Dansk politik er i opbrud. Men ikke så meget, at alle traditionelle spilleregler er sat ud af kraft.
Det vil blive demonstreret, når statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) i dag skal i folketingssalen til en hasteindkaldt debat om den omstridte Marrakesh-erklæring.
FN-erklæringen handler om migration, og de seneste måneder har der raset en heftig debat om erklæringens konsekvenser. På Christiansborg har kampen især stået mellem regeringen og dens støtteparti Dansk Folkeparti.
En bekymret statsminister
DF-formand Kristian Thulesen Dahl har kraftigt opfordret regeringen til ikke at underskrive erklæringen, som skal vedtages i den marokkanske by, Marrakesh, i næste uge. Thulesen mener, at erklæringen vil føre til flere immigranter i Danmark.
Regeringen har afvist den frygt og har fastslået, at erklæringen ikke er juridisk bindende, og at Danmark fortsat helt selv bestemmer sin egen udlændingepolitik.
Samtidig har Lars Løkke Rasmussen udtrykt bekymring for den debat, der har været om erklæringen. Bl.a. på de sociale medier.
- Jeg har aldrig set så meget misinformation, erklærede Løkke i Folketingets spørgetime i sidste uge.
Ingen hjælp fra Dansk Folkeparti
Op til dagens hasteforespørgsel har regeringen også sendt et juridisk notat til Folketinget. Her konkluderer regeringens embedsmænd, at FN-erklæringen ikke binder Danmark juridisk, og at den ikke vil ændre landenes suveræne ret til selv at bestemme over udlændingepolitikken.
Hverken jura-notater eller statsministerens forsikringer har overbevist Dansk Folkeparti, som stiller kampklare i folketingssalen i dag.
Derfor har regeringen heller ikke kunnet gå til sit støtteparti for at skaffe flertal for en såkaldt vedtagelsestekst.
Det er den tekst, som vedtages i forbindelse med en forespørgselsdebat, og som en regering altid skal sikre sig, at den har styr på. Normalt vil en regering forhandle sig til flertal for en tekst med sit parlamentariske grundlag.
De gamle regeringsbærende partier
Men denne gang har Lars Løkke Rasmussen været nødt til at appellere til Socialdemokratiet. Og til at aktivere den mangeårige politiske tradition, at de gamle såkaldt regeringsbærende partier står sammen, når det gælder udenrigspolitikken.
Under sidste uges spørgetime faldt S-formand Mette Frederiksen ellers for fristelsen til at spille med på striden mellem regeringen og Dansk Folkeparti og kalde erklæringen for ”lidt betænkelig”. Men kort tid efter slog Socialdemokratiet fast, at partiet støtter regeringens linje.
Og når folketingsdebatten går i gang i dag klokken 13, vil regeringspartierne og Socialdemokratiet stå sammen om at vedtage en tekst, der konstaterer, at Marrakesh-erklæringen ikke får konsekvenser for Danmarks muligheder for at føre stram udlændingepolitik. Men som samtidig fastslår, at Danmark har ”interesse i internationalt samarbejde om grænseoverskridende udfordringer”.
Det kan være mig en dag
Det er altid fristende for udfordreren at drille den siddende statsminister. Især få måneder før et valg.
Men det er også værd at huske, at man selv kan havne i lignende udenrigspolitiske problemer, hvis det lykkes at vinde valget og indtage Statsministeriet.
I denne sag har det sidste hensyn vejet tungest for den socialdemokratiske ledelse.