Torsdag behandler Folketinget et lovforslag der, vil betyde, at flygtninge i fremtiden skal vente tre år på at få deres familier til Danmark.
Men forslaget gælder kun for de flygtninge, der får en midlertidig opholdstilladelse i Danmark. Sidste år var det tilfældet for hver femte asylansøger. Flertallet af asylansøgere er derimod omfattet af FN’s flygtningekonvention og har ret til at få deres familier hertil med det samme.
Det vil Dansk Folkeparti lave om på.
- Vi så gerne, at man ramte hele vejen rundt, så der var mulighed for at stramningerne gjaldt alle, siger Martin Henriksen, udlændingeordfører for Dansk Folkeparti.
Partiet vil nu fremsætte et ændringsforslag til lovforslaget, som vil betyde, at også flygtninge, der er omfattet af FN’s flygtningekonvention skal vente tre år på at få deres familier her til.
Dansk Flygtningehjælp: En humanitær katastrofe
Men det vil være et klokkeklart brud på FN’s flygtningekonvention, vurderer Dansk Flygtningehjælp.
- Det vil være en overtrædelse af Danmarks forpligtigelser internationalt set. Derudover vil det også være en humanitær katastrofe, fordi familiemedlemmerne befinder sig i områder, hvor de er i fare, siger asylchef Eva Singer.
Dansk Folkeparti afviser, at den yderligere stramning, som de foreslår, vil være en overtrædelse af Danmarks forpligtigelser.
- Man skal huske, at konventioner i høj grad et spørgsmål om fortolkning, siger Martin Henriksen.
Den opfattelse deler udlændinge- og integrationsministier Inger Støjberg ikke.
- Vi er bundet af konventioner, og vil holdet det, vi har skrevet under på, siger hun.
FAKTA: STRAMNING AF UDLÆNDINGELOVEN
- •
Regeringen vil stramme udlændingeloven.
- •
I fremtiden skal asylansøgere med midlertidig opholdstilladelse vente tre år på familiesammenføring.
- •
Politiet skal konfiskere værdigenstande fra asylansøgere, som skal finansiere deres ophold i Danmark. Dog ikke genstande med affektionsværdi.
- •
Flygtninge, der lever op til kriterierne i FN’s flygtningekonvention skal i fremtiden kun have opholdstilladelse i 2 år og ikke 5.
- •
S, LA, K og DF bakker op om forslaget.