Danske politikere i chok efter Trump-udmeldinger: Han burde være flov

Den amerikanske præsident har kaldt EU for en fjende, raset over Tyskland og klinket skårene med Putin.

I går mødtes Donald Trump med Ruslands præsident, Vladimir Putin, i Helsinki. (Foto: © Pablo Martinez Monsivais, Scanpix)

Det er langt fra usædvanligt, at den amerikanske præsident, Donald Trump, gør sig bemærket med kontroversielle, opsigtsvækkende og provokerende udtalelser.

Og den seneste uges tid har så absolut ikke været en undtagelse.

Donald Trump indledte noget nær en forargelsesturné, da han i starten af sidste uge deltog i et topmøde for Nato-landene. Det møde blev fulgt op af et besøg hos den britiske premierminister, Theresa May, og i går mødtes Donald Trump med den russiske præsident, Vladimir Putin, i Helsinki i Finland.

Samtlige møder har kastet overskrifter af sig, der ikke så meget har handlet om, hvilke aftaler der er blevet indgået.

De har snarere handlet om, at Donald Trump er kommet med en nærmest uhørt kritik af sine allierede, mens han har gjort sig venner med Rusland.

Det er udtalelser, der er så markante, at de har chokeret flere danske politikere.

- Jeg er stadig i en eller anden grad af chok efter de her besøg, han har været rundt på. Han er en præsident, der har været nede i Nato og svine sine allierede gennem 50 år til. Derefter tager han til Finland og mødes med Putin – en mand, som vi decideret ved laver et voldsomt pres mod hele Vesten, siger Michael Aastrup Jensen, udenrigsordfører for Venstre.

- Helt usædvanligt og absurd

Under Nato-topmødet kaldte Donald Trump Tyskland for "meget upassende" og en "fange af Rusland".

Den 12. juli ankom den amerikanske præsident så til London, hvor han mødtes med den britiske premierminister, Theresa May, der skal lede Storbritannien gennem frigørelsen fra EU.

I et interview med den britiske tabloidavis The Sun sagde Donald Trump, at Theresa Mays plan for Brexit ikke er hård nok, og at Theresa May ligefrem er ved at ødelægge det britiske EU-farvel. Samtidig glemte præsidenten etiketten overfor den britiske dronning Elizabeth, som han ikke bukkede for.

Forleden langede Donald Trump igen ud efter EU. For EU-landene udnytter USA, når det kommer til handel, og derfor er EU-samarbejdet en af USA's globale fjender, sagde præsidenten i et interview med CBS News.

Den udtalelse falder Søren Espersen, udenrigsordfører for Dansk Folkeparti og formand for Det Udenrigspolitiske Nævn, for brystet.

- Man begynder jo ikke på den måde, som han gør, at kalde USA’s allierede gennem mange, mange årtier, for en fjende. Det giver simpelthen ingen mening. Og jeg synes, at han burde være flov over det, siger han.

- Hans facon i udlandet er ubehagelig

Efter at have kaldt EU for en fjende gik turen videre til Helsinki, hvor den amerikanske præsident i går mødtes med Vladimir Putin.

Rusland er mistænkt for at have blandet sig i den amerikanske valgkamp i 2016, men efter mødet med Vladimir Putin ser Donald Trump ingen grund til at tro, at Rusland skulle have blandet sig.

Martin Lidegaard, udenrigsordfører for Radikale Venstre mener, at den udtalelse er topmålet af absurditet og stærkt provokerende for amerikanerne og politikerne i Kongressen.

- Men selvfølgelig er det også en ubehagelig situation for os i Europa, der nu bliver nødt til også at kigge ind mod hinanden og stå stærkt sammen for at dæmme op for den amerikanske præsidents uhyrlige beskyldninger mod os, om at vi skulle være USA’s fjender, siger han.

Spørger man Søren Espersen, har Donald Trump ikke gjort det godt, og han er ikke en god repræsentant for USA.

- Hans facon og måde at være på, når han er i udlandet og besøger folk er meget brovtende og meget ubehagelig, siger han og fortsætter:

- Når man opholder sig i udlandet og er et lands statsoverhoved, så opfører man sig ordentligt overfor de mennesker, man besøger. Ellers må man blive hjemme.

Stadig en nær allieret

Selvom Donald Trumps udtalelser falder de danske politikere for brystet, kommer det ikke til at betyde, at Danmark og USA ikke længere er allierede.

- USA er stadig en af vores absolut allertætteste allierede. Det vil det stadig være. Men samtidig er det også vigtigt, at vi begynder at se os om efter andre gode samarbejdsmuligheder. Der har vi heldigvis i Europa fået startet samarbejde op på kryds og tværs – også på det militære område, siger Michael Aastrup Jensen.

Ifølge Søren Espersen er Donald Trump blot en parantes i USA's historie, og han spår ham ikke store chancer for at genvinde præsidentposten.

- Så det betyder ikke noget, for samarbejdet mellem Europa, Danmark, USA og Storbritannien, for det er så grundfæstet gennem generationer, at han ikke kan ændre på det, siger han.

Martin Lidegaard er også overbevist om, at et flertal i USA ønske en fredelig alliance med Europa gennem Nato, og han frygter heller ikke, at det samarbejde styrter i grus under Donald Trump.

- Der er ikke så meget andet at gøre end at slå lidt koldt vand i blodet og sige til amerikanerne, at deres præsident ikke gøre noget godt for dem, og han gør ikke noget godt for os, siger Martin Lidegaard.

- Men vi betragter os som venner af USA, og det bliver vi ved med, selvom deres præsident ikke gør det særlig let for os, fortsætter han.