Efter to ministerafbud: Løkke lover at en dansk minister tager til Marrakesh

Statsministeren udelukker ikke, at han selv må pakke sin rejsetaske

Statsministeren udelukker ikke, at han selv kommer til at deltage i Marrakesh i næste uge.

Først gjorde integrations- og udlændingeminister Inger Støjberg (V) det klart, at hun ikke tager af sted.

Sidenhen blev det også et pænt nej tak fra udviklingsminister Ulla Tørnæs (V) til spørgsmålet, om det er hende som skal deltage i mødet i Marrakesh, hvor en række lande ventes at vedtage FN-pagten GCM, der handler om migration.

I en hasteforespørgselsdebat slår statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) dog fast, at Danmark kommer til at stille med en minister til mødet i næste uge.

Ifølge ham skal det afklares de kommende dage, hvem der præcis bliver Danmarks repræsentant på konferencen.

- Selvfølgelig deltager vi – og det gør vi på ministerniveau. Jeg har endnu ikke taget stilling til, hvem der skal afsted, eller om jeg skal af sted, siger statsministeren, der fastholder, at det er en god idé, at Danmark tilslutter sig erklæringen.

Dansk Folkepartis udlændingeordfører, Martin Henriksen, indledte debatten, hvor han læste flere passager op for erklæringen, som ifølge ham kan betyde, at Danmark må lempe udlændingepolitikken.

Løkke: Vil ikke ændre et komma

Statsministeren delte dog ikke støttepartiets bekymring.

- Det er fuldkomment absurd, at vi skulle tilslutte os en erklæring, der vil ændre noget som helst på vores udlændingepolitik. Den ændrer ikke et komma, siger Lars Løkke Rasmussen og fortsætter:

- Vi må spørge os selv, hvad der tjener Danmarks interesser bedst. Og jeg er ikke et øjeblik i tvivl om, at internationalt samarbejde tjener os bedst. Erklæringen er et vigtigt signal om vigtigheden af samarbejde i en verden, hvor samarbejde er under pres. Den er et symbol på, om man vil være en del af et internationalt ansvarligt samfund eller ej.

Det er Dansk Folkeparti, som har indkaldt til hasteforespørgselsdebatten, hvor både Inger Støjberg og Lars Løkke Rasmussen deltager.

Debatten kommer forud for, at en stribe lande i næste uge ventes at vedtage en politisk FN-erklæring om migration.

FN-pagten om migration, som debatten omhandler, er en politisk erklæring, som overordnet handler om migration mellem Afrika og EU. Den er ikke juridisk bindende, og dansk lov overtrumfer erklæringen, lyder det i en juridiske vurdering, som tre ministerier har udarbejdet.

Erklæringen ventes først at blive vedtaget endeligt i FN 19. december.