Eva Kjer om generalkonsulpost: Det ligger jo lige for i forhold til min profil

Den tidligere minister satte dagsorden flere gange i denne uge efter knap et år under den store rader. Nu nævnes hun som bud på kommende generalkonsul i Flensborg.

Eva Kjer Hansen (V) måtte sidste år gå af som miljø- og fødvarevareminister (Foto: Liselotte Sabroe/Scanpix 2016) (Foto: © liselotte sabroe, Scanpix)

Efter knap et år mere eller mindre under radaren har den tidligere miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) flere gange i disse uger igen været i søgelyset.

Det sker i netop de uger, hvor man på Slotsholmen og Christiansborg diskuterer muligheden for politisk udpegede ambassadører - og hvor en ellers ofte embedsmandsforbeholdt post som generalkonsul i Flensborg særligt har bevågenhed.

Hertil nævnes den tidligere V-minister som værende et oplagt bud. Selv siger hun:

- Det ligger jo lige for i forhold i til min profil. Og med den erfaring, jeg har. Jeg har siddet i nogle år som formand for femmandsudvalget – udvalget der varetager relationen til det danske mindretal syd for grænsen. Jeg har erfaring fra min tid i Europa-Parlamentet, jeg taler tysk og kommer meget i Tyskland, siger Eva Kjer Hansen og roser i samme vending statsministerens tysklandsstrategi:

- Jeg synes, det er godt, hvordan man tænker i, hvordan man kan udvikle relationerne. Den tysklandsstrategi, som statsminister Lars Løkke Rasmussen har stået spidsen for at opgradere, synes jeg er meget rigtig.

I de lokale medier har Eva Kjer Hansens navn siden midten af december været nævnt som et muligt generalkonsulbud i Flensborg. I avisen JydskeVestkysten kaldes hun 'det professionelle valg' blandt andet fordi, hun er opvokset i Sønderjylland og siden har formået at følge og påvirke grænselandets problemstillinger.

Rodet forløb i Flensborg

I Flensborg Avis skriver chefredaktør Jørgen Møllekær også om posten der - efter et noget rodet forløb - især har fyldt på de kanter. Først blev Venstreveteranen Bertel Haarder tilbudt posten, efter han blev gået som minister under den sidste regeringsrokade.

Men det vakte uro og kritik i det dansk-tyske grænseland, at statsministeren benyttede rokaden til at sparke den siddende generalkonsul for Flensborg ud til fordel for Haarder.

For den nu snart forhenværende 66-årige generalkonsul Henrik Becker-Christensen, som siden 1998 har varetaget sit job, havde regnet med at beholde det indtil pensionen.

Det står nu klart, at det ikke kommer til at ske - heller ikke selvom, at Bertel Haarder før jul valgte at droppe posten med begrundelsen om, at han ikke ønskede at fjerne andre fra den:

- Jeg troede, den tilbudte post var på vej til nybesættelse... Men posten er jo besat, og jeg vil ikke trænge mig på, lød det fra Bertel Haarder i en skriftlig kommentar.

Chefredaktør Møllekær nævner nu også Eva Kjer Hansen som et af 'to oplagte bud'. Ligeledes bliver der i avisen Der Nordschleswiger, hvor Eva Kjer Hansens bedrifter, gøren og laden ofte optræder, også skrevet om både hende og posten.

Direkte adspurgt, om hvorvidt Eva Kjer Hansen ville sige ja til generalkonsulposten i Flensborg, hvis hun blev spurgt, svarer hun selv:

- Det har jeg ingen kommentar til.

Men det lyder på dig, som du synes, det kunne være en spændende post?

- Jeg har prøvet på bedste vis at svare på dit spørgsmål om, hvorfor det er, at jeg bliver nævnt i den sammenhæng. Det tror jeg har noget at gøre med det, jeg har beskæftiget mig med igennem livet, og dermed har jeg overhovedet ikke forholdt mig til posten, siger hun.

Tager bladet fra munden

Eva Kjer Hansen har siden sagen om kvælsstofudledning, der endte med at koste hende ministerposten, forholdt sig mere eller mindre tavs i landspolitiske sager.

Det ændrede sig i sidste weekend, da eks-ministeren med en nytårshilsen til sin lokale Venstrekreds satte dagsorden med en kritik af den netop vedtagede lov om begrænsning af dobbeltuddannelse.

- Jeg har været i mod den her idé om loft over dobbeltuddannelse fra starten af og gjort mine synspunkter gældende i Venstres folketingsgruppe. Jeg synes, det er helt forkert at sige til de unge mennesker, at man ikke kan supplere med en anden uddannelse.

Det fik flere af landets medier til at berette, hvordan eksministeren nu gik mod partilinjen i sagen:

- Det er jo voldsomt, men når jeg laver det skriv, så er det for at forklare mig. Og mine kollegaer ved, at jeg har ment det her hele tiden. Det er der ikke noget nyt i, siger hun.

To dage efter blev Eva Kjer Hansens holdninger igen genstand for debat på Christiansborg.

Denne gang med en kronik i JyllandsPosten, hvor hun argumenterede for, at åbne samråd og den konstante medietilstedeværelse på Christiansborg 'har ødelagt den politiske samtale', mens hun revsede hun Folketinget for at have udviklet sig til 'et realityshow'

- Det er en kritik af os alle sammen. Vi skal kigge på, om der er ting, der skal laves om, så der kommer mere værdighed tilbage i Folketinget. Det handler ikke om konkrete folk eller eksempler. Men vi jagter hinanden i stedet for at se, hvordan vi kan løse problemerne for borgerne, siger hun i dag.

På spørgsmålet om, hvorvidt hun er ved at være træt af Christiansborg efter over ti år på den landspolitiske scene, svarer hun:

- Nej, tværtimod. Det er derfor, jeg har kastet mig ind i kampen. Og når jeg råber højt nu, så er det fordi, det er ved at gå galt.