Den radikale Margrethe Vestager lægger ikke længere skjul på det:
Hun vil gerne overtage posten som formand for Europa-Kommissionen, når den nuværende formand, Jean-Claude Juncker, træder tilbage senere på året.
- Ellers ville jeg jo ikke være her i aften, siger den danske konkurrencekommissær, som i aften skal debattere med fem andre spidskandidater til formandsposten.
- Jeg husker tydeligt, hvordan det var, da Anders Fogh Rasmussen ikke var kandidat til en international toppost i halvandet år. Det føltes som meget lang tid, siger Margrethe Vestager om den tidligere Venstre-statsminister, som efterfølgende blev Nato-generalsekretær.
Da det tidligere på året kom frem, at hun skulle være en del af det syv mand store hold af politikere, der skulle tegne den liberale partifamilie, Alde, udadtil frem mod europaparlamentsvalget, svarede hun noget undvigende på topjob-spørgsmålet.
- Vi er et hold uden hierarki, og der ikke sat nogen labels eller adresse på, hvor vi skal hen efter valget, sagde hun.
Hvis der kommer nogen og spørger dig, om du har lyst til at tage jobbet som kommissionsformand, hvad svarer du så?
- Det vil jeg så svare på, hvis det nogensinde skulle ske.
Så det vil du ikke udelukke?
- Der er to måneder til valget, og jeg tror, alle ved, at sådan nogle spørgsmål skal man ikke svare på, for der er tusind forskellige ting i spil.
Mange om buddet
Politiske iagttagere var dog ikke i tvivl om, at Margrethe Vestager havde sat sig selv i spil til posten som kommissionsformand.
Og når hun i aften skal debattere med blandt andre Manfred Weber, der er den kristenkonservative partigruppes bud på en ny kommissionsformand, er det som selverklæret spidskandidat.
- Nu er vi tæt på snorene, og folk skal stemme, hvis de vil, om ti dage. Så må man lægge det frem, man tror på, siger Margrethe Vestager, der tidligere har været politisk leder for De Radikale og Danmarks vicestatsminister.
Men hun understreger selv, at der er ”virkelig, virkelig mange, der gerne vil være den”.
- Der er både os, der står frem i aften, og en lang række, der står i kulissen. Der bliver en superkompleks proces, når valget er overstået, og man har en fornemmelse af, hvad europæerne gerne vil have, siger Margrethe Vestager, der har været EU's konkurrencekommissær siden 2014.
Her er aftenens debattører:
Vil inspirere flere til at stemme
Kommissionsformanden skal findes efter det kommende europaparlamentsvalg i næste uge.
Det er EU’s stats- og regeringschefer, der skal indstille en kandidat til posten, mens Europa-Parlamentet skal godkende vedkommende.
Stats- og regeringscheferne skal dog indstille ”under hensyntagen” til valgresultatet. Og den formulering fik ved det seneste valg de europæiske paraplypartier til at lave den såkaldte ’spitzenkandidat’-proces, hvor hvert parti indstiller en kandidat til posten.
Flere af EU’s stats- og regeringschefer er dog imod processen, og lige nu kæmper flere for at spænde ben for den.
Derfor understreger Margrethe Vestager også, at det slet ikke er sikkert, at det i givet fald bliver hende eller nogle af de andre spidskandidater, der ender med at få posten.
- Der kan sidde en statsminister et eller andet sted og sige, at ”jeg vil den gerne”. Så kan det være, at man finder en kompromiskandidat, der ikke har deltaget i de her debatter, siger hun.
Og selvom Margrethe Vestager nu har kastet sit navn i kandidatpuljen, er hun selv imod spidskandidat-processen. Alligevel har hun valgt at deltage i aftenens debat, hvor hun blandt andet vil slå på behovet for at gøre mere ved klimaforandringerne.
- Jeg vil gerne være med til at se, om jeg kan inspirere flere til at stemme, siger hun.
Du kan følge aftenens debat her på dr.dk.