DF-officeren med den russiske forbindelse

PORTRÆT: Dansk Folkepartis Marie Krarup stikker ud med sin blide kurs over for Rusland. Hun er i kategori med faren Søren Krarup og Mogens Glistrup, lyder det.

(Foto: © liselotte sabroe, Scanpix)

Selv en hårdhudet reserveofficer med fortid på den gulmalede danske ambassade i Moskva kan føle sig voldsomt presset og uretfærdigt behandlet.

Historien om, at russiske medier bragte oversættelser af Marie Krarups debatindlæg og offentliggjorde dem på deres hjemmesider, bragede ud i efteråret og gav DF’eren øgenavnet ’Putins darling’.

- Det var et ondskabsfuldt forsøg på at lave et karaktermord på mig, siger Marie Krarup i dag.

Et indlæg, hvor hun omtaler EU-embedsmænds kritiske indstilling over for Rusland, blev på hjemmesiden for de væbnede styrkers tv-kanal, TV-Svjesda, til: 'Dansk politiker fortæller om EUs elite-propaganda-soldater'.

Politiske modstandere betragtede hende nu som en ’nyttig idiot’, mens andre antydede, at hun skulle være købt og betalt af Rusland.

Selvom Marie Krarup ikke viste tegn på det, var det hårdt for hende at sluge. Men hun bærer selv en del af skylden, fortæller en central DF-kilde.

- Det er, fordi hun er nem at misforstå. Hun er i kategori med Søren Krarup, Mogens Glistrup og en række andre meget markante debattører, som kan misforstås. De får tingene sagt kantet og frembrusende. Glistrup forstod nogle gange heller ikke, at nogen ikke forstod ham.

I den turbulente tid fandt Marie Krarup ikke kun støtte hos Søren Espersen, der er den klippe, Krarup læner sig mest op ad i Dansk Folkeparti.

Skaffede russiske kontakter

Pensioneret generalmajor Karsten Jakob Møller skrev en kronik i Berlingske i et forsøg på at nuancere debatten og gøre opmærksom på, hvad der ifølge ham er Krarups budskab: At søge at etablere en dialog med russerne med henblik på et nærmere samarbejde.

Marie Krarup var assisterende forsvarsattaché i Moskva i det meste af perioden mellem 1998 og 2000, hvor Karsten Jakob Møller var forsvarsattaché i Moskva, Kiev og Minsk.

- Hun var overordentligt engageret og en kompetent medarbejder, som havde en god analytiker i sig. Hun var god til at skaffe kontakter, der kunne give nogle væsentlige bidrag til forståelsen af Rusland dengang, siger Karsten Jakob Møller, der understreger, at han ikke er Marie Krarups partifælle, men en 'gammeldags beton-socialdemokrat'.

Når de sad på kontoret i den russiske hovedstad, gik snakken ofte om EU.

- Det var vi rygende uenige om, og det er vi stadig. Hun er fuldstændig fast i mælet om, at EU er det onde, og at det ødelægger nationalstaten, som hun jo ser som grundstammen i al politik. Det er et synspunkt, hun altid har haft, men som hun artikulerer meget skarpt:

- Indimellem er hun nærmest lidenskabeligt engageret, og det er måske det, der gør, at hun lyder skinger. Det fremkalder voldsomme reaktioner, heriblandt 10-15 karaktermord i lederspalter og aviser. Det kan hun ikke lave om på, og vil nok heller ikke lave om på. Hun ligner sin far på det punkt, siger den nuværende emeritusforsker på Dansk Institut for Internationale Studier.

Enig med far

Marie Krarups far er Søren Krarup – den kontroversielle DF-veteran med de meget markante holdninger til islam. Da Marie Krarup blev valgt til Folketinget i 2011 fortalte hun, at det kun var fordi, hendes far gik ud af politik, at hun gik ind.

- Jeg synes, fodbold er dødkedeligt, og han synes, roning er kedeligt. Men i store træk er vi fuldstændig enige, har hun sagt om faren.

Søren Krarup rettede i slutningen af 1980’erne hård kritik mod udlændingeloven og advarede mod det multikulturelle samfund - senere blev han en slags højrefløjens chefideolog.

Marie Krarup og Søren Krarup på valgaftenen hos Dansk Folkeparti på Christiansborg15. september 2011. (Foto: © Claus bech, Scanpix)

I dag ser Marie Krarup mange ligheder mellem indvandrerdebatten dengang og den aktuelle strid om Vestens forhold til Rusland.

- Prøv at tænk på, hvor lang tid det har taget, før det er blevet fuldstændig normal praksis, at man kritiserer udlændingelovgivningen. Hvis man gjorde det i 1980'erne, som min far for eksempel gjorde, blev du udråbt til racist og fik kastet brosten i hovedet. Nu er det helt normalt. Sådan er det, hvis man vil ændre en diskurs.

- Folk bliver hysteriske i begyndelsen, de kan ikke holde ud at høre det og prøver at forvrænge det. Men efter et stykke tid bliver det helt normalt. Og med Rusland vil det gå meget hurtigt. Trump og Putin talte i telefon i sidste weekend. Og de talte blandt andet om at bekæmpe islamisk terror sammen, siger Marie Krarup.

Den 51-årige forsvarsordfører har før været på kant med store dele af Christiansborg og avisernes lederskribenter.

Maori-miseren

I marts 2013 var Marie Krarup på besøg i New Zealand sammen med Folketingets Forsvarsudvalg. Men ved modtagelsen var noget ikke helt, som det burde være ifølge Krarup, der senere skrev i et blogindlæg:

- Vi blev modtaget med et maori-danseritual, med en halvnøgen mand i bastskørt, der råbte og skreg på maori. Han udførte mærkelige ritualer og rakte tunge, mens vi så til og blev instrueret af en lokal om, at vi ikke måtte grine, lød det blandt andet.

Senere i blog-indlægget stillede Marie Krarup spørgsmålstegn ved, hvordan kulturen i New Zealand ville udvikle sig, hvis newzealænderne ikke stod op mod den traditionelle maori-kultur. Det medførte voldsom kritik fra flere sider, og sagen endte på alverdens forsider.

Et klassisk maori-danseritual. (Foto: © ANTHONY PHELPS, Scanpix)

Men først efter flere forsøg fra DF-ledelsen på at forklare Marie Krarup, at det var en skævert, erkendte hun at have taget fejl. Søren Espersen gik ud og bankede hende på plads og beklagede indlægget. Selv hævdede Marie Krarup, at indlægget var ment som satire. Og så kom far på banen.

- Marie har ikke beklaget. Der tager du fuldstændig fejl. Hun har været ked af, at hun er blevet forstået sådan, at hun ville genere maorierne. Hun har ikke beklaget, for det, hun har sagt, er ikke noget at beklage, sagde Søren Krarup til Politiken i april 2014.

I den højaktuelle debat om Rusland er der ingen i DF-ledelsen, der mener, at Marie Krarup er i russernes sold. Og hun får fuld opbakning fra næstformand Søren Espersen:

- Vi mener, at vi skal vise militær styrke i Østersøen og i Baltikum, men at vi samtidig har en dialog med Rusland. Og det er meget svært for os at forstå, at det skulle være et problem. Stort set samtlige partier foruden os er utroligt optagede af at optrappe den kolde krig med Rusland, og det kan ikke være rigtigt, siger han.

Lærer af den gamle skole

Marie Krarup trådte ikke direkte i sin fars fodspor og blev præst, selvom hjemmet var meget religiøst, men hun er usædvanligt veluddannet.

På CV’et står der blandt andet sprogofficer i russisk, cand. mag. i øststatskundskab og samfundsfag og lektor ved Frederiksborg Gymnasium. Her underviste hun fra 2007 i religion og samfundsfag med en høj grad af autoritet i klasselokalet.

- Hun lagde vægt på, at der var ro og orden i sine klasser, og at døren var lukket, når timen startede. Hun var en traditionel lærer, som ikke brød sig meget om, at man i gymnasiet skulle samarbejde mellem fagene, siger rektor på Frederiksborg Gymnasium Peter Kuhlman, der husker Marie Krarup som ’fagligt kompentent’, men ikke en der flagede med sine politiske holdninger på lærerværelset.

Erfaringerne fra det gymnasiale miljø har Marie Krarup trukket med sig ind bag Christiansborgs mure, og som gymnasieordfører har hun markeret sig som en meget klar fortaler for klassisk dannelse.

Under talrige forhandlingsmøder om gymnasiereformen, der blev vedtaget sidste sommer, kom nuværende undervisningsminister Merete Riisager (LA) tæt på Krarup:

- Marie Krarup er en af de kolleger, som jeg har stor respekt for, og som jeg har meget interaktion med. Hun er en af mine favoritkolleger, for hun er interessant at tale med hende.

- Hun er et vidende menneske med nogle meget stærke holdninger. Hun har politisk rygrad og er ikke kun i politik, fordi det er opportunt, men fordi hun kæmper for nogle værdier, som står meget klart for hende. Hun er ikke flimrende og flagrende, som nogen kan være, siger Merete Riisager.

Og der bliver under ingen omstændigheder tale om slinger i valsen, når det gælder Dansk Folkepartis forsonende kurs over for Rusland, forsikrer Marie Krarup.

- Jeg gætter på, at vi allerede om et år vil se tilbage og sige, hvor grotesk det her var og spørge os selv, hvorfor det skulle være så mærkeligt at have det synspunkt, vi har.

  • Blå bog Marie Krarup

  • Hun er opvokset i en religiøs familie med tætte bånd til den nationalkonservative bevægelse Tidehverv.

  • Cand. mag i øststatskundskab og samfundsfag fra Københavns Universitet - sprogofficer i russisk og major af reserven.

  • 1998-2001: Assisterede forsvarsattache ved den danske ambassade i Moskva.

  • 2007-2011: Lektor på Frederiksborg Gymnasium, underviste i religion og samfundsfag.

  • 2011: Valgt til Folketinget i Esbjerg.

Sagt om Marie Krarups holdning til Rusland:

Socialdemokratiets udenrigsordfører, Nick Hækkerup:

- Både Dansk Folkeparti og en række andre højrenationale partier i Europa er fascinerede af det her stærke kristne, nationalistiske styre, som Putin har bygget op i Rusland. I den sammenhæng bliver man blind for nogle af de omkostninger, der er ved styret, og den trussel, som russerne udgør over for os i Vesteuropa og i Danmark.

Venstres udenrigsordfører, Michael Aastrup Jensen:

- Jeg ser det lidt som et forsøg på at få debatten til at handle om anti-islam. Der har man fejlagtigt forsøgt at gøre Putin til korsfareren mod islam, selvom han overhovedet ikke er det.

Tidligere amerikansk ambassadør Rufus Gifford:

- Hvis man ser på, hvad Trump har sagt i forhold til Putin og Rusland – at vi er nødt til at gentænke vores forhold til Rusland for at forbedre det – så vil jeg mene, at Marie Krarup har sagt noget, der går et skridt længere end det. Nemlig, at Danmark skal skifte udenrigspolitisk kurs væk fra EU og mod Rusland.

De Konservatives forsvarsordfører, Rasmus Jarlov:

- Putinismen vinder desværre indpas på den danske højrefløj. Det er ikke kun Marie Krarup (DF), men også mange andre, der bebrejder EU den nuværende konflikt med Rusland. Det er derfor nødvendigt at minde om, at EU kun indførte sanktioner mod Rusland, fordi Rusland invaderede Ukraine og dermed har forårsaget, at der igen er krig i Europa.

Sognepræst og debattør Katrine Lilleør:

- Fakta er imidlertid, at Marie Krarup som den eneste forsvarsordfører lige nu er i stand til at formulere, hvad der former hendes partis forsvarspolitik, så det er klart for enhver.

Venstres Bertel Haarder i en julesang:

- I Rusland sidder Putin (Trumps og Krarups ven) med alle sine grønne mænd, Han bomber, og han bluffer, og han bryder frem, og Syd-Ossetien og Krim kom 'hjem'....

Socialdemokratiets Morten Bødskov:

- Sikkerhedstrussel: Partiet, der jagter danske KGB-agenter, støtter nu åbenlyst tidl. KGB-officer Vladimir Putin.

Europaparlamentariker Morten Helveg (R):

- Dybt skadeligt. For Danmark, Europa og vesten. Marie Krarup er Putins nyttige idiot. Putin må skrige af grin.

https://twitter.com/mortenhelveg/status/790269593512214533