S og DF: Gennemtrawl svensk fiskeridominans

Fire svenske familier sidder på 23 procent af kvoterne i industrifiskeriet. Politikere vil undersøge om de har overholdt reglerne.

Knap hver fjerde kvote i dansk industrifiskeri er på svenske hænder. (Foto: © Henning Bagger, Scanpix)

Fire svenske virksomheder har de senere år opkøbt store mængder danske fiskekvoter.

Virksomhederne, der tilhører fire familier, der er bosat i området omkring Göteborg, ejer nu 23 procent af de danske kvoter inden for industrifiskeriet.

De fire familiers samlede kvoteandel er steget fra 14 procent i 2011 til 23 procent i år, viser en optælling, som miljøorganisationen Greenpeace har lavet for DR Nyheder på baggrund af myndighedernes data.

En bekymrende udvikling mener flere ordførere, som DR Nyheder har talt med.

- Jeg synes, det er en helt skæv udvikling, at flere og flere fisk kommer på udenlandske hænder. Som minimum må vi kræve, at dem, som ejer og fanger fiskene, også har tilknytningsforhold til Danmark, altså at de bor i Danmark, siger Ib Poulsen, fiskeriordfører hos Dansk Folkeparti.

Tilknytning skal undersøges

Socialdemokratiets fiskeriordfører, Simon Kollerup, vil have minister Karen Ellemann (V) til at afprøve, om de svenske fiskerivirksomheder lever op til reglerne om tilknytning, når selskaberne i flere tilfælde ikke har eget kontor i Danmark, men blot et postadresse til deres danske selskab.

- Vi må gennemgå, om de her svenskere har levet op til reglerne om tilknytning. Det er nødvendigt for at kunne købe danske kvoter. Det kan jeg godt have tvivl om, når man hører, at man ikke kan finde dem andre steder end på en postkasse et sted i Danmark, siger Simon Kollerup.

- Vi har set en fiskeriforvaltning, som har været hullet som en si på kvoteområdet. Så er det naturlige spørgsmål, om der heller ikke har været styr på tilknytningskravet for svenskerne. Det første, der skal ske, er, at ministeren får sat gang i en gennemtrawling af, om svenskerne har levet op til reglerne, fortsætter han.

Bør som minimum bo i Danmark

De fire svenske virksomheder ejer nu kvoter for mere end én milliard kroner. Det er over det dobbelte af, hvad værdien af kvoterne var for bare fem år siden. Virksomhederne lavede sidste år et samlet overskud på over 190 millioner kroner før skat.

Ib Poulsen er enig i, at det skal undersøges, om svenskerne overholder tilknytningskravet. Hvis det ikke er tilfældet, skal der strammes op, siger han:

- Som minimum bør de bo i Danmark. Vi kan se, at de færøske fiskere, som bor og lever i Hirtshals og er en del af det danske samfund, har mange kvoter. Men det er jo fair nok. De svenske fiskere skal selvfølgelig opfylde de samme krav.

Ingen af de svenske selskaber har ønsket at kommentere deres danske tilknytning. Men deres interesseorganisation, Dansk Pelagisk Producentorganisation, mener, at de svenske selskaber har stor tilknytning til Danmark.

- De her fartøjer er hjemmehørende i danske havne. De har deres redskaber i Skagen og Thyborøn. De sejler ud fra Skagen og Thyborøn. De kommer hjem til Skagen og Thyborøn. Fuldstændig lige som danske fiskefartøjer gør, siger direktør Esben Sverdrup-Jensen.

Den nyudnævnte minister for fiskeri Karen Ellemann (V) afviser, at de svenske opkøb er et problem. Deres aktiviteter i Danmark bidrager til samfundet, påpeger hun.

Men ministeren vil godt være med til at undersøge, om svenskerne overholder tilknytningskravet.

- Jeg synes, det er helt i orden, at vi får undersøgt det. Vi er jo i gang med at vende alle sten, så når de beder om, at vi kigger på, hvordan der er handlet kvoter, så er det allerede en del af det oprydningsarbejde jeg er i gang med, siger Karen Ellemann.

De fire svenske familier har ikke ønsket at medvirke i DR Nyheders dækning af sagen.