DF: Boykot af russisk gasrørledning øger risiko for ny kold krig

- Jeg vil æde min gamle hat på, at vi om fire til fem år har et fornuftigt forhold til Rusland igen, siger Dansk Folkepartis udenrigsordfører.

Søren Espersen afviser det radikale ønske om at bremse den russiske gasrørledning. (Foto: © Emil Hougaard, Scanpix)

Hvis Danmark bremser planerne om en russisk gasrørledning gennem dansk farvand, sender vi det i forvejen nedkølede forhold mellem de vestlige lande og Rusland endnu tættere på frysepunktet.

Sådan lyder reaktionen fra udenrigsordfører Søren Espersen fra Dansk Folkeparti, efter de Radikale har opfordret statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) til at stoppe gasrørledningen Nord Stream 2.

- Jeg vil æde min gamle hat på, at vi om fire til fem år har et fornuftigt forhold til Rusland igen; det her kan jo ikke fortsætte. Og energi og energiforsyning er egnet til at skabe dialog og venskaber. Modsat vil et boykot af gasrørledningen være med til at øge risikoen for en kold krig, siger Søren Espersen.

Skal forbi Bornholm

Gasrørledningen, som efter planen skal føres 1.220 kilometer fra Rusland til Tyskland gennem Østersøen og på vejen passere Bornholm, skal supplere den allerede eksisterende gasrørledning Nord Stream. Dermed vil man ifølge gasselskaberne bag projektet øge kapaciteten med 55 milliarder kubikmeter gas.

Selvom den nye gasrørledning efter planen blot skal følge forgængeren Nord Stream, så er det ifølge Martin Lidegaard (R) vigtigt at gå sammen med Sverige og Finland om at sætte en stopper for projektet.

Men den holdning deler Søren Espersen ikke. Han mener derimod, at gasrørledningen vil være en fordel for de vestlige lande og peger på, at forsyningen af energi fra Rusland nedbringer afhængigheden af eksempelvis olie fra mellemøstlige lande.

- Martin Lidegaard behøver da i øvrigt ikke vente på svenskerne og finnerne. Gasrørledningen skal gå gennem dansk territorium, så han behøver ikke at holde nogen i hånden, hvis han vil have den stoppet. Men det synes jeg som sagt ikke, at man skal, siger Søren Espersen.

En lus mellem to negle

Flere kritikere af Nord Stream 2-projektet, herunder tidligere udenrigsminister Uffe Ellemann-Jensen (V), har advaret mod gasrørledningen. De argumenterer for, at den vil gøre det muligt for russerne at bruge naturgassen til at udøve magtpolitik over for Ukraine, Polen og de baltiske lande.

Gasrørledningen kan nemlig få store økonomiske konsekvenser for eksempelvis Ukraine, der tjener omkring 15 milliarder kroner om året på at lægge jord til gasrørledninger, der fører russisk gas til EU.

Udenrigsordfører Martin Lidegaard er desuden bekymret for, at Danmark kan ende som en lus mellem to negle, nemlig de Øst- og centraleuropæiske medlemslande og en gruppe med Tyskland i front, der ønsker gasrørledningen.

Søren Espersen mener imidlertid, at projektet skal ses i et større perspektiv og med en længere tidshorisont.

- Vi kan ikke lade Vestens energiforsyning ligge i hænderne på for eksempel den ukrainske regering. Vi må klare os selv, når det gælder energi, og rørledningen, som går gennem store dele af dansk territorium ved Bornholm, er meget vigtig i forhold til at gøre Vesten fri for at være i lommerne på andre. Det må være det væsentligste, siger han.

Overrasket over V-udmelding

Udenrigsordfører for regeringspartiet Venstre Michael Aastrup Jensen har erklæret sig enig med de Radikale om, at det er vigtigt at sende et signal til Rusland efter annekteringen af Krim og på baggrund af landets rolle i borgerkrigen i Ukraine.

Den udmelding overrasker Søren Espersen:

- Det er ikke det, jeg har hørt fra Venstres regeringsmedlemmer, og indtil jeg har hørt det fra dem, så må det stå for hans egen regning. Jeg tror ikke, der er nogen i regeringen, der er interesserede i at optrappe situationen omkring Baltikum.