DF: Vi opfatter dagens udflytning som 1. etape

Dansk Folkeparti roser regeringens plan for udflytning af 3.900 statslige arbejdspladser fra København.

- Vi opfatter det som en etape 1, hvis det bliver en succes, og det stoler vi selvfølgelig på, siger DF's René Christensen. (© DR)

Det er Dansk Folkepartis håb og klare forventning, at udflytningen af 3.900 statslige arbejdspladser fra København kun er første etape, og at der på længere sigt vil blive skabt en "trend".

Ifølge finansordfører René Christensen (DF) er udflytning af statslige arbejdspladser til provinsen ganske enkelt med til at skabe et mere sammenhængende Danmark.

- Vi er rigtig glade for det her, og det er jo en dagsorden, vi har sat i gang. Derfor kan man ikke stå her i dag og være skuffet over, at regeringen også leverer på den dagsorden. Og det gør de rigtig flot, i hvert fald når man kigger på antal, siger han.

- Vi opfatter det som en etape 1, hvis det bliver en succes, og det stoler vi selvfølgelig på, at det gør. Hvis den her udflytning går op i en højere enhed, mener vi, at vi har sat gang i en trend, hvor vi får Danmark til at hænge bedre sammen, siger René Christensen.

Ægtefælle-job i fokus

Han mener, at udflytningen vil kunne løse nogle helt konkrete vækstproblemer i provinsen.

- Når man kigger særligt på produktionsvirksomheder i provinsen, har man nogle steder problemer med at skaffe kvalificeret arbejdskraft. Ikke på gulvet, men ingeniører og andet. Udfordringerne har tit og ofte været, at man ikke har kunnet skaffe ægtefælle-job, og det kan statslige arbejdspladser være med til at løse, siger René Christensen.

Regeringen har i sit netop fremlagte finanslovforslag afsat 400 millioner kroner til udflytning af statslige arbejdspladser.

Regeringen har sat en tidsfrist på "to år til at få det her på plads", siger statsminister Lars Løkke Rasmussen (V). Han oplyser desuden, at størstedelen af udflytningen af statslige arbejdspladser kan klares uden et flertal.

Hjort: Flyt med

- Det er den største udflytning af arbejdspladser i Danmark nogensinde, for vi flytter mere end hver tiende statslige arbejdsplads i hovedstaden til de fire andre regioner, siger Lars Løkke Rasmussen.

Finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) opfordrer medarbejderne til at flytte med.

- Vi håber, at rigtig mange vil flytte med. Vi ønsker, at så mange som muligt flytter med ud til de nye arbejdspladser. Det er vigtigt at fastholde nøglekompetencer. Den konkrete planlægning finder sted i de enkelte institutioner. Det er der, man skal diskuterer medarbejdernes forhold - hvem, der vil flytte med eller ej, siger finansministeren.

Erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen har stået i spidsen for regeringens arbejde med at finde de statslige arbejdspladser, der skal flyttes ud af København. Han erkender, at der er tale om en stor opgave.

- De sidste to måneder har jeg været meget rundt i landet og mødt mange borgmestre, som har givet udtryk for, at de var parate til at løfte opgaven med at flytte statslige arbejdspladser ud i landet. Det er selvfølgelig en stor opgave, men det er vigtigt at slå fast, at vi skal have en stor sammenhængskraft, siger Troels Lund Poulsen (V).