Færre asylansøgere kan give milliarder til udviklingsbistand

20.000 færre asylansøgere end ventet åbner op for mere udviklingsbistand, skriver Berlingske.

Der er kommet langt færre asylansøgere til Danmark end forventet. (Foto: © Jens nøRgaard Larsen, Scanpix)

Hvis antallet af asylansøgere, der kommer til Danmark, holder sit nuværende niveau, kan det udløse en større sum penge. Det skriver Berlingske.

Der er kommet markant færre asylansøgere til Danmark, end regeringen har forventet, og derfor vil der være penge til overs. Det viser beregninger, som er foretaget af De Radikale.

Ifølge udregningen er der kommet omkring 5000 asylansøgere til Danmark i år mod forventet 25.000 for hele året. Det giver en besparelse på mellem 1,0 til 2,6 milliarder kroner, der ifølge Venstre skal føres tilbage til udviklingsmidlerne.

- Pengene skal ikke bruges til at lukke huller andre steder, siger Venstres udenrigsordfører, Michael Aastrup Jensen, til Berlingske, hvilket bringer glæde os De Radikale.

- Vi vil holde nidkært øje med denne her sag og ikke mindst holde skarpt øje med, at det er hele beløbet, der tilbageføres (til udviklingsmidlerne red.), siger De Radikales udenrigsordfører og tidligere udenrigsminister Martin Lidegaard.

Øremærket til udviklingsbistand

Pengene, der går til modtagelse af flygtninge, kommer fra udviklingsbistanden. Ifølge De Radikale er de allerede øremærket til udviklingsbistand og kan ikke sådan bruges på andre områder, uden at det kommer i karambolage med OECD's retningslinjer.

De Radikale foreslår derfor, at man bruger de sparede penge på eksempelvis uddannelse af flygtningebørn i Libanon og Jordan.

Liberal Alliance er dog mindre tilfredse med, at pengene bliver brugt på udviklingsbistand.

- Det er statens penge, så de skal bare tilbage i statskassen, siger Liberal Alliances udenrigsordfører, Mette Bock, til Berlingske.

Hos Røde Kors er man glad for udsigten til flere penge til arbejdet med flygtninge og fordrevne i nærområderne.

- Der har jo i lang tid været bred politisk enighed om, at vi kan hjælpe flere flygtninge i lokalområderne for de samme midler. Men midlerne er ikke fulgt med trods det stigende behov, siger generalsekretær Anders Ladekarl til Berlingske.

/ritzau/