DF-komet tilbage på fødeøen: 'Jeg er en juridisk dværg med folkelig ballast'

PORTRÆT: Som et af Dansk Folkepartis få nye folketingsmedlemmer har Peter Kofod Poulsen fået sit gennembrud på Christiansborg.

Peter Kofod Poulsen tidligere historielærer, Christian Weinreich, hilser på i DF-teltet til Folkemødet på Bornholm.

Kort før jul var DF'erne Peter Kofod Poulsen og Peter Skaarup til møde hos justitsminister Søren Pind (V) lidt nede ad Slotsholmsgade - kun et stenkast fra Christiansborg.

På vej tilbage smider Skaarup bomben - på et gruppebestyrelsesmøde er det blevet besluttet, at Kofod skal tilbydes den tunge post som retsordfører.

- Og det var i det sædvanlige toneleje fra Peter Skaarup. Der var ingen udsving. Det var lige ud ad landevejen. Det var jeg godt nok paf over, men sagde selvfølgelig ja, siger Peter Kofod, der for præcis et år siden blev valgt ind i Folketinget med 3.336 personlige stemmer.

Det er ellers kutyme, at nyvalgte DF'ere skal bruge mange år på at arbejde sig op i det topstyrede parti, men med gruppeformand Peter Skaarups overdragelse af retsordførerposten, har Peter Kofod på rekordtid fået sit gennembrud.

Juridisk dværg

Han betragter selv det første halve år i Folketinget - før udnævnelsen - som "mesterlære hos Peter Skaarup". Her er han blevet sat ind i komplekse retspolitiske sager, som stadig kan gøre hans dage længere end arrangement-listen til det Folkemøde, han lige nu er til på fødeøen Bornholm.

- Trods mesterlæren blev jeg alligevel overrasket over, hvor bredt området er. Jeg blev kastet ind i den situation, at Danmark indførte grænsekontrol. Oven i er der sager, hvor selv jurister, der har arbejdet med det i 100 år, er uenige. Der kommer jeg ind som en juridisk dværg med folkelig ballast, der vejer i den anden vægtskål, og så håber jeg, at man kan finde en balance, siger Peter Kofod.

Hver morgen ringer vækkeuret klokken 05.45 og rutinen begynder:

Alle aviser skal pløjes igennem, radioavisen lyttes, og der tændes for TV2 News. Klokken 7 går turen mod Christiansborg. Ofte er han først hjemme igen 10-12 timer senere.

- Jeg synes, det er en fantastisk mulighed at kunne være med forrest på vognen, men det kræver mange timer. Det er det store projekt i mit liv lige nu. Det er prioriteten, alt andet må passes ind, sådan er det bare, siger Peter Kofod:

- Jeg er i øvrigt utrolig overrasket over, hvor mange timer mine kolleger og jeg selv arbejder. Det at være politiker er ikke et 37 timers job. Det er tidlig morgen, sen aften, det er weekender. Det overrasker mig meget positivt, siger DF'eren.

Skaarup: Hårdt arbejde venter

Gruppeformand og læremester Peter Skaarup tøver ikke med at kalde Peter Kofods første år i landspolitik for "en succes".

- Han har på rekordtid vist, at han er i stand til at varetage betroede opgaver for folketingsgruppen, og retsordførerposten har han klaret rigtig godt. Han er beslutsom og sætter sig grundigt ind i tingene. Det er en væsentlig kvalitet som politiker, Peter Skaarup.

Han er dog hurtigt til at minde Peter Kofod om, at træerne ikke vokser ind i himlen, og at der stadig skal hårdt arbejde til:

- En af de ting, der er vigtige for Peter Kofod er prioritering, for der er så mange gode tilbud om opgaver, bilag og rapporter, der skal læses. Det kan være svært at vurdere, hvad det er, man skal sætte sig ind i.

Peter Kofod på Folkemødet på Bornholm foran Dansk Folkepartis telt.

- Hvor skal man læse alle 80 sider, og hvor skal man bare læse konklusionen. Der skal han, lige som andre politikere, der starter på Christiansborg, bruge noget tid på at finde ud af, hvilke ting der er ekstra vigtige, siger Peter Skaarup.

Peter Kofod har været aktivt medlem af Dansk Folkeparti, siden han var 14 år gammel - og det var partiets udlændingepolitik, der gjorde udfaldet.

- Det, der tændte mig for alvor, var folketingsvalget i 2005. Man havde en valgkamp, hvor mange partier stod og grinede på tv og sagde, at Dansk Folkeparti bare skulle uden for indflydelse.

- I samme periode havde vi fået samfundsfag i skolen. I dansktimerne trænes man i at være kritisk, men i samfundsfag var der noget, man ikke helt kunne være kritisk om, og det var udlændingepolitikken. Det var ikke fint at snakke om, siger Peter Kofod.

Kontroversiel hjemmeside

Siden da har han blandt andet været aktivt i Dansk Folkepartis Ungdom, hvor han både har været næstformand og formand.

Her forargede han mange ved at lancere hjemmesiden meldenøsteuropæer.dk, hvor han opfordrede de syd- og sønderjyske borgere til at skrive om deres oplevelser med østeuropæere.

På hjemmesiden kunne borgere fortælle om deres oplevelser med østeuropæere, der eksempelvis havde begået indbrud og var blevet dømt eller sigtet for det.

Peter Kofod er en ombejlet herre på Folkemødet.

Senere kom Peter Kofod i byrådet i Haderslev, hvor socialdemokraten Finn Lykkeskov også husker en DF'er med klare holdninger til udlændingepolitikken.

- Her agerer han jo, som partiet gør generelt. De har jo en holdning til, at der ikke skal så mange ind, hvor vi andre måske lige synes, at vi skal finde ud, hvem der er flygtninge, og hvem der ikke er, siger Finn Lykkeskov, der også husker en meget flittig politiker:

- Han er seriøs og forbereder sig godt, sætter sig ind i tingene. Han har det, jeg vil kalde politisk tæft på en eller anden led. På mange måder havde jeg oplevelsen af, at han satte sig ind i stoffet og også lyttede ind imellem. Han var også til at flytte, lige som vi andre er, siger Finn Lykkeskov.

  • Blå bog: Peter Kofod Poulsen

  • Født 1990

  • Født på Bornholm - bor i Haderslev/København

  • Valgt i Sydjyllands Storkreds

  • Retsordfører for Dansk Folkeparti

  • Uddannet skolelærer

  • Tidligere formand for Dansk Folkepartis Ungdom

  • Tidligere medlem af Haderslev Byråd og regionsrådet i Region Syddanmark