Få overblikket her: Sådan skal flygtninge komme hurtigere i arbejde

I går aftes indgik regeringen og arbejdsmarkedets parter en trepartsaftale, der skal få flere flygtninge ud på arbejdsmarkedet.

Mohammed Abu Maijana, der er syrisk flygtning, har fået fast arbejde Herlev Hospital. Målet med den nye trepartsaftale er, at flere flygtninge skal følge i hans fodspor. (Foto: © søren bidstrup, Scanpix)

Flygtninge, der kommer til landet, skal hurtigere ud på arbejdsmarkedet, så de bedre kan blive integreret i det danske samfund.

Det er hovedtanken bag den trepartsaftale, som regeringen indgik i går aftes med arbejdsmarkedets parter.

Aftalen består af 32 forskellige initiativer, der dækker over alt fra en bedre danskundervisning til et bedre samarbejde mellem kommunerne om at finde job til flygtningene.

Men hjørnestenen er den toårige integrationsgrunduddannelse – den såkaldte IGU – som ifølge de tre aftaleparter skal sikre, at flygtningene lettere kan få en fod inden for på arbejdsmarkedet.

Uddannelsen består blandt andet af et 20 uger langt uddannelsesforløb, hvor flygtningene blive opkvalificeret, og virksomheder får mulighed for at ansætte IGU-elever i helt op til to år på en elevløn, der ligger mellem 50 og 120 kroner.

Målet er, at hver anden flygtning eller familiesammenført i Danmark skal i arbejde.

Andre ting i trepartsaftalen:

  • Virksomheder skal blive bedre til at ansætte flygtninge. Det skal ske ved, at de får en bonus på 40.000 kroner, hvis de har en flygtning ansat i to år.

  • Kommunerne skal blive bedre til at finde ud af, hvilke arbejdskompetencer flygtningene har, når de slår sig ned. Det skal blandt andet ske ved, at der bliver udviklet et bedre screeningsværktøj, som er ens i hele landet.

  • Kommunerne skal også blive bedre til at opsøge virksomhederne for at høre, om der er job til flygtningen. Og de skal blive bedre til at samarbejde på tværs af kommunegrænserne om at få flygtningene i job.

  • Hvis en flygtning har fået tilbudt et job, skal personen også placeres i den kommune, hvor arbejdspladsen ligger.

  • Det integrationsprogram, som alle flygtninge og familiesammenførte i Danmarks skal tilbydes, skal i højere grad fokusere på, at flygtningene skal ud på arbejdsmarkedet. Mange af flygtningene er i forvejen vant til at forsørge sig selv.

  • Danskundervisningen skal forbedres og ensrettes, og undervisningen skal i højere grad sikre, at flygtningene kan blive klædt på til arbejdsmarkedet. Derudover skal kommunerne blive bedre til at lægge den på tidspunkter, hvor flygtningene eksempelvis ikke er på arbejde.

Det bliver dog ikke til noget med den indslusningsløn, som regeringen ellers havde talt varmt for. Trods det var statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) begejstret i går aftes, efter at aftalen var blevet indgået.

https://twitter.com/larsloekke/status/710551571566882817

Anderledes skuffet var meldingen fra Dansk Folkepartis formand, Kristian Thuelsen Dahl, der ikke bakker op om aftalen.

- Trist indhold i den trepartsaftale, der nu er aftalt. Igen særbehandling af flygtninge og migranter i forhold til danskere, skrev han onsdag aften på Facebook.

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=1350966828253523&id=531761723507375