Fiskeriformand: Katastrofalt at vi sælger ud af vores fiskekvoter

Fiskerihavne lukker på stribe, mens vi sælger ud af danske fiskekvoter til udlændinge, siger fiskeriformand.

DR kunne søndag, baseret på en opgørelsen fra Greenpeace, fortælle, at 23 procent af de danske fiskekvoter inden for det store industrifiskeri er ejet af fire svenske virksomheder. (Foto: © Henning Bagger, Scanpix)

- Det er en ren katastrofe, at store danske fiskekvoter havner på udenlandske hænder.

Det mener formand Søren Jacobsen fra Foreningen for Skånsomt Kystfiskeri.

Den blev netop dannet for få år siden for at styrke et mere bæredygtigt fiskeri og imødegå tendensen til koncentration af fiskeriet på stadigt større både og den hastige afvikling af fiskerihavne.

- Fiskene er vores fælles ressource, som de er i gang med at sælge ud af. Det er en masse danske arbejdspladser, der går tabt, siger han.

- Det er dybt bekymrende. Bare inden for de seneste ti år er 49 mindre fiskerihavne lukket på baggrund af udviklingen, hvor fiskekvoterne koncentreres på færre fartøjer.

Ikke alene er der færre, men meget større fiskebåde tilbage. Men DR kunne søndag, baseret på en opgørelsen fra Greenpeace, fortælle, at 23 procent af de danske fiskekvoter inden for det store industrifiskeri er ejet af fire svenske virksomheder.

Fænomenet kendes godt i havnene ifølge Søren Jacobsen.

- Vi har hørt om via "kajsnakken", at udenlandske fartøjer fisker på danske kvoter. Men når omfanget bliver dokumenteret, kommer det da som et chok, siger han.

Kørt af sporet

Fiskeriminister Karen Ellemann (V) mener, at reglerne er overholdt. Men hun vil alligevel se nærmere på, om de svenske fiskeres tilknytningskrav til Danmark er opfyldt.

Søren Jacobsen mener, at miseren er resultatet af en fiskeriforvaltning, der er kørt af sporet.

- Vi taler om fiskeriressourcer, som vi skulle leve af i Danmark i generationer fremover. I stedet er det ganske få mennesker, der får noget ud af det. Nemlig de fiskere, der fik raget til sig, da man i sin tid indførte de omsættelige kvoter i fiskeriet, siger han.

- Nogle har en kæmpekvote, som de så kan videresælge til andre, selv om de i sin tid fik den foræret af staten, fordi de blev fordelt ud fra tidligere fangster.

- Selv om jeg også har mine egne kvoter, så synes jeg, det er bundurimeligt, at den dag jeg afvikler min forretning, så skal jeg både tjene penge på min båd og på de kvoter, som jeg engang har fået foræret af staten, siger Søren Jacobsen.

/ritzau/