager i snit to år

Nu kan der så være nye sager på vej for landets næststørste parti.

Flere eksperter vurderer over for DR Nyheder, at mere end 200.000 EU-støttekroner igennem to år er blevet misbrugt til at finansiere Dansk Folkepartis årlige sommergruppemøder.

Støttekronerne er udbetalt af Europa-Parlamentet, men uden at parlamentet tilsyneladende har fået besked om, at støtten er gået til Dansk Folkepartis sommergruppemøder.

Oplysninger, der er afgørende, fordi EU-støttekroner ifølge reglerne hverken direkte eller indirekte må finansiere nationale partier.

OLAF indledte sin efterforskning mod MELD i slutningen af 2015, og antisvindel-enhedens efterforskninger tager ifølge OLAF selv i gennemsnit to år.

- Efterforskningen vil nu gå sin gang, så jeg kan ikke gå ind i flere detaljer på nuværende tidspunkt, siger talskvinde Alina Burea.