Dokumenterne fra den lukkede Irak- og Afghanistan-kommission skal nu frem i lyset en gang for alle, efter Liberal Alliance har fremsendt beslutningsforslag til folketinget.
Regeringen har tidligere afvist at fremlægge dokumenterne, men nu ser det ud, som om folketinget ikke giver dem noget valg.
For både Socialdemokraterne, SF, De Radikale, Alternativet og De Konservative bakker op om offentliggørelsen af kommissionens dokumenter.
Hvis beslutningsforslaget bliver stemt igennem, pålægges regeringen at sørge for, at alle ikke-klassificerede dokumenter bliver offentliggjort.
Intet argument for ikke at offentliggøre dokumenterne
Liberal Alliance stemte i sin tid for at lukke kommissionen, som de så som politisk drilleri, men de ser dog ingen grund til, at kommissionens arbejde ikke bliver offentliggjort.
- Vi går ind for maksimal åbenhed i den offentlige forvaltning, og derfor synes vi heller ikke, at vi har hørt noget som helst argument for, at de her dokumenter ikke bliver fremlagt, siger udenrigsordfører Mette Bock (LA).
Hun siger, at partiet med offentliggørelsen af dokumenterne ønsker at punktere nogle af de myter, der er opstået omkring kommissionens arbejde.
- Nogen tror, at når det her ikke er blevet fremlagt indtil nu, så er det, fordi der er noget at skjule, og der ligger noget farligt, som regeringen ikke ønsker skal lægges frem, siger Mette Bock.
Forslag giver lettere indsigt for journalister og borgere
I forslaget pålægges regeringen at lave en samlet liste over alle de dokumenter, kommissionen har fundet frem, således journalister og borgere med en enkelt aktindsigt kan få indblik i alle dokumenter.
Indtil nu har man skulle søge aktindsigt i enkeltsager. Det vil sige, at man skulle vide, at sagerne eksisterede, før man kunne søge indsigt i dem.
Dokumenterne består eksempelvis af interne papirer fra ministerier, ambassader og efterretningstjenester, som især handler om grundlaget for at gå i krig i Irak.
Glæde hos kommissionsmedlem
Beslutningsforslaget glæder Jørgen Albæk Jensen, som er professor i offentlig ret ved Aarhus Universitet, og som var medlem af Irak- og Afghanistan-kommissionen.
- Det er godt, der bliver en eller anden form for offentlighed omkring kommissionens arbejde. Det bedste havde selvfølgelig været, hvis kommissionen havde fået lov til at gøre arbejdet færdigt, men det er bedre end ingenting, siger han.
Da kommissionen blev lukket brugte regeringen argumentet, at alting er tilstrækkeligt belyst. Det argument køber Jørgen Albæk dog ikke.
- Jeg synes, det giver sig selv, at der er ting, som ikke er belyst. Men hvis alting er belyst, kan der jo ikke være noget problem i at offentliggøre dokumenterne, siger han.
Venstre vil tage debatten i folketinget
Venstres retsordfører, Preben Bang Henriksen, undrer sig over, at de partier, som stemte for at nedlægge kommissionen, nu ønsker at offentliggøre dokumenterne.
Men partiet er klar til at tage debatten og forhandlingen med de øvrige partier i folketinget.
- Jeg er spændt på argumentationen specielt fra de partier, der var indstillet på at lukke kommissionen, og som nu alligevel gerne vil holde den åben ved at distribuere alle papirerne, siger han.
Preben Bang Henriksen har forståelse for partierne, der ønskede at holde kommissionen i live, men han mener, det er bekymrende, hvis dokumenterne bliver lagt frem, når kommissionens arbejde ikke er færdiggjort.
- Man får mulighed for at pille enkelte dokumenter ud og drage fejlslutninger ud fra det. Og det synes jeg ikke, man kan være tjent med over for de implicerede folk og over for sandheden, siger han.