Fagbevægelsen advarer mod S-udspil: Aktivering af flygtninge skal ikke koste arbejdspladser

S vil sende indvandrere i nyttejob og virksomhedspraktik. LO og FOA advarer om risikoen for fortrængning.

I flere år har kommunerne sendt ledige ud i nyttejob. Socialdemokratiet vil dog øge brugen af ordningen i sit nye asyludspil, og det får fagbevægelsen til at advare om, det vil koste på beskæftigelsen. (Foto: © Thomas Lekfeldt, Scanpix)

Forslaget i Socialdemokratiets asyludspil om, at indvandrere skal bidrage 37 timer om ugen igennem nyttejob, virksomhedspraktik, danskundervisning eller lignende får en blandet modtagelse hos partiets klassiske samarbejdspartnere - fagbevægelsen.

Partiet vil indføre de 37 timer som en pligt for alle, der modtager integrationsydelsen, men forslaget risikerer at fjerne job fra allerede beskæftigede eller personer på kanten af arbejdsmarkedet, advarer LO og FOA. Forbundsformand i FOA, Dennis Kristensen, ser grundlæggende positivt på at integrere gennem arbejdsmarkedet.

Men det skal ikke ske på bekostning af dem, der allerede er beskæftigede eller dem, der for første gang skal ind på arbejdsmarkedet. Der synes jeg oplægget ser for tyndt ud, siger han og fortsætter:

- Der er ikke taget højde for, at få spredt den beskæftigelse ud over både det private arbejdsmarked og den offentlige sektor – og heller ikke bare i den offentlige sektor, så det ikke kun er de lavtlønnede og de ufaglærte, der skal stå for skud, siger han.

Skal bidrage 37 timer om ugen

På gårsdagens pressemøde præsenterede Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, udspillet og sagde, at udgangspunktet er 37 timers beskæftigelse, når man kommer til Danmark.

- Kan man ikke selv finde beskæftigelse selv, så skal man yde en indsats 37 timer om ugen for sin ydelse. Det kan fx være i nyttejob, som vi indførte i forbindelse med kontanthjælpsreformen, sagde S-formanden.

Af Socialdemokratiets udspil fremgår det, at de 37 timers bidrag om ugen kan være i form af nyttejob, virksomhedspraktik, danskundervisning, jobsøgning eller en kombination.

LO-formand Lizette Risgaard er også grundlæggende positiv over for udspillet, men forudsætter, at det skal gennemføres i tæt dialog med arbejdsmarkedets parter, så man undgår, at allerede beskæftigede bliver skubbet ud.

- For det er klart, at i dag er det ikke sådan, at der bare lige kan findes 37 timers arbejde eller andre forskellige aktiviteter i løbet af en uge, siger hun.

- Men vi er positive over for forslaget om, at de skal have en hverdag, der minder om en arbejdsdag, og jeg tror, det vil styrke grundlaget for at få fodfæste på arbejdsmarkedet.

Fagbevægelsen frygter nyttejob

Det er særligt delen om at sende flere på integrationsydelsen ud i nyttejob, der bekymrer de to fagbosser. Lizette Risgaard opfordrer til, at Socialdemokratiet tilrettelægger sit forslag sådan, at de 37 timer spredes ud på flere forskellige initiativer.

For det går ikke, hvis en udlænding sendes i nyttejob 37 timer om ugen, siger hun.

Kan du se en løsning for dig, hvor flygtninge sendes ud til 37 timers nyttejob i kommunerne?

- Nej, det kan jeg ikke.

Hvorfor ikke?

- Det kan jeg ikke, fordi der i forvejen ikke står 37 timers arbejde og er ledigt ude i hverken i kommuner eller rundt omkring på de danske arbejdspladser.

- Det er vigtigt, at sammensætningen af de 37 timer kan være en kombination af integrationsværktøjer, der i dag er til rådighed.