DF om 'kringlet' og 'besværligt' burka-udkast: Sådan er det jo

Udkast til lovforslag om tildækning går i den rigtige retning, siger udlændingeordfører Martin Henriksen (DF).

- Selvfølgelig kan det godt se lidt besværligt ud, men sådan er det jo, siger Dansk Folkepartis Martin Henriksen.

Dansk Folkeparti har i flere omgange forsøgt at finde et flertal for et forbud mod burkaer i det offentlige rum.

Nu viser et lovudkast fra regeringen, at ikke kun burkaer og niqab - men også andre beklædningsgenstande som kunstigt skæg, huer og masker - bliver forbudt, hvis et tildækningsforbud vedtages.

Udlændingeordfører Martin Henriksen (DF) erklærer sig dog tilfreds på trods af det, han kalder "bøvl" med lovforslaget:

- Det her trækker i den rigtige retning. Der er selvfølgelig nogle ting i det, hvor man trækker lidt på smilebåndet, men på bundlinjen får vi et forbud mod at bære burka og niqab i det offentlige rum, siger han.

- Jeg tror, at vi henad vejen får en praksis, lige som med knivloven, hvor der var lidt bøvl i starten, hvor man siger, at hvis der er nogle anerkendelsesværdige formål til at bære kniv, så kan politiet vurdere, at det er okay. Noget tilsvarende tror jeg, man kan gøre her, siger Martin Henriksen.

Så man kan gå ind og finde et anerkendelsesværdigt formål, hvis man er maskeret eller skal til karneval?

- Ja, det mener jeg, at man kan. Og det lægger regeringen op til, kan jeg se, i det, der er blevet lækket, og det er meget fornuftigt.

DF: Det skal nok lande fornuftigt

Men hvis der står i loven, at det at bære kunstigt skæg eller at være maskeret, er strafbart, så skal politiet vel også gribe ind?

- Jo, men der kan så være nogle undtagelser til det. Og selvfølgelig kan det godt se lidt besværligt ud, men sådan er det jo. Folketingets partier ønskede ikke at støtte Dansk Folkepartis oprindelige forslag om kun at forbyde burka og niqab i det offentlige rum.

- Det, der var mulighed for at få flertal for, er, at man generelt forbyder heldækkende dragter og i det her tilfælde maskering. Og så kommer det til at blive lidt kringlet og lidt mere besværligt. Men sådan er det tit herinde på Christiansborg. Det skal nok lande nogenlunde fornuftigt, siger Martin Henriksen.

I hvert enkelt tilfælde vil det være op til politiet, om en af de pågældende beklædningsgenstande dækker ansigtet for meget.

- Det vil være en konkret vurdering, om ansigtet anses for skjult. Ved denne vurdering indgår navnlig, om det er muligt at se og aflæse personens ansigtsudtryk, hedder det i regeringens udkast til lovforslaget, som Justitsministeriet har udarbejdet, og som DR Nyheder har læst.

Samtidig slås det fast, at ”burka, niqab og elefanthue, hvor alene øjne og mund er synlige, er eksempler på beklædningsgenstande, der skjuler ansigtet”.

S: Hold fast i udgangspunktet

Socialdemokratiets retsordfører, Trine Bramsen, mener ikke, at lovudkastet i tilstrækkelig grad sigter mod at bekæmpe social kontrol og at forbyde burkaer.

- Vi ønsker at bekæmpe burkaer og den sociale kontrol, som ligger bag, når kvinder tvinges til at iføre sig en burka. Det er jo ikke julemandsskæg eller nissehuer, som vi gik til det her med.

- Derfor holder vi fast i det, der var udgangspunktet og synes ikke, at man skal begynde at straffe danske julemænd, siger Trine Bramsen.

Men juristerne siger, at det er grundlovsstridigt kun at lave et burkaforbud?

- Nu har vi ikke set noget konkret fra regeringen endnu, så vi ser frem til at blive indkaldt til drøftelser af det her. For vi har et problem i Danmark, og det handler om social kontrol og om kvinder, der bliver undertrykt.

Det er det problem, vi skal diskuterer og finde løsninger på og ikke alt muligt andet at pakke det ind i, fordi regeringen har interne uenigheder, siger Trine Bramsen.