Om tre uger skal vælgerne tage stilling til og stemme om retsforbeholdet. Men allerede i den her weekend bliver 380 danskere klædt bedre på til at tage stilling.
Folketinget, DR, Gallup samt valgforsker og professor ved Københavns Universitet Kasper Møller Hansen holder i denne weekend en folkehøring om retsforbeholdet. Her bliver 380 repræsentativt udvalgte danskere præsenteret for eksperter og politikere, der skal gøre dem klogere på afstemningen.
Folketingets formand, Pia Kjærsgaard (DF), har allerede fået flere mails fra deltagerne, der ifølge hende glæder sig til at blive klædt bedre på til at tage stilling.
- Det er ikke et projekt eller en test. Det er et ægte stykke demokrati, hvor danskere på kryds og tværs af alder og baggrund taler sammen, lytter og stiler spørgsmål. Ikke kun spørgsmål til eksperter og politikere, men også spørgsmål til hinanden, siger Pia Kjærsgaard.
Formand ønsker saglig debat
Hun mener, at både politikere og eksperter har et særligt ansvar for, at debatten om afstemningen bliver saglig, for emnet er komplekst.
- Det er en svær sag. Det er 22 retsakter. Politikerne står på hver sin fløj, og der er mange ting, der står på spil. Det kan meget hurtigt blive en polariseret debat, siger hun og understreger:
- Alle har en forpligtelse til at være så seriøse som overhovedet muligt, uden at der er politiske undertoner.
DR er, som tidligere nævnt, med til at arrangere samt sende folkehøringen. Det er en naturlig del af DR's opgave, mener Naja Nielsen, der er chef for innovation, events og digital udvikling i DR Nyheder.
- Det er jo vaskeægte demokrati. Det er et demokratisk eksperimentarium, som vi gerne vil støtte og bringe ud til mange mennesker. Knap 400 danskere skal hjælpe os med at finde ud, hvilke emner, der er vigtige at forstå i forbindelse med folkeafstemningen, siger hun.
Gallup holder øje med minidanmark
Deltagerne er udvalgt af Gallup, så de udgør et mini-Danmark. Det betyder, at det er folk i alle aldre, med forskellig politisk overbevisning og fra alle egne af landet, som deltager.
Både før og efter folkehøringen vil Gallup spørge deltagerne til, hvad de regner med at stemme. På den måde kan analyseinstituttet og forskerne blandt andet få mere viden om, hvordan debatten har oplyst deltagerne.
Folkehøringen afholdes i Aarhus på Dokk1, der er kommunens nyåbnede kulturhus og bibliotek på havnen.
Det er tredje gang, der afholdes en folkehøring herhjemme. Tidligere har der også været afholdt folkehøringer i forbindelse med folkeafstemningen om euroen i år 2000, og anden gang i forbindelse med EU’s såkaldte tænkepause i 2006, efter at flere lande stemte nej til EU's forfatningstraktat.