Finansloven bliver den mest forsinkede i mands minde

Aldrig før er en finanslov vedtaget så sent på året, som den ventes at blive i år.

Finansminister Kristian Jensen (V) og regeringen har travlt. Det er aldrig sket tidligere, at der først kommer styr på de offentlige finanser for det kommende finansår to dage før jul. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Scanpix)

Hvis alt går glat, så har Danmark en vedtaget finanslov for næste år bare to dage før juleaften – den 22. december.

Det har Folketingets gruppeformænd og finansordførere aftalt på et møde med Folketingets Præsidium her til formiddag, hvor de skulle tage stilling til det videre forløb.

Allerede nu ligger det dog klart, at finansloven for næste år står til at blive vedtaget historisk sent. Aldrig tidligere er puslespillet om statens offentlige finanser nemlig blevet afklaret så sent, som det ser ud til at blive i år.

Det viser en gennemgang af de afgørende 3. behandlinger af finansloven, som Folketingets Bibliotek har lavet for DR Nyheder.

Der er dog ét forbehold. I en række tilfælde er finansloven blevet udskudt til det nye år på grund af et folketingsvalg.

Her har Folketinget så i stedet vedtaget en særlig bevillingslov, der sikrer ro på og fordelingen af de offentlige finanser, indtil politikerne har kunne nå at lave en finanslov. Bevillingslovene er i alle tilfælde også vedtaget inden den 22. december.

Det er i alt sket seks gange siden 1979, hvor man flyttede deadline for finansloven fra 1. april og frem til jul. I 1983 gik det rigtig galt, da Fremskridtspartiet og Socialdemokratiet nægtede at stemme for statsminister Poul Schlüters finanslov.

Den blev derfor forkastet ved 3. behandlingen, og Schlüter udskrev umiddelbart efter et folketingsvalg.

Folketingets formand ærgrer sig

Så galt behøver det ikke gå i år, men forløbet ærgrer Folketingets formand, Pia Kjærsgaard fra Dansk Folkeparti.

- Det er da ikke nogen behagelig fornemmelse for nogen af os. Slet ikke for danskerne derude, der gerne ser en fornuftig løsning. Men sådan er det, og så må vi jo agere ud fra det, siger hun og betegner forløbet som ”uskønt”.

Den tidligere formand for Dansk Folkeparti har siddet i Folketinget siden 1984, og hun har ikke oplevet lignende fortilfælde.

- Nej, det har jeg faktisk ikke, og jeg synes, jeg har oplevet lidt af hvert, siger hun.

Hvorvidt årets finanslov ender med at blive vedtaget den 22. december er fortsat et åbent spørgsmål.

Efter et møde i Statsministeriet i går aftes, afviste økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille at levere en garanti for, at regeringspartiet Liberal Alliance vil stemme for den.

Lykkes det ikke, så er Folketinget nødt til at vedtage en midlertidig bevillingslov. Det har de Radikale og Socialdemokratiet tilbudt regeringen.