DF-studietur til EU foregik, mens EU var lukket

EU støttede studietur for DF’s kampagnefolk til Bruxelles. Nu betaler DF 110.000 kroner tilbage.

Anders Vistisen, formand for DF's gruppe i Europa-Parlamentet, arrangerede EU-støttet tur til EU for egne kampagnefolk.

Dansk Folkeparti har valgt at betale EU-støtte tilbage for en studietur til Bruxelles.

Studieturen fandt sted sidste år og var arrangeret af EU-parlamentariker for Dansk Folkeparti, Anders Vistisen.

Eksperter slår tvivl om, hvorvidt turen var berettiget til EU-støtte, og om Anders Vistisen har oplyst Europa-Parlamentet korrekt om studieturen.

Besøg af egne kampagnefolk

De 40 deltagere på turen var ifølge Anders Vistisen hans egne, danske kampagnefolk. De havde hjulpet ham, da han kæmpede for at blive valgt til Europa-Parlamentet i 2014.

Studieturen blev støttet af Europa-Parlamentet med 110.000 kroner. Det fremgår af dokumenter, som DR er i besiddelse af.

I marts 2016 sendte Anders Vistisen en aktivitetsrapport til Europa-Parlamentet for at forklare, hvad EU-støtten til studieturen var gået til.

Her fremgår det, at gruppen indledte sin tur i Bruxelles med at besøge det kontor, hvor den EU-skeptiske alliance MELD hørte til.

Efter velkomsten hos MELD - som Dansk Folkeparti var en del af - stod programmet på besøg i EU's institutioner.

Det er, hvad der bliver oplyst i aktivitetsrapporten, og det er ikke tilstrækkeligt, mener Lars Bo Langsted, jura-professor ved Aalborg Universitet:

- De oplysninger, der ligger til EU, er så ukomplette, at jeg ville kalde dem vildledende.

Besøg på lukkkedage

I aktivitetsrapporten til Europa-Parlamentet står der, at turen fandt sted den 14.-til 16. maj 2015, og at de 40 danskere "besøgte EU's institutioner."

Men torsdag den 14. maj var Kristi Himmelfartsdag og dermed en helligdag i EU’s institutioner. Det samme var den 15. maj, mens den 16. maj var en weekenddag.

Ens for alle tre dage var, at EU’s institutioner var lukkede.

- EU-institutionerne var lukkede. Så det umuligt, simpelthen umuligt at de skulle have besøgt EU-institutionerne. Det står der i programmet, så det kan ikke være sandt, siger Wouter Wolfs, lektor i europæisk politik ved Leuven Universitet i Belgien, hvor han forsker i EU-støtte.

Artiklen fortsætter under grafikken.

Professor Lars Bo Langsted stiller sig tvivlende overfor, om turen ville have fået støtte, hvis der i aktivitetsrapporten eksplicit havde stået, at EU’s institutioner var lukkede.

- Jeg er ret overbevist om, at man ikke ville give penge til en tur, hvor man besigtede bygningerne udefra, siger Lars Bo Langsted.

DF betaler penge tilbage

Tirsdag morgen kontaktede DR Anders Vistisen for at få en forklaring på den nye sag om turen til Bruxelles til omkring 110.000 EU-støttekroner. Og for at få indblik i et program og deltagerliste for studieturen.

Det vil Anders Vistisen ikke give. Men i eftermiddags besluttede Dansk Folkeparti at betale støttekronerne til studieturen tilbage.

- Vi vil ikke have en sammenblanding af DF-aktiviteter og EU-aktiviteter. Derfor vælger vi bagudrettet at betale det tilbage, som vi ikke ville have gennemført, siger Anders Vistisen.

- Jeg kan undskylde over for danskerne, at det har været noget syndigt rod, og at vi er rigtig kede af det. Det er ikke den måde, vi vil omgås offentlige midler. Derfor kan man kun lægge sig fladt ned og sige undskyld til dem, der har været berørt af det, uddyber han.

Besøg var rundvisning

Anders Vistisen medgiver, at de 40 danskere ikke besøgte EU's institutioner, men var på en rundvisning, hvor de så bygninger udefra.

- Rundturen foregik ved, at man så de her dejlige pladser, Berlamont-bygningen og Parlamentariet. Det var, hvad der kunne lade sig gøre, da det var en officiel helligdag i Belgien, siger Anders Vistisen.

Hvorfor skulle studieturen foregå, når EU-institutionerne var lukkede?

- Det er jo sådan, at nogle af de frivillige, vi har i Danmark også arbejder. Derfor var man nødt til at finde en forlænget weekend til at gøre det i. Derfor kunne man ikke i samme omfang få adgang til Europa-Parlamentets bygninger.

Men formelt set synes du, at det er i orden, at man får EU-støtte til en studietur på tre dage, hvor EU’s institutioner er lukkede?

- Nej, formelt set synes EU-systemet, at det er i orden.

Synes du, at det er i orden. Det er dig, der har arrangeret turen?

- På daværende tidspunkt betragtede jeg det som at være inden for reglerne, og som noget, man godt kunne gøre.

- Men hvis jeg skulle gentage det, ville jeg ikke have gjort det. Ellers ville jeg jo ikke stå her og sige, at pengene skulle være betalt tilbage.

- Men vi er blevet klogere i løbet af det her forløb og mener ikke, at man altid skal bruge EU-midler, selvom man formelt set gerne må. Man skal tænke sig godt om, om det også er noget, som man kan stå på mål for over for den danske befolkning og andre, der har spurgt om det. Det er den nye linje.

Mulighed for retsligt efterspil

Ifølge jura-professor Lars Bo Langsted kan sagen nu få et retsligt efterspil, hvis der bevidst er givet forkerte oplysninger om, hvad støttekronerne er gået til.

- Der tegner sig et mønster af, at man meget systematisk faktisk har givet EU et sæt oplysninger og så har virkeligheden været en anden. Næsten en form for dobbelt standard, siger Lars Bo Langsted.

Tirsdag aften sagde DF's formand, Kristian Thulesen Dahl, i et interview med DR, at Morten Messerschmidt træder ud af DF's ledelse og koordinationsudvalg.

Se interviewet i TV Avisen her: