Farvel til en politisk original: 5 gange hvor provoen Pind stak ud

Selv i afskedens time skiller Søren Pind sig ud ved at genoplive ministeruniformen.

(ARKIV) Uddannelses- og forskningsminister Søren Pind taler med statsminister Lars Løkke Rasmussen i Folketingssalen. Den farverige minister forlader i dag dansk politik. (Foto: © liselotte sabroe, Scanpix)

Når Søren Pind i dag tager afsked med dansk politik, er det også farvel til en politisk provokatør.

Venstre-politikeren kan se tilbage på en politisk karriere, fra han som 28-årig blev landets yngste borgmester for teknisk- og miljøområdet i København, til han i dag takker af som uddannelses- og forskningsminister.

Men mange i offentligheden vil især huske Søren Pind, som en åbenmundet og skarp politiker, der ikke var bange for at sige sin mening - også selv om det kunne provokere eller udfordre toppen af hans eget parti.

Vi har samlet fem gange, hvor Søren Pind ikke var bange for at stikke næsen frem:

Ti teser blev banket ned af Fogh

Søren Pind og en række andre Venstre-folk formulerede i sommeren 2003 10 liberale teser. De indeholdt frihedserklæringer så som: "Ingen skal afstå mere til det offentlige, end vedkommende har tilbage selv" og "det er vigtigere, at skatten falder. end at overførselsindkomsterne stiger".

Statsminister Anders Fogh Rasmussen, der forsøgte at udviske billedet af sig selv som liberal hulemand og appellere til midtervælgerne, bankede resolut teserne ned. Det var ikke partiets politik.

- Fogh og partiledelsen var rasende. Intet mindre end rasende, erindrede Søren Pind i et senere interview med Berlingske. Teserne gjorde, følte Pind, at han af Fogh blev kørt ud på et sidespor og holdt uden for indflydelse i flere år.

Søren Pind og Anders Fogh fører her fælles valgkamp i 2001. Senere bankede Fogh 10 teser fra Pind ned. (Foto: © MOGENS FLINDT, Scanpix)

'Frihedsminister' med tropehjelm

Da Lars Løkke Rasmussen blev statsminister, hev han i 2010 sin tro støtte Søren Pind ind som udviklingsminister. Eller "frihedsminister" som Søren Pind selv proklamerede, at han var.

Da Søren Pind i juli 2011 besøgte Sydsudan, tog fotografen Søren Christian Bech et foto, hvor ministeren iført safarisæt og vinkende med en tropehjelm stiger ombord på et mindre chartret fly. Mange mente, at Søren Pind måske var lidt for glad for kolonitidens utidssvarende pomp og pragt.

- Her kommer den hvide mand og redder Afrika, som var han Tintin i Congo, Peter Pedals ven eller selveste Neville Chamberlain, der står og vifter med ’fredsaftalen’ med Hitler, som Politikens arkitekturredaktør Karsten R.F. Ifversen skrev i sin anmeldelse, da Søren Pind med sans for humor genbrugte billedet på en valgplakat i 2015.

Det famøse billede fra Afrika brugte Søren Pind fire år efter på en valglakat. (Foto: © BAX LINDHARDT, Scanpix)

Selv forklarede Pind tropehjelmen med, at han dårligt tåler den afrikanske sol.

Døde børn på profilen - og siden pause fra Facebook

I 2013 lagde Søren Pind et omstridt billede af døde syriske børn på sin Facebookprofil med ordene: "Det her billede bliver her, indtil regeringen og andre ledere i Vesten holder op med at påstå, at vi er magtesløse, og foretager sig noget".

Først i maj 2014 fjernede han billedet, da regeringen med udenrigsminister Martin Lidegaard (R) i spidsen besluttede at støtte de syriske oprørere med våben.

Fire år senere valgte Søren Pind så helt at kvitte Facebook, hvor han havde over 40.000 følgere.

- Jeg kan ikke acceptere, at opsætninger og algoritmer på denne måde tilskriver mig og søger at skabe en yderligere afhængighed af systemer, jeg ikke ønsker, og som i forvejen fylder for meget, skrev Søren Pind.

Efter syv måneder vendte han dog tilbage til Facebook for at gøre opmærksom på sin kamp for at sikre et bedre vandtryk i København.

Søren Pind-reglen

Ved flere lejligheder har Søren Pind optrådt i det populære radioprogram 'Mads og Monopolet', der behandler danskernes hverdagsdilemmaer.

Her har Søren Pind ofte været en fortaler for mere klare kønsroller og gode manerer, og han er uforvarende blevet ophavsmand til "Søren Pind-reglen", der nu giver mere en 30.000 resultater på Google.

Reglen går i korthed ud på, at man skal honorere de sociale aftaler, man først har sagt ja til. Hvis man haft sagt ja til fasters fødselsdag, kan man altså ikke melde afbud, fordi der dukker et mere spændende arrangement op.

- Det handler basalt set om at opføre sig ordentligt i en verden, hvor der er kommet et større grænseland for, hvad man opfatter som en klar aftale«, sagde Søren Pind til Politiken.

Ministeruniformens genkomst

Når Søren Pind i dag overdrager sig ministerium, til iværksætteren og investoren Tommy Ahlers, vil Pind sandsynligvis være iført en ministeruniform. Danske ministre holdt i 1909 op med at bære uniformen, men i forbindelse med sit speciale fandt Søren Pind ud af, at der kun var tale om afskaffelse af "uniformspligten" og altså ikke retten til at bære uniform.

Søren Pind har endda stillet spørgsmål i Folketinget om sagen, fortalte han i Euroman.

- Det blev i øvrigt udnævnt til det syvende dummeste folketingsspørgsmål det år, fordi folk slet ikke havde sans for storheden i det. Men svaret blev, at ministre stadig havde ret til at bære uniform. Siden har jeg sværmet om at bestille sådan en, men den koster 40.000 kroner, så det er ikke en lille ting. Den er mega flot med trekantet hat, kårde, guldgaloner, poletter og krans om halsen. Den vil klæde mit kommandørkors godt, sagde Søren Pind til Euroman.

Nu har han ifølge sin Twitter-konto fået fat i en ministeruniform.

Til DR siger han dog, at han ikke vil bære uniformen hos dronningen, da der ikke er tale om en gallabegivenhed, men at han vil bære den senere i dag.

Provoen Pind går ud med stil.