Eva Kjer Hansen: Uddannelsesloft er et underligt signal til de unge

Den tidligere Venstre-minister håber, at man i 2017 vil indse, at det var en fejl at indføre et uddannelsesloft.

Det er et meget lille økonomisk bidrag, der findes ved at indføre et loft over uddannelser. Signalværdien er til gengæld voldsom, siger den tidligere minister. (Foto: © liselotte sabroe, Scanpix)

Før jul vedtog regeringen sammen med stemmer fra Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet at ændre reglerne, så mulighederne for at tage mere end én uddannelse fremover er indskrænket. Det såkaldte uddannelsesloft.

Under en måned senere møder lovændringen imidlertid stor intern kritik fra Venstres folketingsmedlem Eva Kjer Hansen, der så sent som for et år siden var minister i Lars Løkke Rasmussen mindretalsregering.

I et indlæg på Venstre i Koldings Facebookside kommer hun med skarp kritik af lovændringen.

- Ændringen vil give en besparelse på 300 millioner kroner ud af et offentligt budget på over 1000 milliarder kroner. Det svarer til en tredjedel af en promille.

- Det er et meget lille økonomisk bidrag, der findes ved at indføre et loft over uddannelser. Signalværdien er til gengæld voldsom. I juledagene har jeg mødt et utal af unge mennesker, der bekymret har spurgt ind til konsekvenserne, skriver hun blandt andet.

- Vores vigtigste råstof i Danmark er uddannelse. Vi har ikke brug for, at danskerne uddanner sig mindre. Tværtimod skal de uddanne sig mere. Og det bliver kun vigtigere i de kommende år.

- Tilbage står at vi med denne begrænsning i det danske uddannelsessystem sender et underligt signal til de unge, der med rette er bekymrede for, om de får valgt rigtigt første gang, skriver Eva Kjer Hansen.

Hun håber, at andre politikere vil indrømme, at det var en fejl, så der kan rettes op på det i 2017, skriver hun.

- Mit store politiske ønske for 2017 vil være, at vi tør indrømme, at vi laver fejl, og at vi vil have modet til at rette op det.

/ritzau/

FAKTA OM UDDANNELSESLOFTET

  • Loven fjerner muligheden for at tage en fuldt statsfinansieret uddannelse på samme eller lavere niveau end den, man har i forvejen

  • Et flertal bestående af regeringen, Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti står bag loven

  • De penge, der spares ved at indføre loftet, skal dække finansieringsbehovet i det nye dagpengesystem, hvor der er et udestående på cirka 300 millioner kroner årligt.

  • Loven trådte i kraft den 1. januar 2017

  • Kilde: Uddannelses - og Forskningsministeriet