Elbæk overvejer toprådgivers fremtid efter krænkelsessag i Alternativet

Særlig rådgiver for Alternativets politiske leder genansatte medarbejder efter fyring.

Uffe Elbæk svarer på spørgsmål efter krisemøde i Alternativet sent torsdag aften.

Det kan få yderligere personalemæssige konsekvenser i Alternativet, at en tidligere medarbejder, der ellers var blevet fyret efter en anklage om et seksuelt overgreb, kort efter blev genansat i en anden stilling.

Alternativets folketingsgruppe holdt sent i aftes krisemøde om sagen på Christiansborg, og efter mødet fortalte politisk leder Uffe Elbæk til DR Nyheder, at fremtiden for hans egen særlige rådgiver, Mikkel Nørskov, der i sin daværende rolle som sekretariatschef stod for genansættelsen, nu skal overvejes.

Uffe Elbæk fastslår, at det var en ”forkert beslutning” af Mikkel Nørskov at genansætte den pågældende medarbejder, efter at han i første omgang var blevet fyret på baggrund af anklagerne om et seksuelt overgreb.

- Da vi fandt ud af det, blev han også afskediget igen, siger Uffe Elbæk.

Men hvordan kunne det ske?

- Det er det, vi skal diskutere og finde ud af. Hvad var rationalet i det? Nu er klokken lidt i midnat (torsdag aften, red.), og jeg ved, at mine gode kollegaer René og Carolina (gruppeformand René Gade og politisk ordfører Carolina Magdalene Maier, red.), skal se det her godt og grundigt igennem og se, om der er begået fejl, og hvis der er, skal der så være konsekvenser på det? Men vi tager os den tid, der skal til.

- Jeg står ikke her og fyrer folk for åbent kamera.

Men det er din rådgiver, som har ansat en medarbejder, som er blevet fyret på grund af nogle krænkelser. Kan han fortsætte som din rådgiver?

- Det er det, jeg skal finde ud af, siger Uffe Elbæk.

Har du spurgt Mikkel Nørskov, hvorfor han har ansat den mand, der er blevet afskediget for krænkelser?

- Nej.

Hvad, tænker du, kan være forklaringen?

- Det skal jeg overhovedet ikke gisne om. Nu skal jeg hjem og sove på det, og det glæder jeg mig til.

Hvornår tager du samtalen med Mikkel Nørskov?

- Det, vi skal gøre i daglig ledelse, er, at når vi har alle de oplysninger, vi skal have på det, så vurderer vi det, og så får vi en samtale, siger Uffe Elbæk.

Mikkel Nørskov har ikke selv ønsket at udtale sig om sagen til DR Nyheder.

Kulegravning sat i gang

Episoden mellem den ældre mandlige medarbejder og et yngre kvindeligt partimedlem fandt ifølge Jyllands-Posten sted omkring foråret sidste år.

Efter interne overvejelser i partiet blev det ifølge Jyllands-Posten besluttet at fyre den mandlige medarbejder. Det blev samtidig besluttet, at vedkommende heller ikke fremadrettet kunne arbejde for Alternativet.

Ikke desto mindre blev han kort tid efter genansat i et internationalt projekt i udlandet af daværende sekretariatschef Mikkel Nørskov.

Da daværende gruppeformand Josephine Fock blev opmærksom på forløbet, blev medarbejderen fyret på ny, siger hun i dag til Jyllands-Posten.

Alternativet har allerede igangsat en såkaldt ”kulegravning” af, hvad der er foregået i partiet, og foruden den konkrete sag om muligt seksuelt overgreb har en række medarbejdere i Alternativet klaget til partiledelsen over en generel ”festkultur” i partiet.

Festlig på den rigtige måde

Politisk leder Uffe Elbæk finder det naturligt, at en festkultur i et nystartet parti som Alternativet kan opstå i begyndelsen, men at det ikke længere er acceptabelt for et efterhånden etableret politisk parti.

- Vi er gået fra at have én måde at agere på, som har været meget mere uformel, til af gode grunde, fordi vi er blevet så stor en organisation som vi er i dag, at have nogle meget mere præcise og formelle strukturer, siger Uffe Elbæk.

- Det tror jeg egentlig er meget naturligt, når man starter sådan noget som det her op.

Hvad forstår du selv ved en festkultur?

- Hvis jeg overhovedet skal tolke ind i det begreb, så er det, at man ikke er professionel nok i sin arbejdsrelation.

Man overskrider grænser?

- Jeg kan jo godt lide, at man er en festlig organisation. Man skal bare være festlig på den rigtige måde, siger Uffe Elbæk.