Der ligger ikke nogen lempelse i regeringens udkast til en ny offentlighedslov - tværtimod er der tale om en begrænsning af retten til aktindsigt.
Sådan lyder vurderingen fra offentlighedsrådgiver og tidligere forskningschef på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, Oluf Jørgensen:
- Det meget brede begreb "ministerbetjening", som blev indført med offentlighedsloven i 2013, findes stadig. Og når jeg læser bemærkningerne i lovudkastet, er der faktisk tale om en begrænsning i retten til aktindsigt og ikke en lempelse, siger han.
De Radikale og SF meldte fredag aften ud, at de er klar til at bryde forliget om offentlighedsloven, med mindre regeringen smider markant mere åbenhed på forhandlingsbordet.
I lovudkast ophæves den omstridte ministerbetjeningsregel godt nok, men den erstattes samtidig den med to andre bestemmelser, og ifølge Oluf Jørgensen vil offentlighedsloven med de ændringer være et tilbageskridt for åbenheden.
Skidt i international sammenligning
- Som observatør kan jeg konstatere, at partier, når de kommer i regering, følger det, jeg vil kalde Slotsholmens linje, hvor man ønsker meget lidt offentlighed om de politiske beslutningsprocesser:
- Sidste gang var det SF og De Radikale, og denne gang er det så Liberal Alliance og De Konservative, der trods det, at de proklamerer, at de går ind for mere offentlighed, ikke får det gennemført, siger Oluf Jørgensen, der var medlem af Offentlighedskommissionen.
Han understreger, at der med lovudkastet heller ikke vil være offentlighed om de faglige vurderinger, der ligger til grund for de lovforslag og planer, som regeringen kommer med.
- I Danmark er der hverken før eller efter, at de politiske beslutninger træffes, ret til aktindsigt i de færdige faglige vurderinger af lovforslag og planer. Det ser meget skidt ud i en international sammenligning. Her ligger Danmark i den tunge ende, siger Oluf Jørgensen.
Kan du fuldstændig afvise, at lovudkastet kan skabe åbenhed om nogle ting, som der tidligere ikke har været offentlighed omkring?
- Ja, jeg kan ikke få øje på det. Så skulle det være bagateller, siger Oluf Jørgensen.