Det bliver uden en række kritiske socialdemokrater i folketingssalen, at partiet i morgen lægger stemmer til et lovforslag fra regeringen om kvoteflygtninge.
Socialdemokratiske profiler som de tidligere ministre Mette Gjerskov og Kirsten Brosbøl samt Yildiz Akdogan og Daniel Toft Jakobsen bliver ifølge DR Nyheders oplysninger væk fra salen i morgen, da de ikke ønsker at stemme for regeringens lovforslag.
- Jeg skal ikke stemme i morgen, bekræfter Mette Gjerskov overfor DR Nyheder.
Regeringens lovforslag betyder, at det vil være den til enhver tid siddende minister på udlændingeområdet, der kan beslutte, om Danmark skal tage imod kvoteflygtninge og hvor mange.
Det er af flere i Socialdemokratiet blevet set som et de facto stop for kvoteflygtninge.
Socialdemokratisk kompromis
Debatten om kvoteflygtninge har stået på længe internt i Socialdemokratiet.
Flere folketingsmedlemmer og store dele af partiets bagland har kritiseret partitoppens linje, som har været at støtte VLAK-regeringens stop for de 500 kvoteflygtninge, som Danmark traditionelt har taget imod hvert år via FNs kvotesystem.
Efter en drøftelse internt i den socialdemokratiske folketingsgruppe er man imidlertid nået frem til et kompromis.
Kompromiset går ud på, at partiet nu vil stille et forslag om, at Danmark allerede fra 2018 skal tage imod en særligt udsat gruppe af kvoteflygtninge, der går under navnet ”twenty or more”.
- Det at man kan lave et stop for kvoteflygtninge er jo ikke ensbetydende med, at man skal. Og nu ligger der et forslag om, at vi skal tage denne særligt sårbare gruppe af folk, som har et akut behov for at blive evakueret fra den flygtningelejr, de sidder i, siger Mette Gjerskov.
- Det er vigtigt at bakke op om den internationale mulighed, der er for at tage imod kvoteflygtninge, og så må vi som minimum tage imod de her særligt sårbare. Det er en gruppe, vi plejer at tage en 30 stykker af, siger hun.
Vigtigt at tage imod kvoteflygtninge
Mette Gjerskov har over længere tid været en af de mest højtråbende kritikere af S-toppens opbakning til regeringens stop for kvoteflygtninge.
Hun erklærer sig imidlertid tilfreds med, at partiet har landet et kompromis om, at Danmark igen skal åbne for den særligt udsatte gruppe af kvoteflygtninge. Det til trods for, at partiet stadig stemmer for regeringens lovforslag, der er blevet beskrevet som et de facto stop for kvoteflygtninge.
- Det er jo ingen hemmelighed, at der i vores parti og i hele landet har været en drøftelse af spørgsmålet om kvoteflygtninge. Nu er vi landet her, og det er jeg faktisk rigtig tilfreds med. Nu får vi åbnet op, og det vil være rigtig godt. Jeg håber også, at regeringen gør sig nogle overvejelser, for det er altså de allermest sårbare mennesker i hele verden, vi taler om, siger Mette Gjerskov.
Så du helst, at Socialdemokratiet havde truffet en anden beslutning i forhold til det her lovforslag?
- Jeg synes, det er vigtigt, at vi står så meget sammen, som vi overhovedet kan, og det gør vi her. Nu står vi sammen om det forslag, der bliver lagt i folketingssalen i dag, og det er for mig det vigtigste.
Men havde du helst set, at I slet ikke var gået ned ad den vej, partiet er gået nedad i spørgsmålet om kvoteflygtninge?
- Det er ingen hemmelighed, at jeg synes, at det er vigtigt, at vi holder fast i de internationale aftaler og tager imod kvoteflygtninge. Men det er jo også vigtigt, at vi står sammen som parti om en fælles melding. Og der har været en diskussion i vores parti i rigtig lang tid om det her spørgsmål, og nu er der kommet en landing, som vi godt kan være tilfredse med, siger Mette Gjerskov.
Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Socialdemokratiets udlændingeordfører, Mattias Tesfaye.