Mindst 478 brevstemmer blev ikke talt med til europaparlamentsvalget, selvom de blev afgivet til tiden.
Det viser en aktindsigt fra Indenrigs- og Sundhedsministeriet, der bygger på tal fra opstillingskredse og halvdelen af landets 98 kommuner, som DR har fået.
Vælgerne brevstemte egentlig, inden fristen udløb. Men stemmerne blev sendt for sent fra blandt andet udlandet, hospitaler og fængsler til at nå frem, inden valgstederne åbnede den 9. juni.
Og så må de ifølge lovgivningen ikke tælles med.
- Det er lidt en hån, siger valgforsker på Københavns Universitet Kasper Møller Hansen, der også kalder det både "uhensigtsmæssigt" og "problematisk".
- Man har som vælger overholdt de datoer, der skal til, og man har sat sine krydser, så godt man kunne, så man er jo i god tro som vælger.
Stemmerne rykker ikke på udfaldet af valget, og det er ikke et stort nok tab af stemmer til at blive bekymret, siger valgforsker, lektor og ph.d. i komparativ politik på Roskilde Universitet Carina Saxlund Bischoff.
Hun er dog enig i, at brevstemmerne burde være blevet talt med.
- Der bliver taget hånd om stemmerne i Danmark, men der sker fejl engang i mellem, som man her bliver opmærksom på ved, at knap 500 stemmer ikke er blevet talt op. Det er en fejl, for det skal de, siger Carina Saxlund Bischoff.
- Det er noget, man skal rette op på, men det er ikke et krisetegn og udtryk for, at vælgerne ikke generelt kan have tillid til valgsystemet.
Kommer fra hospitaler og fængsler
De fleste af de tabte brevstemmer kommer med al sandsynlighed fra danske ambassader og konsulater i udlandet, fordi der her ikke er nogen grænse for, hvor sent man må brevstemme.
En del af de tabte stemmer er dog også afgivet i Danmark.
Aarhus Kommune oplyser til DR, at 56 ud af deres 64 tabte brevstemmer hovedsageligt kommer fra danske hospitaler og fængsler.
Det samme fortæller flere andre kommuner til DR.
Kommunernes Landsforening (KL) har for at undgå stemmetab indgået en særaftale med PostNord, som henter og bringer brevstemmerne direkte fra stemmestedet til optællingsstedet flere gange i ugen op til valgdagen.
Men hospitaler og fængsler er som udgangspunkt ikke en del af særaftalen, og kommunerne er ikke forpligtede til at "varetage forsendelsen af institutionens brevstemmer", har Indenrigs- og Sundhedsministeriet meldt ud til kommunerne.
Brevstemmer, der er afgivet på hospitaler og fængsler, skal ifølge Indenrigsministeriets retningslinjer sendes til den korrekte kommune hurtigst muligt, og i de sidste dage op til valget sendes med dag-til-dag-levering.
Det har ikke været muligt for DR at afdække det præcise antal tabte brevstemmer fra fængsler og hospitaler, samt om de tabte brevstemmer skyldes den manglende særaftale for hospitaler og fængsler, eller at indenrigsministeriets retningslinjer ikke er blevet overholdt.
Kan i yderste konsekvens skabe mistillid
Uanset hvad årsagen er, og selvom antallet af tabte brevstemmer både er lavere end til sidste valg og samlet set ikke rykker på valgresultatet, ser valgforsker Kasper Møller Hansen stadig et problem.
- Man har fulgt loven i forhold til, hvordan man brevstemmer, og så regner man selvfølgelig med, at ens stemme tæller med. Jeg synes virkelig, det er problematisk, der er så mange, som i god tro, stemmer, og det ikke bliver talt med, siger han.
- Om det er 50 eller 500 stemmer, synes jeg er underordnet.
Carina Saxlund Bischoff fortæller, at tabet af stemmer i yderste konsekvens kan føre til mistillid og "en oplevelse af, at det måske ikke betyder noget at afgive en stemme, fordi den alligevel går tabt".
Der skal dog et større tab til end 478, siger hun.
Skal man, når man benytter et så analogt system, acceptere en fejlmargen eller et stemmetab?
- Så længe de fejl ikke når en andel, hvor det er problematisk og får indflydelse på udfaldet, kan vi som demokrati være ret tilfredse, siger Carina Saxlund Bischoff.
- Men når det gælder selve valghandlingen, skal vi være enormt opmærksomme på at minimere det svind og de tab mest muligt, fordi det er ekstremt vigtigt, at folk oplever, at deres stemmer bliver talt med.
Indenrigsministeriet vil se på det
KL har ikke haft mulighed for at stille op til interview, men skriver til DR, at hvis kommunerne fremover skal inkludere brevstemmer fra fængsler og hospitaler i særordningen, skal Indenrigsministeriet forpligte dem til det.
Indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhde (V) har heller ikke haft mulighed for at stille op til interview på grund af ferie, men ministeriet skriver følgende til DR:
- Indenrigs- og Sundhedsministeriet vil senere foretage en samlet evaluering af Europa-Parlamentsvalget, og i den forbindelse vil man blandt andet se på procedurerne for afgivelse af brevstemmer.
Jesper Staberg Thomsen, der er valgspecialist i Aarhus Kommunes borgerservice, skriver til DR, at kommunen anser antallet af tabte brevstemmer som værende "inden for normalbilledet".
- Vi arbejder hele tiden på at forbedre brevstemme-processen, og den er allerede forbedret siden folketingsvalget i 2022, lyder det.