Der er brug for mindre statslig styring af de frie medier - ikke mere. Derfor er Venstres forslag om en større public service-pulje den forkerte vej at gå.
Det mener formand for brancheorganisationen Danske Medier og administrerende direktør i JP/Politikens hus, Stig Ørskov
Venstres forslag går ud på at lave en ny, styrket public service-pulje. Puljen skal forhøjes fra 35 millioner i dag til 500 millioner kroner.
Her skal alle danske medier, uanset om de er skrevne, eller om de producerer radio, tv, podcasts eller web, på lige fod have mulighed for at søge licensmidler fra puljen. Ifølge Venstres kultur- og medieordfører, Britt Bager, skal pengene fordeles via et nyt public service-nævn.
Men det mener formand Stig Ørskov er uforeneligt med dét at være et frit medie.
- Frie medier fungerer bedst uden statslig styring og bureaukrati, så derfor har vi svært ved at se genialiteten i at lave en større public service-pulje med mange bureaukrater, som skal sidde og styre de her penge, siger Stig Ørskov.
Samme synspunkt deler Lasse Jensen, journalist, forfatter og mediekommentator på Information, som blandt også har siddet i regeringens public service-udvalg.
- Min største bekymring er, at vi skal have et politisk udnævnt nævn, der skal være redaktører for en halv milliard kroners programproduktion. Det er en direkte politisk styring af, hvilke programmer vi skal have, siger han.
100 millioner fra mediestøtten vil ramme medierne
Venstre foreslår, at pengene til den fælles public service-pulje skal findes ved at skære 400 millioner kroner fra DR, som flyttes over i puljen. Og så skal der yderligere 100 millioner kroner til, som skal tages fra mediestøtteordningen.
Det beløb svarer omtrent til de 106 millioner, som Berlingske, Jyllands-Posten, Politiken, Ekstra Bladet, Børsen og BT tilsammen får i mediestøtte i dag. Dermed vil der med forslaget også blive skåret en stor del af den støtte, som medierne modtager, fordi alle medier kommer til at kunne søge midler fra puljen.
- For mange af vores medlemmer vil det helt klart betyde, at de får svært ved at kunne skabe en sund og bæredygtig virksomhed. Det er der ingen tvivl om, siger Stig Ørskov.
Når det gælder mediestøtten, vil han dog lade det være op til politikerne at vurdere, om og hvordan de mener, der er behov for at uddele mediestøtte.
- Det bekommer ikke os at give politikerne råd om, hvordan mediestøtten skal fordeles. Det må være op til politikerne selv, siger han.
- En statslig tjeneste bliver for bureaukratisk
Til gengæld stiller han sig kritisk over for forslaget om, at alt det indhold, som bliver produceret med støtte fra puljen, skal være tilgængeligt på en ny app og streamningtjeneste, som Venstre foreslår skal hedde Danflix.
Her skal mediebrugere i Danmark - ifølge forslaget - fremover kunne finde et væld af danskproduceret indhold på en app og en 24-timers tv-kanal. På den måde kan danskerne nemlig få overblik over alt det medieindhold, som bliver lavet for deres egne skattekroner, lyder det fra Venstre.
Hvis private aktører, som for eksempel nogle af dagbladene, søger midler fra puljen, vil de kunne få en eksklusiv ret til at lægge indholdet på deres egen platform. Det kan ifølge venstres medieordfører Britt Bager ske bag en betalingsmur, men efter tre til seks måneder skal indholdet lægges på Danflix - også det skrevne og radio.
Og det går imod den fri mediedrift, mener Stig Ørskov.
- Hvis man skal til at skabe en ny offentlig, statslig styret tjeneste, kommer det til at være så bureaukratisk og så styret, at det er helt uforeneligt med fri mediedrift, siger han.
- Brugen af public service vil falde
Lasse Jensen mener ikke, at en tjeneste, der samler public service-indholdet, er nok til at danskerne finder vej på egen hånd.
- Faren er, at produkterne bliver spredt ud over så mange medier, at langt færre når dem. Nu skal man pludselig selv finde dem, i stedet for at programmerne kommer til os. Faren er især på en række af de smalle programmer om for eksempel litteratur. Dem er der ikke mange, der vil opsøge selv, så brugen af public service vil falde, siger Lasse Jensen.
Lasse Jensen vurderer dog samtidig, at der kan komme mange gode programmer ud af at sprede public service-programmerne ud på kommercielle tv-stationer, radiostationer, netmedier og aviser.
- Jeg tror, der er mange, der er dygtige til at levere. For 500 millioner kan du få ret meget. Ser man på, hvad DRs nichekanaler koster i produktion, vil du kunne få programmer, der svarer til hele DR2, DR K og lidt til, siger Lasse Jensen.
SAGEN KORT
- •
Venstre foreslår, at alle mediebrugere i Danmark fremover skal kunne finde et væld af danskproduceret indhold på en app og en 24-timers tv-kanal, der kommer til at hedde Danflix.
- •
Danflix skal være en dansk public service-pendant til streamingtjenesten Netflix, og den skal finansieres af licensmidler.
- •
Licensmidlerne – som Venstre foreslår skal være 400 millioner kroner – skal tages fra DR og flyttes over i public service-puljen.
- •
Venstre mener, at alle danske medier, hvad enten de laver radio, tv, podcast, web eller er trykte medier, skal kunne søge støtte fra puljen, og alt det indhold, som bliver lavet med støtte fra puljen, skal bringes på app’en og streamingtjenesten Danflix.
- •
Lige nu er public service-puljen på "blot" 35 millioner kroner, og oven i de 400 millioner kroner fra DR vil Venstre smide endnu 100 millioner kroner fra mediestøtteordningen i, så den samlede pulje ender på 500 millioner kroner.