Et angreb på den danske model. Valgflæsk. Uansvarligt.
Der var hårde ord fra Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, da statsminister Mette Frederiksen sidste år - blot en uge før valget - fremlagde Socialdemoratiets udspil om at hæve lønnen for offentligt ansatte.
- Det er en uansvarlig måde at angribe den danske model på. Det er ikke godt for dansk økonomi i fremtiden. Det vil svække vores konkurrenceevne. Det vil gøre os fattigere. Jeg synes, det er uklogt, sagde Jakob Ellemann-Jensen og kaldte udspillet "valgflæsk".
Men i dag - et år senere og efter at Venstre er gået i regering - er sagen en anden. Nu kan Venstre godt bakke op om et lønløft til offentligt ansatte.
Ikke en gratis frokost
Mette Frederiksen satte søndag over for TV2 navn på fire faggrupper, som hun mener skal have mere i løn. Der er tale om sosu'er, sygeplejersker, pædagoger og landets fængselsbetjente, som med forslaget kan se frem til i gennemsnit 2.500 kroner mere om måneden før skat, lød løftet fra statsministeren.
Og det er ikke længere uansvarligt ifølge Venstreformanden. Tværtimod er det "godt" og "fornuftigt", at der gøres noget for at tiltrække arbejdskraft til de ovenstående faggrupper, som skriger på medarbejdere.
I kaldte lønløftet uansvarligt under valget. Mener du stadig det?
- Jeg synes, det er godt, vi konfronterer de udfordringer, vi har i forhold til at tiltrække og tilknytte medarbejdere i vores velfærd. Og det her lønløft, det er jo en del af det. Den anden del er, at det bliver mødt med nogle modkrav og nogle forventninger. Det er jo ikke bare en gratis frokost, som man siger.
- Og det her er jo en del af den politik, vi lægger frem som regering. Skattedelen, det er en anden ting af det, den kommer vi til at lægge frem senere på året, siger Jakob Ellemann-Jensen.
De modkrav, der stilles til arbejdstagerne for at få en højere løn, som Jakob Ellemann-Jensen taler om, bliver beskrevet i regeringsgrundlaget som blandt andet øget fleksibilitet og forringede muligheder for deltidsansættelse i overenskomsterne. Det betyder altså, at arbejdstagerne skal tage flere vagter på skæve tidspunkter på døgnet, og at det skal være sværere at arbejde deltid, som omkring halvdelen af sygeplejersker gør i dag.
Men I kaldte det dybt uansvarligt, og I var bekymrede for Danmarks fremtid. Hvordan kan I så forsvare det nu?
- Jeg synes, at den model, vi har lagt frem som regering, den er fornuftig. Den er balanceret, fordi den indeholder nogle modkrav, og det vil vi selvfølgelig drøfte med arbejdsmarkeds parter.
Du sagde, det ville gøre Danmark fattigere. Hvordan kan du så bakke op om det samme forslag nu?
- Som jeg lige har sagt, så mener jeg, at det her er en fornuftig og balanceret måde at gøre det på. Fordi, det vi gør, det er, at vi stiller nogle modkrav. Det er ikke en gratis frokost. Det er ikke bare nogle grupper, der får en lønstigning, det er noget, hvor vi kræver noget til gengæld. Og det synes jeg er fornuftigt.
- Tilsvarende så kommer vi til at lette skatten på arbejdet, så det for flere mennesker bedre kan betale sig at arbejde på fuld tid, siger han.
Moderaterne er nu også positive
Jakob Ellemann-Jensen var ikke ene om at kritisere Mette Frederiksen og Socialdemokratiets udspil. Også Moderaternes formand, Lars Løkke Rasmussen, mente, at de blandede sig i noget, politikere ikke skulle blande sig i.
- Jeg synes, det tenderer at være en lille smule uansvarligt, sagde han.
- Jeg er bekymret over, at man fører valgkamp på løndannelsen.
Men Moderaternes politiske ordfører, Monika Rubin, mener i dag ikke, at statsministerens udmelding om lønstigning til de fire faggrupper er uansvarligt eller et opgør med den danske model.
- Det er et opgør med den danske model, hvis jeg kommer til at sige, at præcis den løngruppe skal have præcis så meget, men det er heller ikke det, vi gør, siger hun.
- Vi kommer med nogle eksempler på, hvem det kunne være - og understreger så igen, at det er dem, hvor det er sværest for os at rekruttere, siger hun.
Inden længe vil regeringen fortsætte forhandlingerne om et lønløft i den offentlige sektor med arbejdsgiverne og lønmodtagerne.