Når statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) i efteråret indkalder til forhandlinger om 2025-plan, skattereform og et nyt system til ejendomsvurderinger, vil Dansk Folkeparti have ét klart fokus:
Udlændingestramninger.
Ifølge DF-formand Kristian Thulesen Dahl lige frem står og falder Danmarks fremtid med, at kontrollen med udlændingepolitikken genskabes, og derfor møder partiet op med fem krav.
- Der skal ikke være nogen som helst, der er i tvivl om, at når vi ser, hvad der er Danmarks udfordringer i de næste 10 år, så er der bare ét emne, der overskygger alle de andre udfordringer, siger Kristian Thulesen Dahl på partiets sommergruppemøde i Svendborg.
De fem krav indebærer permanent grænsekontrol, straksbehandling af asylansøgere ved grænsen, en hjemsendelsesstrategi, et opgør med konventionerne og en fjernelse af retten til dagpenge for folk på midlertidigt ophold.
- Når vi diskuterer, hvordan vi sikrer et system til, hvordan vores huse skal beskattes, er vi selvfølgelig med og prøver at finde gode løsninger. Men Danmark overlever ikke som samfund, om vi har nørklet det på plads lige præcis på den ene eller anden måde. Man skal tage et enormt hensyn til, at man rører ved folks økonomi, siger Thulesen Dahl:
- Men nationen står og falder ikke med det. Det står og falder med, at vi har styr på tingene i forhold til de udfordringer, der er i forhold til den omkringliggende verden. Og der må man bare sige, at det er der ikke styr på i dag. Og det skal der komme styr på, siger DF-formanden.
Afviser ikke topskattelettelser
Lars Løkke Rasmussen har i regeringsgrundlaget gjort det til en ambition at sænke topskatten med fem procentpoint, men forhandlingerne blev til Liberal Alliances store utilfredshed udskudt fra foråret til efteråret.
LA-leder Anders Samuelsen har sågar truet med at vælte regeringen, hvis den ikke lever op til ambitionen i regeringensgrundlaget.
På spørgsmålet om, hvorvidt Dansk Folkeparti kan være med til at give skattelettelser, hvis nogle af de fem krav efterleves, svarer Kristian Thulesen Dahl:
- Dansk Folkeparti sidder med 37 mandater, og der er et stykke vej op til 90. Så vi gør altid det, når der er forhandlinger, at fortælle folk, hvad vi går efter i de her forhandlinger. Og så skal vi bagefter kunne måles og vejes på, hvor langt vi nåede med de krav, vi kom med, op imod de krav, andre partier måtte have.
- Vi har meget svært ved at se, at der overhovedet er råderum til skattelettelser. Hvis der er penge skattelettelser, så skal det komme folk med lave indkomster til gavn. Det er vores forhandlingsposition i efteråret, siger Kristian Thulesen Dahl.
Regeringens travle efterår:
2025-plan:
- •
Regeringen vil – for at få råd til både skattelettelser og velfærd – til august fremlægge en såkaldt 2025-plan, hvor den vil redegøre for sine planer for at øge det økonomiske råderum.
Skatteforhandlinger:
- •
Løkke har i regeringsgrundlaget gjort det til en ambition at sænke topskatten med fem procentpoint, men forhandlingerne blev til stor utilfredshed for Liberal Alliance udskudt fra foråret til efteråret.
- •
Forklaringen var, asyl- og flygtningekrisen skulle under kontrol, før der kunne forhandles om skattelettelser.
PSO-afgiften skal afskaffes:
- •
Det var regeringens helt klare ambition at forhandle finansieringen af den planlagte afskaffelse af PSO-afgiften på plads med en skattestigning inden sommerferien.
- •
Men det måtte droppes, da DF-formand Kristian Thulesen Dahl klodsede bremserne. Han mener ikke, det giver mening, at regeringen beder om at hæve bundskatten nu, for så at gå ind i en diskussion om topskattelettelser i efteråret.
Parallelaftale om Europol:
- •
Danmark forsøger at få en parallelaftale med EU i stand, så vi stadig kan være med i det europæiske politisamarbejde, Europol, selvom danskerne stemte nej til at afskaffe retsforbeholdet ved EU-afstemningen i december sidste år.
- •
Europol overgår snart til at blive overstatsligt samarbejde og kræver dermed en parallelaftale, hvis Danmark skal blive i samarbejdet.
Ejendomsvurderinger:
- •
Endnu en politisk varm kartoffel er de skandaleramte ejendomsvurderinger.
- •
Regeringen har meldt ud, at den vil indkalde til politiske forhandlinger til efteråret, hvor ejendomsskatterne skal forhandles som led i en samlet skattereform.
Finanslov og alt det andet:
- •
Oven i hatten skal Venstre-regeringen også have styr på finansloven for 2017.
- •
Sidste års finanslovsforhandlinger, hvor udviklingsbistanden holdt for, politiet blev tilgodeset, boligejere og bilkøbere fik bonusser, og de ældre fik en check på et pænt beløb, blev et langstrakt forløb.