Efter otte eksplosioner kræver retsordførere svar: 'Det er jo dødsensfarligt'

SF og Dansk Folkeparti vil have en redegørelse fra justitsministeren om eksplosionerne i København.

Justitsminister Nick Hækkerup (S) må på banen og redegøre for den viden, politiet har om de otte eksplosioner, der har været i København det sidste halve år.

Sådan lyder det fra retsordførerne for SF og Dansk Folkeparti.

- Det er en stærkt bekymrende tendens, at vi ser de her eksplosioner i Danmark. Det er jo et helt nyt fænomen, siger Karina Lorentzen, retsordfører for SF.

Den seneste eksplosion skete tirsdag aften ved Skattestyrelsen, hvor en sprængladning eksploderede og efterlod indgangspartiet til bygningen med store skader, og politiet efterforsker episoden som et angreb.

En enkelt person blev ifølge politiet ramt af fragmenter fra eksplosionen og søgte selv hjælp på en skadestue.

Forud for angrebet har en række andre eksplosioner fundet sted, og i en række af dem er der ifølge DR Nyheders oplysninger blevet brugt dynamitlignende sprængstof, som eksperter betegner som 'et sprængstof, der mener det alvorligt'.

Tavshed under efterforskningen

Politiet har været meget fåmælt af hensyn til efterforskningen af eksplosionerne, som alle er uopklarede og bliver efterforsket af en specialnedsat gruppe. Justitsminister Nick Hækkerup (S) ligger på samme tavse linje.

- Eksplosionerne er under intensiv efterforskning, og jeg har derfor ingen kommentarer på nuværende tidspunkt til den konkrete efterforskning, udtaler han i en pressemeddelelse fra i går.

Men sagens alvor taget i betragtning er der behov for svar, mener retsordførerne.

- Selvom efterforskningen stadig pågår, så må politiet have en teori om, hvad det her kan skyldes, eller hvem der kan stå bag det her, siger Karina Lorentzen.

- Derfor vil jeg bede justitsministeren om at redegøre for den viden, vi har om det her på nuværende tidspunkt. Selvfølgelig med respekt for den efterforskning, som stadig er i gang.

Samme toner lyder fra Peter Skaarup, der er retsordfører for Dansk Folkeparti:

- Man kan ikke udelukke, at vi skal have ministeren i samråd. Men lige nu tror jeg, at det er godt med en redegørelse fra justitsministeriet for at få klarlagt, hvad der er op og ned.

- Det er noget sprængstof, som eksperter siger er meget, meget farligt. Dem, der har det her sprængstof i Danmark, skal have meget godt styr på, hvor de har det, og hvad de har. Så vi må også bede om at få at vide, om der er stjålet sprængstof af den her karakter et sted i Danmark - eksempelvis fra Forsvaret, siger han.

Frygter svenske tilstande

Problemet med eksplosioner i byer kender de alt for godt til på den anden side af Øresund. I løbet af årets første seks måneder blev der gennemført intet mindre end 96 eksplosioner i Sverige.

I Sydsverige har politiet set en klar tendens, nemlig at de kriminelle miljøer bruger en form for plastisk sprængstof - såkaldt sprængdej - til eksplosionerne.

Ifølge pressetalsmand fra politiet i Malmø Nils Norling bliver sprængstofferne blandt andet stjålet på byggepladser i Sverige eller fra firmaer i udlandet.

Flere af hinanden uafhængige kilder fortæller til DR Nyheder, at personer med relation til det københavnske bandemiljø har været involveret i flere af eksplosionerne i hovedstadsområdet.

Derfor frygter retsordførerne, at eksplosionerne i København kan udvikle sig til svenske tilstande.

- Det er klart, at hvis det har en relation til bandemiljøet og er en ny tendens i det miljø, så kan vi blive tvunget til at kigge på, om vi lovgivningsmæssigt har de rette rammer til at bekæmpe den slags, siger Karina Lorentzen.

- Og det vil vi naturligvis være meget villige til at se på, for det her er jo dødsensfarligt og dødsensalvorligt, tilføjer hun.

Den nyudnævnte retsordfører for Venstre, Inger Støjberg, har tillid til, at justitsministeren gør, hvad der skal til og vil derfor hverken foreslå redegørelse eller samråd.

- Der skal ikke være tvivl om, at vi fra Venstres side vil gå meget konstruktivt ind i det her arbejde, fordi vi ikke kan bringe os selv i en situation, hvor helt almindelige borgere bliver utrygge over de her eksplosioner, siger hun.